Kako sprečiti mačku da maltretira svoju drugaricu ukućanku?

N

aravno, vlasnici mačaka podjednako vole svoje krznene bebe. Međutim, kada se vaše dve mačke bore jedna protiv druge (pogotovu kada jedna mačka maltretira drugu), to vam se može činiti kao beznadežni slučaj. Evo šta možete učiniti da biste rešili nedoumicu: Kako da sprečim svoju mačku da maltretira drugu?

  1. Povećajte njihovu teritoriju

Ponekad mačke jednostavno ne mogu biti u istoj prostoriji i udisati isti vazduh. Kada se to dogodi vašim mačkama, a one imaju samo jedno mačije stablo (stub) koje mogu da podele, onda je najbolja ideja da nabavite (ili napravite) više mačjih stabala na kojima mogu da se odmaraju.

  1. Odvratite im pažnju

Baš kao mačje stablo, dajte svakoj mački svoju ličnu igračku kako biste izbegli svađu oko jedne igračke. Postoji mnogo igračaka koje možete nabaviti i koje mogu stimulisati svaku mačku da bude preokupirana, te ih možete odvratiti od prepirki i svađe.

  1. Ponudite im različite posude sa peskom

Ukoliko ste mačkama ponudili različita stabla, kao i igračke, takođe možete pokušati i da im postavite različite posude sa peskom. Ovo jeste dodatna mera predostrožnosti koja omogućava mačkama više prostora za disanje.

  1. Odvojite im činije za hranu i vodu

Postavite odvojene činije za vodu i hranu za svaku mačku. Osim što imate različite činije za vodu i hranu, stavite ih na odvojene lokacije kako bi svaka mačka mogla da jede na miru.

  1. Loše ponašanje ne treba tolerisati

Ako jedna mačka najviše maltretira drugu, onda ne bi trebalo da tolerišete to ponašanje. Obavezno stavite do znanja siledžijskoj mački da je njeno ponašanje pogrešno. Ukorite mačku nasilnika, ali pazite da je ne povredite.

  1. Sistem nagrađivanja

Ako se loše ponašanje ne toleriše, nagradite i dobro ponašanje. To će pomoći vašoj mački da normalizuje dobru naviku jer je nagrađena svaki put kada prestane da maltretira drugu.

 

  1. Dozvolite im da se naviknu jedna na drugu

Možete pokušati da iskoristite kragne i pojaseve koje im omogućavaju da dele isti prostor, ali i da se ne svađaju. To će upravo sprečiti obe strane da povrede jedna drugu.

  1. Šaptač mačkama

Kao ljudi, i mačke imaju svoje terapeute. Takođe možete pokušati da razgovarate i sa specijalistom kako biste rešili problem stalnog maltretiranja i svađe među vašim mačkama.

  1. Feromoni

Ukoliko vam se učini da ništa ne funkcioniše, možete da iskoristite i feromone. To će pomoći da stimulišete čula vaše mačke.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1