Pažnja, pažnja: Sedam sobnih biljaka otrovnih za pse i mačke

U

užurbanom gradskom životu mnogi od nas teže ka tome da svoj dom pretvore u malu prirodnu oazu i obogate ga što većom količinom zelenila. Međutim, kada naše oaze predstavljaju i dom za naše krznene i radoznale četvoronožne ljubimce, postoje neke stvari na koje moramo da obratimo pažnju. U situacijama u kojima zatičete svoju macu kako bezbrižno gricka listove sobne biljke ili svog psa kako je od čitave stabljike napravio novu igračku za žvakanje, želećete da znate da li su te biljke opasne po njih. Zato smo za vas sastavili spisak sobnih biljaka koje se često drže, a koje su otrovne za pse i mačke.

  1. Spatifilum (Peace Lily)

Ova lepa biljka jedna je od najčešće gajenih u domaćinstvima širom sveta. Njeni veliki tamni listovi i divni beli cvetovi u kombinaciji sa činjenicom da ne zahteva naročito kompleksnu negu čine je pravim izborom za mnoge. Međutim, spatifilum je toksičan po naše ljubimce. Nerastvorljivi kalcijum oksalat iz biljke može izazvati reakcije kod ljubimaca koje obuhvataju iritaciju usana i jezika, hipersalivaciju, otežano gutanje i povraćanje. Toksični efekti ove biljke javljaju se isključivo ukoliko se unese oralno, a mehanički kontakt s listovima ne izaziva reakciju.

Spatifilum je toksičan po ljubimce. Nerastvorljivi kalcijum-oksalat iz biljke može izazvati reakcije kod ljubimaca koje obuhvataju iritaciju usana i jezika, hipersalivaciju, otežano gutanje i povraćanje

  1. Aloja vera

Mnogi se za ovu biljku odlučuju zbog njenog izuzetno lepog i egzotičnog izgleda, ali i zbog toga da aloja vera nije preterano zahtevna za brigu. Saponini i antrakinoni, koji se nalaze unutar listova, nakon uzimanja hrane kod ljubimaca izazivaju povraćanje i crveno obojen urin.

  1. Zlatna puzavica (Potos)

Nekima poznata i kao zlatni bršljen, ovo je veoma popularna sobna biljka koja raste naslanjajući se na okolinu i ne zahteva velike količine svetla. Zanimljivo je da zlatnoj puzavici neki pripisuju i moć da donosi sreću u domaćinstvo. Ipak, ova biljka nije tako srećan izbor za vlasnike kućnih ljubimaca kojima se nalazi nadohvat šapa. Naime, i ona oslobađa nerastvorljive kalcijum-oksalate toksične po kućne ljubimce ukoliko je unesu žvakanjem stabljike ili listova.

  1. Sabljica (Snake plant)

Još jedna biljka koja je svoju popularnost stekla kao sobna zbog toga što ne zahteva mnogo svetla, ali i zato što povoljno deluje na kvalitet vazduha u prostoriji. Zbog saponina koje sadrži, nalazi se na listi biljaka koje izazivaju toksične efektne kod kućnih ljubimaca nakon uzimanja hrane.

  1. Filodendron

Ova biljka impozantnih listova jednostavna je za brigu i spada u najpopularnije sobne biljke.

Iako efekti nisu sami po sebi fatalni, iritacija, hipersalivacija i povraćanje definitivno nisu prijatni za vašeg ljubimca, a osim toga mogu predstavljati okidač za manifestaciju nekog ozbiljnijeg patološkog stanja. Iz tog razloga ove biljke je neophodno držati van domašaja kućnih ljubimaca.

Odbrambeni mehanizam cikasa jesu toksini koji mogu izuzetno nepovoljno da deluju na naše četvoronožne prijatelje

  1. Cikas (Sago palm)

Ova biljka je popularnost stekla zahvaljujući svom egzotičnom izgledu. Ima listiće koji podsećaju na pera i najbolje raste pod velikom količinom sunčeve svetlosti. Ipak, odbrambeni mehanizam cikasa jesu toksini koji mogu izuzetno nepovoljno da deluju na naše četvoronožne ljubimce. Cikasin, toksin koji je prisutan u svim delovima biljke, ima posebno intenzivno dejstvo na organizam mačaka, što znači da, ukoliko imate macu, ovu biljku bi trebalo po svaku cenu da izbegnete.

Uklonite što pre biljku iz domašaja ljubimca kako biste sprečili dodatni unos. I odmah pozovite svog veterinara

Šta ako ljubimac unese biljku za koju sumnjate ili znate da je toksična?

Ukoliko dođe do toga da vaš ljubimac unese biljku za koju sumnjate da je toksična, brzo proverite koja je biljka u pitanju i koji je njen pun naziv kako biste što jasnije mogli svom veterinaru da opišete situaciju. Sklonite što pre biljku van domašaja ljubimca kako biste sprečili dodatni unos. Nakon toga, odmah pozovite svog veterinara. Važno je reagovati odmah, jer su u hitnim situacijama minuti značajni. Postupajte po uputstvima veterinara, koja mogu da uključuju to da odmah svoju životinju dovedete na pregled, da je navedete da povraća itd.
Potencijalni način da vašeg psa ili mačku navedete da povraća jeste da mu na usta date troprocentni hidrogen. Unos ove supstance dovodi do iritacije sluznice želuca, a to rezultira povraćanjem. Ako u momentu ne postoji mogućnost da u najkraćem vremenskom roku ljubimca odvedete veterinaru, a prošlo je više od dva sata od trenutka unosa potencijalno toksične materije, možete kao prvu pomoć dati aktivni ugalj ili zeolit. Ove supstance imaju svojstva adsorbenata i vezaće za sebe toksične materije iz creva, što će da spreči njihovu dalju apsorpciju u krvotok, te sprečiti manifestaciju simptoma intoksikacije kod vašeg ljubimca.

Na kraju, pre nego što u svoj dom dovedete ljubimca, informišite se o tome koje to biljke za njih mogu biti potencijalno opasne i na taj način sprečite moguće probleme.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1