I glodari mogu biti pravi ljubimci!

M

nogi se neće odlučiti za ove ljubimce, iako je dokazano da znaju da budu izuzetno inteligentni i zabavni. Ukoliko nemate predrasuda, izaberite neku od ovih pufnica

Tvor

Ovaj nestašni Mustelid nudi mnoštvo zabave

Sa oštrom inteligencijom i nezasitnom radoznalošću tvorovi zahtevaju nekoliko sati provedenih van kaveza dnevno – idealno je provesti aktivni sat ili dva sa ovom životinjicom. Kao i ostali ljubimci koji zahtevaju dosta nege – takođe im je potrebno redovno negovanje i pranje zuba, ali njihova nežna ličnost i zabavne ludorije često nadoknađuju za sav naporan rad oko njih. Životni vek mu je do 10 godina, a može dostići težinu I do dva kilograma

Skočimiš

Ovaj pustinjski stanovnik odličan je ljubimac za decu

Iako su po izgledu veoma sličan hrčku, skočimiš se iznenađujuće razlikuje po svom ponašanju i navikama. Ovi ljubimci aktivni su tokom dana, te su daleko zabavniji mlađoj deci, koja uglavnom spavaju kada se hrčak razbuđuje. Skočimišu je potrebno društvo, pa samim tim možete i očekivati malo veći nered, s obzirom na to da ovi glodari vole da kopaju. Živi u proseku dve do četiri godine, a težak je 50-100 grama.

Zamorče

Druželjubivi glodar kome je potreban prijatelj

Kao i zečevi, zamorci su životinje koje treba da žive sa bar još jednom jedinkom svoje vrste. Njihov smeštaj trebalo bi da poseduje dovoljno prostora za trčanje, mesta za skrivanje, kao i travnjak za prehranu. Oni uživaju u interakciji sa ljudima, pa je poželjno provesti određeno vreme tokom dana sa njima. Obično dožive pet ili šest godina, te su idealna opcija između glodara koji imaju kratak životni vek, kao što su miševi, i alternativnih vrsta koje imaju duži život. Zamorče pripada porodici sisara I hrani se biljkama.

Miš

Ono što im nedostaje najviše nadoknađuju ljubavlju

Ukoliko je prostor ograničen, miševi su savršeni kandidati za manje domove. Ako se odlučite za odgoj par jedinki ili čak manjeg legla, nemojte stavljati više mužjaka u isti smeštaj jer će se pobiti. S obzirom na nezahtevnu prirodu i kratak životni vek, od jedne do dve godine, miševi su fantastični prvi ljubimci za stariju decu. Miš je svaštojed I kratko živi, najduže dve godine.

Činčila

Ovaj tropski glodar može vam ulepšati nekoliko zabavnih godina

Ovi krzneni sisari poreklom iz Južne Amerike mogu živeti čak 15‒20 godina u zatočeništvu, pa se pripremite za život sa njima na duže staze. Još jednom da napomenemo, ovi glodari su najaktivniji noću. Imajući to u vidu, činičilina žudnja za pažnjom je minimalna, te zahtevaju nezahtevno održavanje. Dokle god imaju hranu, vodu, prašnjavo kupatilo i stvari za grickanje, ovi glodari se zabavljaju. Sjajna stvar je da činčila može doživeti I dvadeset godina!

Degu

Aktivni ljubimac sa kojim treba pažljivo postupati

Ukoliko niste sigurni da li ste uočili pacova, činčilu ili hrčka, to je verovatno degu – glodar poreklom iz Čilea. Ova stvorenja su veoma aktivna i zahtevaju dosta rekreativnih sprava u svojim domovima. Iako vole da se nose, nikako ih ne treba uzimati ili vući za rep. Kao mehanizam samoodbrane, u stanju su da odbace svoj rep kako bi pobegli iz zamke.

Hrčak

Ova neodoljiva stvorenja vole noćni život

Dok mnogi mali, krzneni glodari
imaju korist od smeštaja koji se nalazi na otvorenom, hrčci mogu da žive
u zatvorenom prostoru tokom cele godine, te su idealni za stanove ili kuće bez bašte. Oni takođe vrlo rado žive i sami, što dodatno pomaže prilikom smanjenja troškova. Imajte na umu da su ovo noćne životinje, te da mogu noću da naprave buku. Dobro razmislite pre nego što postavite njihov kavez u spavaću sobu!

Zec

Klempavi prijatelj kome je potrebno društvo

Zečevi spadaju među najzahtevnije male kućne ljubimce, zato dobro razmislite pre kupovine
ove životinjice. Kao društvena bića, oni su najsrećniji kada žive u malim grupama, zato je najidealnije preuzeti bar dve jedinke. Takođe, potrebno im je dosta prostora za vežbanje i bitno je napomenuti da mogu da žive duže od jedne decenije. Sa druge strane, to znači da zaista mogu da postanu dugoročni članovi porodice, pa samim tim mogu razviti svoju ličnost i ponuditi godine naklonosti. Zečevi su bolja opcija za stariju decu i odrasle pošto su prirodno plašljivi i ne vole da budu mnogo maženi, što može biti teško za mlađu decu da razumeju, pogotovu imajući na umu koliko su ove životinjice slatke. Životni vek mu je od osam do dvanaest godina.

Pacov

Ova pametna stvorenja su čisti i nežni ljubimci

Iako imaju lošu reputaciju, skromni pacov može biti veoma nežan i iznenađujuće pametan ljubimac koji je sposoban da nauči brojne trikove (štaviše, neki ljudi ih nazivaju i ’psima glodarskog sveta’). Uprkos onome što očekujete, pacovi spadaju među najčistije ljubimce, međutim, imaju izrazit miris koji nije po svačijem ukusu, pa možda nisu savršen izbor za vas. Pacov može da dostigne težinu I do 650 grama.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1