Kako da pripremite dom za novo mače?

K

onačno ste se odlučili da u svoj dom dovedete mače. Izabrali ste mališana, bilo da ga kupujete ili udomljavate, i ono uskoro dolazi svojoj novoj kući. Pitanje koje se tada postavlja jeste kako da pripremite svoj životni prostor tako da on bude adekvatan, zabavan i pre svega bezbedan dom za vašeg novog ljubimca.

Ovo su naši saveti:
  1. Da li će maca izlaziti napolje

Ukoliko živite u mirnom kraju i u kući s dvorištem, ovo je odluka o kojoj ćete morati dobro da razmislite. Život mace koja izlazi napolje pun je interesantnih avantura, ali i mnogobrojnih opasnosti, poput automobila, pasa, bolesti kojima mogu da se inficiraju i tako dalje. S druge strane, ukoliko živite u gradskom okruženju, definitivna preporuka je da vaša maca ne luta van kuće, kako rizik daleko premašuje benefit. Zajedničko je, ipak, da ni mace koje će ceo život provesti u kući, ni one koje će izlaziti napolje kad porastu, ne bi smele to da čine kad su male. Dok mače ne primi sve vakcine, nije u potpunosti zaštićeno od parazita i nije potpuno naviknuto na novo okruženje i ne savetuje se da izlazi napolje. Zaštitite prozore metalnim mrežicama, naročito ako živite na višim spratovima, budućí da su padovi s prozora izuzetno česti i nisu nešto što treba rizikovati. Obratite pažnju pri zatvaranju vrata jer mače vrlo lako i brzo može da šmugne pored vas.

  1. Pripremite kutiju s peskom

Prostor gde će maca vršiti nuždu jeste nešto što svakako treba da čeka vašu novu ljubimicu u novom domu. Treba odabrati kutiju koja je velika i u koju je maci jednostavno da uđe. Mesto bi trebalo da bude što pristupačnije, ali i dovoljno mirno da se mače tu oseća sigurno. Nemojte koristiti podloge s dodatnim aromama jer mogu da je odbijaju, ali možete da koristite standardni pesak bez mirisa.

Ispod kutije s peskom možete postaviti mušemu ili sličnu prostirku jednostavnu za čišćenje, zato što nije retko da mačići pri kopanju izbace deo podloge iz kutije.

Ukoliko se odlučite za kutiju koja ima poklopac i u koju mačka ulazi kroz vratanca, savet je da je prvo uvedete bez poklopca, pa onda samo s poklopcem bez vrata, te da na kraju dodate i njih.

Na kraju, ukoliko se mače ne navikne odmah na pesak, nemojte mu zameriti. Naoružajte se strpljenjem i zapamtite da mace u ovom slučaju ne vredi kažnjavati jer ne shvataju da su pogrešile. Većina njih se, ipak, veoma brzo navikne da nuždu vrši na za to predviđenom mestu.

 

  1. Posude za hranu i vodu

Iskusni vlasnici mačaka neretko primećuju da mace vole da piju vodu iz slavine, iz njihovih čaša i iz svega drugog samo ne iz svoje posude. Razlog za to ponašanje jeste to što mačke imaju prirodni instinkt da ne piju vodu koja se nalazu u blizini hrane. U prirodi, voda koja dolazi u kontakt sa njihovim plenom često je kontaminirana i mačke čuvaju svoje zdravlje tako što biraju da piju na drugim mestima. Zato, bilo da se odlučite za protočnu pojilicu ili klasičnu činiju, pobrinite se da stoji podalje od posude s hranom, kao i da se u njoj uvek nalazi čista i sveža voda.

  1. Biljke i mače

Mačići su izuzetno radoznali, a vrlo rado će koristiti i zubiće da istražuju svet oko sebe. Ukoliko u stanu imate biljke, pobrinite se da to nisu vrste koje su toksične za mačke. Čak i one koje nisu najbolje je skloniti na mesto kom maca nema pristup, jer ona kopanje po saksiji i grickanje listova može da doživi kao novu zabavnu igru.

 

  1. Igračke, igrače, igračke

Vaša nova maca će, kao i svi drugi mladunci, uživati u igri. To vreme treba iskoristiti da ostvarite vezu s mačetom, ali i da mu pomognete da utroši deo energije. Igračke ne moraju biti samo komercijalne već mogu da budu bilo šta – od zgužvanog papira do pertle, a iz perspektive mace, nema apsolutno nikakve razlike između improvizovanih i kupljenih igračaka.

Takođe, sasvim je normalno za mače da želi da grebe i gricka sve oko sobe. To ponašanje je prirodno, a ukoliko je usmereno ka nameštaju ili vašim rukama, umesto da ga grdite, pokušajte da mu ponudite nešto na čemu će iskaliti taj oblik ponašanja.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1