Klara i Ljuba: Britanska kratkodlaka mačka

P

ored toga što brinu i o njihovom zdravlju, bračni par i kolege veterinari otkrivaju zbog čega je britanska kratkodlaka mačka toliko omiljena u felinološkom svetu i kako da od nje napravite lepo vaspitanog pacijenta

Tekst: Sanja Vuletić, Fotografije: Dalibor Stanković

Mislite da nemate predstavu kako izgleda britanska kratkodlaka mačka, odnosno skraćeno BSH? Da li ste sigurni? Prisetite se dela Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola i upadljivog mačka – e to je ta rasa. Češirski mačak inspirisan je britanskom kratkodlakom mačkom – velika glava, krupno telo, izražajne okrugle oči i izraz lica kao da se stalno smeje. Ovo je jedna od onih mačaka koje imaju jako dobar karakter i rado je viđena kao član porodice. Svoju popularnost je stekla i na našim prostorima. Oni koji je najbolje poznaju jesu veterinari, još ako su im mačke velika ljubav i specijalnost, znači da su pravi sagovornici za ovu priču. Ljubomir i Klara, prijatelji
iz srednje škole, kolege, životni i poslovni partneri. Klara se, kako kaže, od malih nogu motala oko mačaka, iako nije ni pomišljala da postane veterinar, život joj je utabao staze u tom pravcu. Ljuba je rođen u veterinarskoj porodici, užoj i široj, i znalo se da će biti veterinar. Oboje su završili Veterinarski fakultet u Beogradu. Usled nemogućnosti da nađu posao, neposredno po završetku stažiranja, rešili su da se „privremeno samozaposle“ otvorivši u partnerskom odnosu VA Intervet, u jesen 1998. godine, dok se ne reši gde će. I to „privremeno“ pretvorilo se u trajno. Oboje su okrenuti oblastima veterinarske medicine koje ih privlače. Zbog posla su naučili još jedan jezik kako bi mogli dodatno da se edukuju jer bez engleskog u veterinarskoj medicini nema mogućnosti napretka.

‒ Vremenom su se naše želje iskristalisale i tako smo izabrali svoje pravce nazvane ljubavi u poslu. Tako, kad se bavite kliničkom praksom u veterini, vi ste svaki dan i internista, i akušer, i dermatolog, i hirurg, i…ali ljubav je ljubav. Ljubomir se sa zadovoljstvom bavi dijagnostikom
i hirurgijom, dok sam ja izabrala medicinu mačaka i dermatologiju – uvodi nas u priču o britanskoj kratkodlakoj mački Klara, dok se Ljubomir pridružuje razgovoru.

Kada biste ukratko dali skicu karaktera za ovu rasu, šta biste naveli?

Ukratko, jedna jako mila rasa mačaka. Nežnog su karaktera, ali ne baš pre njenog, masivne telesne građe, ali ne prevelike, mekana okrugla glava stvorena za maženje, mekane guste kratke dlake, ali ne preoštre i pod rukom imate osećaj da imate debeli pliš, a pri tome su poznati lenjivci.

Koje su zičke osobine speci čne za ovu vrstu mačaka?

Što se tiče izgleda, ne znam šta je u prvom planu, glava, šapa ili rep! Neki tvrde da liče na medu. Glava je simpatično velika i okrugla sa izraženim očima, mene podsećaju na macu koja je stalno u čudu. Šape onako velike i masivne, ali nežne na dodir, dok je rep onako malo kraći, ali bucmast sa ogromnom količinom mekane dlake da stalno imate želju da je provlačite kroz prste.

Na šta treba obratiti pažnju pri odabiru mačeta da bi lepo izraslo u odraslu jedinku?

Ako ste rešili da uzmete mače, verovatno ste se već upoznali sa rasom i njenim karakteristikama i verovatno smatrate da je baš ova rasa za vas. Sigurno ste već uradili i istraživanje po pitanju uzgajivača. Preporuka bi bila da se upoznate sa poreklom svog novog mačeta, znači da poreklo nekoliko generacija unazad može da se prati kao neka vrsta porodičnog stabla. Bez obzira na to da li mače ima tzv. papire ili ne, uputno bi bilo da vidite roditelje uživo i da vam se da na uvid istorija njihovog zdravstvenog stanja i preuzetih preventivnih mera. Posle toga, možete da gledate mače. Mače bi trebalo da bude karakteristične veličine za određeno starosno doba, da bude živahno i radoznalo, dovoljno socijalizovano, bez vidljivih zdravstvenih problema kao što su npr. iscedak iz očiju, zaprljani zadnji deo, oštećenje dlake, prisustvo parazita kao što su buve, da nema zadah iz usta… da biste sve to prepoznali, toplo preporučujemo jednu konsultaciju sa veterinarom pre uzimanja mačeta kako biste bili upućeni šta tačno da gledate.

Što se tiče izgleda, ne znam šta je u prvom planu, glava, šapa ili rep! Neki tvrde da liče na medu. Glava je simpatično velika i okrugla sa izraženim očima, mene podsećaju na macu koja je stalno u čudu.

Da li ima određene zdravstvene slabosti?

Što se tiče zdravstvenih slabosti, za ovu rasu bih izdvojila probleme kardiovaskularnog tipa i to poremećaje u zgrušavanju krvi i razne kardiomiopatije.

Kakva je idealna ishrana ove rase?

Realno, ne postoji karakteristična ishrana za neku rasu, mada postoji hrana prilagođena nekim rasnim karakteristikama. Ja više volim da preporučujem hranu vezanu za starosnu kategoriju, dakle, trebalo bi poštovati informaciju da je ova rasa kasno zrela i da svoju potpunu veličinu dostiže tek sa dve godine. Pri tome, skloni su gojaznosti zbog smanjenog intenziteta kretanja, pa treba obratiti pažnju i na količinu hrane, kao i na njenu kalorijsku vrednost.

Da li je potrebno ubaciti u ishranu neke sveže namirnice, a šta nikako ne treba raditi?

Što se tiče dodataka ishrani, opšta preporuka je da šta vi ne jedete, ne jede ni vaša mačka. Dakle, ne jedete termički neobrađenu hranu, a to automatski ne jede ni vaša mačka. Uz izbor gotove hrane s kontrolisanim kvalitetom, nema potrebe da „udovoljavate“ prirodi, one su svakako već davno izgubile potrebu za nekim stvarima kao što je npr. sveže meso, mleko ili slično.

Uz izbor gotove hrane s kontrolisanim kvalitetom, nema potrebe da „udovoljavate“ prirodi, one su svakako već davno izgubile potrebu za nekim stvarima kao što je npr. sveže meso, mleko ili slično

Kako stimulisati mačku da pruži porodici pravo zadovoljstvo?

Imati BSH kao kućnog ljubimca je već zadovoljstvo, a da ono bude još veće, neophodno je da jedinka bude dobro socijalizovana. To zahteva dosta interakcije čoveka i mačke. Ponekad i dosta strpljenja jer se mačka prilično teško dresira.

Koliko dugo ona može ostajati sama, a da se ne oseća zapostavljeno?

Realno, niko ne voli da bude sam, ali generalno, kao svaka mačka, BSH može ostati sama satima,
čak i do pola dana, oni su mirne spavalice, koje se ponekad bave
sa svojom toaletom, a vi, ako ste stalno prisutni, možda prečesto uznemiravate britansko veličanstvo.

Koja je neophodna dnevna rutina u nezi ove rase?

Dnevna rutina, osim redovnog hranjenja i dostupnosti sveže vode za piće, predstavlja i redovno čišćenje toaleta, kao i redovno češljanje i četkanje. To ne zahteva više od sat vremena, ali bi bilo uputno da u dnevnu rutinu uračunate i neko vreme za igru i aktivnost.

Ukoliko neko želi da šeta mačku na povocu, šta treba znati?

Generalno, mačke kućni ljubimci dele se na indoor i outdoor mačke. Indoor mačke NIKAD ne vide spoljni svet. Outdoor mačke izlaze u spoljni svet povremeno ili stalno. Šetanje mačke u našoj sredini jeste neuobičajeno, ali nije nemoguće. Da biste to uspeli da uvedete u rutinu, treba na tome raditi od prvog dana i to svakog dana. Mačka se izvodi u šetnju isključivo na povocu i amu i treba učiti mačku da trpi tu opremu na sebi. BSH mačke su trpeljive, ali nisu poznate po hrabrosti, niti po dodatnoj potrebi za kretanjem. Pa ako primetite da šetnja prouzrokuje previše stresa vašem ljubimcu, odustanite, jer se u suprotnom mogu razviti razni zdravstveni problemi.

Za koga ipak ova mačka nije?

Koliko god se preporučivalo da svako ima kućnog ljubimca, BSH prosto nije za osobe koje su malo kod kuće, koje često putuju na kraće ili duže, osobe koje su izrazito energične i aktivne. Prosto, vaša energija se neće poklopiti sa energijom ove rase.

Da li je treba kupati i koliko često?

Kupanje BSH mačke nije nemoguće, ali može biti izazovno. Generalno, mačke ne bi trebalo kupati, one rade svoju toaletu svakodnevno i to satima. Češljanje i četkanje je veća pomoć u održavanju higijene nego kupanje. Ako već jako želite da to radite, prvi put imajte pomoćnika i nemojte baš na silu sve da radite jer ćete sigurno biti povređeni, manje ili više.

Da li postoji način da pripremite mačku da se lepo ponaša kod veterinara?

Posete veterinaru nije bez stresa ni za vlasnika niti za bilo koju mačku. Ali to je, nažalost, neophodna aktivnost. Da bi to išlo što lakše, potrebno je preduzeti nekoliko koraka. Kao prvo, ne zovite veterinara nikad u kuću! To je teritorija mačke i ne treba je ugrožavati. Birajte kliniku po tome da je što više cat friendly. Nažalost, u Srbiji ne postoji samo mačija klinika. Planirajte pregled i, ako treba, koristite posebne preporučene lekove za smirenje za mačku. Neka transporter bude svakodnevna stvar u kući, ubacite nešto poznato, kod veterinara koristite ponuđene hormone sreće, i uz sve to ostanite izrazito mirni. Vaše uzbuđenje i te kako se prenosi na vašeg ljubimca.

Kakva su iskustva iz vaše prakse sa britanskom kratkodlakom mačkom?

BSH mačke su kao pacijenti vrlo laki jer su divnog karaktera, realno, ako se vodi računa o osnovnim preventivnim merama i pravilnoj ishrani, nemamo baš puno posla sa njima.

Po čemu se ona razlikuje od svoje američke rođake?

BSH se od svog američkog rođaka razlikuje dosta. Američka verzija je veća, duža i viša i mobilnija, naravno i sa mnogo više varijanti boja, glava im je više jajasta nego okrugla.

Koliko je ova vrsta česta kod nas?

Kao rasna mačka s papirima o poreklu kod nas je zastupljena, ali ne u velikom broju, mada, njena popularnost raste.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1