15 najpoznatijih mačaka svih vremena (1. Deo)

O

d tremova naših kuća, preko fotelja i jastučića, pa sve do malih i velikih ekrana, mace su polako ali sigurno osvajale naša srca. Njihovim mekanim šapicama i dugim brkovima gotovo je nemoguće odoleti, a njihovi jedinstveni karakteri jesu ono što ih zapravo čini pravim zvezdama. Već je zapravo rečeno da deluje kao da su mačke stvorene za doba interneta. Za vas smo izdvojili 15 poznatih mačaka, od kojih neke sigurno znate, a krajnje je vreme da upoznate one koje još niste sreli

Mrs Chippy

Prugasta mačka bila je vlasništvo jednog od članova posade kada se brod otisnuo na dugu ekspediciju Atlantikom. Nažalost, kada je brod ostao zarobljen u ledu, mačku su ubili verujući da svakako ne može da preživi. Danas, u sećanje na ovu hrabru macu stoji njena bronzana statua kod spomenika njenom vlasniku.

Hello Kitty

Postoji debata o tome da li je Hello Kitty zapravo mačka ili devojčica, no brkovi i uši je, po mišljenju mnogih, svrstavaju u prvu kategoriju. Prvi put je predstavljena javnosti 1974. godine, a ostalo je istorija.

Grumpy Cat

Maca čuvenog nadimka Grumpy Cat doživela je slavu širom sveta zahvaljujući svom namrštenom i zabavnom izrazu lica. Pravo ime ove mace je Tardar Souce, a 2012. godine su se na sajtu Reddit prvi put pojavile njene slike. Njen, malo je reći namrgođen izraz lica učinio ju je potpunom internet senzacijom i zvezdom mnogih mimova. Vlasnici su ipak rekli da je Tardar, uprkos tome kako deluje, zaista mazna i vesela maca. Nažalost, Tardar Souce je uginula 2019, ali sećanje na nju je prisutno u svima kojima je bar jednom ulepšala dan.

Venus

Čuvena internet senzacija, maca Venus postala je poznata po neverovatnim bojama svog krzna. Naime, jedna polovina njenog lica je narandžasta, a druga polovina crna, sa oštrom granicom po sredini nosa. Oči su joj takođe različite boje, jedno je prodornoplavo, a drugo zeleno.

Cream Puff

Cream Puff je maca koja je doživela najdublju starost, neverovatnih 38 godina i tri dana. Ona je 2010. ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija mačka svih vremena. Interesantno je da je njen vlasnik iz Ostina u Teksasu pored nje takođe imao i mačka po imenu Grandpa Rex Allen, koji je živeo 34 godine i dva meseca.

Vlasnik je jednom ispričao da se ishrana njegovih maca sastojala od suvih granula za mačke, kuvanog brokolija, jaja, slanine i, verovali ili ne, kafe s mlekom. Takođe, na svakih nekoliko dana mace bi dobile po nekoliko kapi crvenog vina koje, tvrdio je vlasnik, pomaže cirkulaciji. Vlasnik je takođe u kući napravio čitavo malo igralište kako bi mace mogle da se pentraju i budu aktivne i u dubokoj starosti. Iako se kafa i alkohol svakako ne preporučuju u ishrani mačaka, mora se priznati da su ove dve bile nešto posebno.

Mačak Felix

Poznati crtani junak, mačak Felix u svima nama budi nostalgiju. On je kreiran još davne 1919. godine, u vreme nemih filmova. Nakon prvog kratkog animirinog filma za televiziju, Felix, crno-beli mačak, postao je redovan i na stranicama novina kao strip junak. Zanimljivo je reći i da je Felix prvi animirani lik koji se pojavio na američkoj televiziji.

Scarlett

Možda i najnesebičnija na listi jeste baš priča o maci Scarlett. Posredi je majka koja je, jedno po jedno, izvukla svojih pet mačića iz požara u Bruklinu 1966. godine. Iako je ostatak života patila od posledica teških opekotina, ova hrabra mama i njene bebe su preživele, a ime je dobila od vatrogasaca koji su je pronašli.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1