Četiri rase pasa koje imaju plav jezik: I zašto je to tako?

S

vaka rasa ima svoju specifičnost, a neke rase imaju jednu baš originalnu odliku

Većina pasa ima ružičasti jezik, ali nekoliko rasa prirodno ima plav jezik, koji se ponekad naziva i crni jezik. Čau čau i šar pej uvek imaju jednobojne plave jezike. Osim njih, i eurasier i tajlandski ridžbek mogu imati jezik sa crnim pegama ili jednobojan plavocrni jezik. Neke druge rase i mešane rase povremeno imaju plav jezik ili ružičasti jezik s plavim mrljama. Plavocrna boja (koja takođe izgleda siva) uzrokovana je dodatnom pigmentacijom na jeziku nekih pasa.

Kod određenih rasa, ovaj višak pigmentacije osobina je koja se prenosi s generacije na generaciju. Još nekoliko drugih vrsta životinja ima plav jezik, uključujući žirafe, polarne medvede, okapije (šumske žirafe ili zebra žirafe), impale (vrste antilope) i guštere skinkse.

Čau čau

Jezik pasmine čau-čau uvek treba da bude plavocrne boje – što je tamniji, to bolje. Pegav jezik je diskvalifikujuća greška prema standardu rase čau čau. Pošto je jezik plavocrne boje nasledna osobina, verovatno je da su čau čau i šar pej bili povezani u prošlosti.

 

Štenci čau čau rađaju se sa ružičastim jezicima, pa polako dobijaju plavocrnu boju kako štene sazreva, počevši od trenutka kad otvore oči. Proces se završava do šestog meseca starosti. Kao i šar pej, čau čau takođe potiče iz Kine i čak je stariji od šar-peja. Ova rasa zahteva veoma solidnu obuku i socijalizaciju osobe koja ima iskustva u odgajanju pasa jer neki psi ove rase mogu biti previše teritorijalni i nezavisni.

 

VISINA: od 43 do 50 cm

TEŽINA: od 18 do 30 kg

LIČNOST/TEMPERAMENT: Povučen, nezavisan, odan, tih, miran

NIVO ENERGIJE: Srednji

DLAKA I BOJA: Gruba ili glatka dlaka može biti čvrsta crna, plava, cimet, krem ili crvena

ŽIVOTNI VEK: od 8 do 12 godina

Šar pej

Kineski šar pej je odmah prepoznatljiv zahvaljujući svojoj jedinstvenoj naboranoj koži i velikoj njuškici s mehurićima koja podseća na nilskog konja. Šar pej treba da ima plavocrni jezik, po mogućnosti čvrst, iako neki psi imaju samo pegave jezike. Ova rasa može biti vrlo krhkog zdravlja, uključujući probleme sa kožom, ušima, očima, kolenima i displaziju kuka.

 

Niko sa sigurnošću ne zna koliko je stara ova drevna rasa, ali moguće je da šar pej postoji u Kini već 2.000 godina. Skoro je izumrla sedamdesetih, ali su se američki uzgajivači zaljubili u retku rasu i šar pej je postao veoma popularan. Ova rasa prirodno je oprezna prema strancima i štencima je potrebna opsežna socijalizacija. Veoma su posvećeni porodici, ali i nezavisni, pa ih je teško obučiti.

 

 

VISINA: od 45 do 50 cm

TEŽINA: od 20 do 27 kg

LIČNOST/TEMPERAMENT: Odan, pun ljubavi, privržen,

rezervisan, nezavisan

NIVO ENERGIJE: Srednji

DLAKA I BOJA: Kratka i čekinjasta dlaka u crnoj, čokoladnoj,

plavoj ili krem boji

ŽIVOTNI VEK: od 8 do 12 godina

Tajlandski ridžbek

Tajlandski ridžbek je retka i drevna rasa koja je nastala u Tajlandu pre više od 300 godina, gde je korišćena kao lovački pas i pas čuvar. Poželjne su crne oznake na jeziku, bilo kao mrlje ili jednobojne. Tajlandski ridžbek je pas srednje veličine s kratkom dlakom i grebenom – linijom dlake duž leđa koja raste u suprotnom smeru od ostatka dlake.

Rasa je aktivna i atletska i treba joj puno dnevnih aktivnosti. Iako je tajlandski ridžbek veoma inteligentan, to je nezavisna rasa, tako da obuka može biti izazovna. Rasa je prirodno zaštitnički nastrojena, tako da zahtevaju opsežnu socijalizaciju dok je štene, ali i kasnije. Tajlandski ridžbek je izuzetno odan svojoj porodici, ali može biti sumnjičav prema strancima.

 

VISINA: od 50 do 55 cm

TEŽINA: Mužjaci – od 22 do 27 kg; ženke – od 15 do 25 kg

LIČNOST/TEMPERAMENT: Inteligentan, odan, nezavisan, hrabar, zaštitnički nastrojen

NIVO ENERGIJE: Visok

DLAKA I BOJA: Kratka i glatka dlaka je jednobojna crna, plava, smeđa ili crvena

ŽIVOTNI VEK: od 12 do 15 godina

Evroazijski pas ili eurasier

Eurasier je mlađa rasa pasa razvijena u Nemačkoj sedamdesetih godina mešanjem nekoliko rasa, uključujući špica vuka, samojeda i čau čau, od kojih su neki evroazijci nasledili plavi jezik, bilo jednobojan ili pegav. Eurasier je stvoren posebno da bude krotak i odan porodični ljubimac. Rasa je aktivna na otvorenom, ali mirna u kući, opuštenog temperamenta. Ovi psi mogu biti oštri prema strancima, ali vole svoje porodice. Rasa je veoma inteligentna i laka za obuku, lako reaguje na metode pozitivne nagrade. Potrebna joj je umerena količina vežbe i uživa u obuci za pseće sportove kao što su agiliti ili fliball.

VISINA: od 48 do 60 cm

TEŽINA: od 18 do 31 kg

LIČNOST/TEMPERAMENT: Rezervisan, budan, miran, oprezan, ujednačen, inteligentan

NIVO ENERGIJE: Srednji

DLAKA I BOJA: Srednje duga, ravna dlaka, može biti bilo koje boje ili kombinacije boja, osim čisto bele i pegave

ŽIVOTNI VEK: 14 godina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1