10 najlepših vrsta akvarijumskih ribica (2. deo)

I

ako je činjenica da je lepota subjektivna i u oku posmatrača, ipak će se većina složiti da su akvarijumi sa svojim šarenim stanovnicima univerzalno lep prizor. Dok neke ribice plene bojama, druge nas očaravaju svojom apsolutnom jedinstvenošću, a varijacije su gotovo beskrajne. Ovo je naš izbor deset najlepših vrsta akvarijumskih ribica

Mandarinfish

Mnogi ovu vrstu smatraju najlepšom u okeanu. Kombinacija neverovatnih šara i izuzetno jarkih boja daje ovoj vrsti poreklom iz Pacifika sasvim zadivljujuć izgled. Donekle nalik na prethodnu vrstu, i ova na svom telu ima veliki broj sitnih šiljaka, čijim se ubodom prenosi toksin koji proizvode. A osim toga, njihov nesvakidašnji oblik glave i tela definitivno skreće pažnju.

Clownfish

Nemo iz čuvenog crtaća nam je svima osvojio srca, tako da nema sumnje da su ribice ove vrste opšti favoriti. Clownfish naseljava koralne grebene u blizini obala jugoistočne Azije i Australije. Jako je interesantno da su ove ribice zapravo hermafroditi, što znači da se mužjaci mogu po potrebi transformisati u ženke, ali kada ta promena jednom nastane, ne mogu se više vratiti u mužjake. Svojim izgledom i osobinama ove neobične ribice definitivno plene pažnju.

Picasso tiggerfish

Baš kao i dela čuvenog likovnog umetnika po kome su dobile ime, i ove ribice karakteriše izuzetno neobična i nesvakidašnja lepota. U prirodi žive u Pacifiku i Indijskom okeanu, a mogu narasti i do 30 centimetara. Njihove široke vertikalne pruge čine fantastičan kontrast osnovnoj boji krljušti. Na glavi im se nalazi karakteristična žuta ili narandžasta šara koja podseća na masku. Ipak, zbog svog specifičnog načina života (u prirodi na koralnim grebenima), ove ribice nisu nimalo jednostavne za držanje u akvarijumu.

Koi

Lista najlepših vrsta riba sigurno ne bi bila potpuna bez čuvenih koi šarana. Poznati su po svojim elegantnim šarama u najrazličitijim kombinacijama boja, ali i mitovima i legendama u kojima se pojavljuju ove neverovatne ribe s Dalekog istoka. Koi šarani mogu poprilično da narastu i potreban im je prostor za kvalitetan život, te se za njihovo držanje radije preporučuju jezerca nego akvarijumi. Iako zahtevaju specifične uslove, ove divne ribe definitivno izmamljuju osmeh svakome.

Royal gamma

Ove preslatke ribice poreklom su iz tropskih voda zapadnog dela Atlantskog okeana. Karakteriše ih izuzetno zanimljiva koloracija, gde snažna ljubičasta koja krasi glavu, a prednji deo tela prelazi u svetložutu (zlatnu) boju na sredini tela.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1