15 najpoznatijih mačaka svih vremena (2. Deo)

O

d tremova naših kuća, preko fotelja i jastučića, pa sve do malih i velikih ekrana, mace su polako ali sigurno osvajale naša srca. Njihovim mekanim šapicama i dugim brkovima gotovo je nemoguće odoleti, a njihovi jedinstveni karakteri jesu ono što ih zapravo čini pravim zvezdama. Već je zapravo rečeno da deluje kao da su mačke stvorene za doba interneta. Za vas smo izdvojili 15 poznatih mačaka, od kojih neke sigurno znate, a krajnje je vreme da upoznate one koje još niste sreli

Oskar – nepotopljivi Sem

Kako priča o poznatim macama može da prođe bez ovog srećnika. Naime, prema prikupljenim podacima, Oskar je preživeo tri brodoloma između maja i novembra 1941. godine. Crno-beli mačak je najpre preživeo potapanje nemačkog broda Bismarck od Britanske mornarice, gde su ga britanski mornari pronašli kako pluta na jednoj od dasaka, uzeli ga i nazvali Oskar – nepotopljivi Sem. Nakon toga, Oskar je preživeo potapanje dva britanska broda, da bi nakon toga ostatak svog života proveo u Ujedinjenom Kraljevstvu, na suvom.

Garfild

Čuveni strip junak i pasionirani ljubitelj lazanja Garfild definitivno je jedan jedinstveni mačak. Prvi put se pojavio u stripu juna 1978, a deset godina kasnije i na malim ekranima kao crtani junak. Narandžasti mačak je osvojio srca mnogih, a osim toga, svi se ponekad identifikujemo s njim jer ko zapravo voli ponedeljak?

Azrael

Oni koji su odrastali tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka zasigurno znaju ovo ime. Azrael je, naime, bio ljubimac Gargamela, čuvenog negativca iz popularnih stripova i kasnije crtanih filmova o Štrumpfovima. Mačkov izgled se menjao tokom godina, međutim, najčešće je predstavljan kao narandžast.

Félicette

Félicette je prva i jedina mačka koja je preživela put u svemir. Francuski svemirski program poslao je ovu macu u vasionu 18. oktobra 1963. godine. Crno-bela maca je zbog svog mirnog karaktera bila izabrana za misiju, čije cilj bio otkrivanje uticaja prostora bez gravitacije na telo životinja.

Tom

Generacije rođene pre doba interneta odrasle su uz čuvene crtane filmove o mačku Tomu i mišu Džeriju, te njihovim nadmudrivanjima koja bi svakoga nasmejala. Za njihove nestašluke znalo se širom sveta, a smeh donose deci i danas, mnogo godina nakon što su debitovali.

Mačke iz visokog društva

Čuveni Diznijev animirani film o avanturama porodice mačaka u Parizu šarmirao je publiku prvi put još 24. decembra 1970. godine. Iako je od tada prošlo više od pedeset godina, ovaj crtani film je i dalje omiljeni i mlađim i starijim generacijama.

Nala

Ova slatkica ukrštenih očiju jedna je od najpoznatijih mačaka interneta. Nala je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najpopularnija maca na Instagramu s više od četiri miliona pratilaca. Ova  maca takođe ima i proizvode za svoje verne fanove. Nalin život nije uvek bio bajkovit, ona je nekada bila bolesno mače iz prihvatilišta. Ipak, uz adekvatno lečenje i negu njeni problemi su rešeni u novom domu.

Towser

Da li možete da zamislite mačku koja tokom 24 godine života ulovi 28.899 miševa? To je u proseku 1.210 miševa godišnje! I to je delo čuvene mačke koja je živela i radila u destileriji u Škotskoj između 1963. i 1987. godine.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1