Kako čistiti i održavati prostirku za ljubimce

P

rostirka za ljubimce pruža zaštitu koji vaš dom čini perfektno čistim i uglađenim. Kada je imate u svom domu, pas ili mačka najčešće će vreme provoditi na njoj i time ćete zaštiti od prljavštine ostatak stana. Da bi vaša prostirka bila u vrhunskom stanju, ključno je da je dobro očistite kada je to potrebno. Evo nekoliko saveta za pravilno čišćenje i održavanje tepiha za ljubimce.

Usisajte prostirku

Vremenom će vaš tepih početi da akumulira različite oblike prljavštine, prašine i ostataka ljubimaca. Da biste sprečili da ovi ostaci nanesu štetu vašoj prostirci, generalno je dobra ideja da usisavate tepih najmanje jednom nedeljno. Međutim, mesto postavljanja prostirke u velikoj meri određuje koliko često morate da je čistite. Na primer, pamučne prostirke koje se postavljaju u predsoblju verovatno će morati da se češće usisavaju od onih koje nisu na prometnom mestu.

Sledite uputstva sa etikete

Kada čistite prostirke za ljubimce, ključno je da obratite pažnju na njihov sastav. Tepisi od prirodnih vlakana, na primer, mogu se oštetiti ako ih perete metodama mokrog čišćenja. Umesto toga, obavezno koristite suve metode za pravilnu dezinfekciju. Ako posedujete prostirku za unutra ili za spoljašnju sredinu, možete odrediti pravilan način čišćenja čitanjem etikete. U većini slučajeva prostirke se mogu pravilno očistiti malom količinom tečnosti za sudove.

Proverite da li ima neprijatnih mirisa

Ako posedujete kućne ljubimce, u vašem tepihu se mogu kriti neprijatni mirisi. Jednostavan način da rešite ovaj problem jeste da uradite dezinfekcioni tretman tepiha. Soda bikarbona je efikasno rešenje za dezinfekciju jer pomaže u neutralisanju svih neželjenih mirisa. Nakon što dodate malu količinu sode bikarbone na prostirku, sačekajte 30 minuta pre nego što usisate tepih. Usisavanje pomaže u uklanjanju prljavštine ili dlaka koje su vaši ljubimci ostavili.

 Perite ih u mašini

U nekim slučajevima, možda ćete moći da stavite prostirku u mašinu za pranje veša. Međutim, preporučuje se da pažljivo pročitate oznaku sa nalepnice na tepihu kako biste bili sigurni da se može prati u mašini. Ako jeste, stavite tepih u hladnu vodu i koristite blagi deterdžent. To može pomoći da se spreče oštećenja dok se nalazi u mašini za pranje veša ili u mašini za sušenje.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1