O

vaj vodič vam daje praktične savete kako da vaša mačka bude bezbedna tokom zimske avanture

Iako zima polako odmiče, ne treba zaboraviti da i Baba Marta nekada može biti veoma ćudljiva, tako da ako ste rešili da putujete sa svojom mačkom po hladnom vremenu, unapred se pripremite. Nabavka odgovarajuće opreme i preduzimanje posebnih mera predostrožnosti, kako bi vaš ljubimac bio bezbedan, po ovakvom vremenu od najveće su važnosti. Takođe, informišite se koje rase mačaka mogu bezbedno boraviti van kuće.

Pokušajte da ograničite vreme provedeno na otvorenom i mačku držite u toplom mačjem ruksaku

Idete na planinarenje?

Evo kako da vašoj mački bude toplo Ako ste ljubitelj događaja na otvorenom, poput dugih šetnji, možda ste zabrinuti za bezbednost vaše mačke tokom ovakve snežne avanture. Da, u stvari možete povesti svoju mačku sa sobom na planinarenje – ali morate osigurati da vaš ljubimac bude na toplom kako biste izbegli hipotermiju. Da biste to uradili, trebalo bi da izbegavate da je vodite napolje tokom najhladnijeg doba dana, odnosno u zoru ili sumrak. Umesto toga, ciljajte na najtoplije vreme, a to je obično oko podneva. Takođe, pokušajte da ograničite vreme provedeno na otvorenom, dok mačku držite u toplom mačjem ruksaku.

Hidratacija, hidratacija, hidratacija 

Idete na putovanje sa svojom mačkom ove zime? Zbog toga morate zapamtiti da pravilno hidrirate svog ljubimca i tako da joj obezbedite adekvatnu količinu tečnosti. Iako hidriranje ljubimca zimi može biti herkulovski zadatak, ali ako vaša mačka treba da ostane dobrog zdravlja, nema opuštanja. Ukoliko je moguće, ponesite na put sklopivu činiju za mačku, kao i flašu tople vode kako biste napojili mačku toplom tečnošću. Takođe, ne zaboravite da imate pri ruci voće i grickalice pogodne za mačke.

Pokušajte da ograničite vreme provedeno na otvorenom i mačku držite u toplom mačjem ruksaku

Vrhunski dodatak – ruksak za mačku

Rančevi za mačke postali su veoma popularni, ne samo kao modni dodaci već i iz praktičnih razloga. Ruksak vašem omiljenom ljubimcu takođe može pružiti potrebnu toplinu ove sezone – na primer, ako idete napolje na sneg, možete ga dopuniti toplim ćebetom kako biste zaštitili svoju mačku od hladnoće, zajedno sa drugim dodacima kao što su: jastučić za grejanje i grejači na baterije.

Da li ste proučili mapu?

Ovo bi moglo da vas natera da zakolutate očima – jer je kritičko proučavanje mape kada idete na put za izuzetno odgovorne ljude, ali morate da shvatite da je vaš ljubimac vaša odgovornost u ključnim trenucima i da biste želeli da je zaštitite, je l’ tako? Sjajno!Pre putovanja, obavezno proučite mapu da biste znali rute i staze koje treba pratiti. To će vam pomoći da izbegnete opasne rute, smetove ili topljenje snega, a dugoročno ćete zaštititi sebe i vašu mačku od mogućih povreda.

Dok pešačite, budite oprezni da li u blizini ima divljih životinja, posebno ako idete kroz šumu

Proverite temperaturu mačke

Kada putujete s mačkom, proverite temperaturu svog ljubimca s vremena na vreme kako biste izbegli da doživi hipotermiju. Na ovaj način znate kada je pravo vreme da umotate ćebe oko svoje životinje, napojite je toplom tečnošću ili čak napravite pauzu od putovanja – ako na ruti ima puno zaleđenih staza. Pre nego što krenete, takođe je dobro da imate  predstavu o prosečnoj temperaturi mesta koja ćete posetiti, tako da možete da se dobro pripremite i izbegnete da ugrozite svoju mačku i sebe.

Pažljivo proverite da li vaš ljubimac ima povrede

Nakon što je prespavala u svom udobnom krevetu preko noći, vaša mačka bi mogla da bude spremna za vežbanje u šumi – ili gde god da ste. Da, ovo će biti zabavna avantura! Međutim, kada se vratite, ne zaboravite da proverite šape vašeg ljubimca da li ima povreda ili da vidite da li se tamo kriju ostaci iz prirode. Pre i tokom vašeg putovanja vodite računa da kandže vašeg ljubimca budu podrezane i da nema dlaka – za vašu mačku bi bilo korisno da pre putovanja posetite profesionalnog frizera zbog pravilnog šišanja i podrezivanja dlake i noktiju!

Nikada ne zaboravite da svoju mačku držite dobro umotanu u debelu odeću, nosite čizme kako biste joj zaštitili šape od hladnoće

Pazite na tragove divljih životinja

Dok pešačite, budite oprezni da li u blizini ima divljih životinja, posebno ako idete kroz  šumu. Takođe, držite svog ljubimca na povocu kada ste napolju jer to štiti vašeg ljubimca od potencijalnih nezgoda u slučaju opasnosti. U svakom slučaju, dobro bi bilo da vaša mačka ima ogrlicu sa priveskom sa utisnutim podacima i brojem vašeg telefona, o čemu smo pisali u rubrici o gedžetima za ljubimce. 

Ne zaboravite!

Još neka priručna sredstva koja će učiniti vaše putovanje prijatnijim jesu: komplet prve pomoći za kućne ljubimce, ćebe od folije, grejač za ručne zglobove za planinarenje, debeli frotir za sušenje mačaka, čizme i vodootporni GPS tragač za mačke.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1