Mudi – nova rasa koja osvaja

T

emperamentni lajavac hrabrog srca namenjen je onima koji su hiperaktivni i vole da provode vreme u avanturama

Na samom početku nove godine u svetu kinologije pojavila se nova rasa pasa pod nazivom mudi (ćudljiv), koju je priznao Američki kinološki klub. Ova rasa je mađarskog porekla, uz upozorenje da je veoma specifična. Kako mudi zna da bude veoma lajav i zahtevan, nije preporučljiv za vlasnika koji ranije nije imao psa. Posle kraćeg druženja sa ljudima dobili su epitet da su tvrdoglavi, ali glavni problem je, u stvari, u tome, što ne vole da se dosađuju. Veoma su inteligentni, vole da uče i to brzo rade, tako da im nije potrebno mnogo vremena kako bi stekli novu veštinu. Pre nego što se odlučite za bilo koju rasu pasa, detaljno se informišite o njihovim osobinama. Da li ste znali da, recimo, bišoni, koje smo vam već predstavili, znaju da budu veoma osvetoljubivi?

Mudi zna da bude veoma lajav i zahtevan, nije preporučljiv za vlasnika koji ranije  nije imao psa

Kakva je to vrsta psa?

Mudijevo puno priznanje nije stekao preko noći. U stvari, to je još uvek retka rasa koja ima oko 450 primeraka u Sjedinjenim Državama i 3.000–4.000 pasa širom sveta. Ponekad ga javnost pogrešno smatra mešavinom poznatom po imenu „dudl“ (rase ukrštene sa pudlom). Jedan odgajivač uporedio je ovu rasu s onom nastalom ukrštanjem minijaturne pudlice i nemačkog ovčara i to kako po izgledu, tako i po temperamentu. Neki ljubitelji pasa imaju utisak da je mudi nastao ukrštanjem malog špica kovrdžave dlake. Poznavaoci ove rase kažu da mudi vodi poreklo od svoja dva druga mađarska brata sa farme, pulija i pumija, koji su skoro sasvim izumrli nakon Drugog svetskog rata.Štenci ove rase fizički su sasvim drugačiji od odraslih primeraka – mudi se rađa sa spuštenim ušima, koje će postepeno postati naćuljene. Ponekad se mudi rađa bez repa ili s prirodnim patrljastim repom, što se ne smatra greškom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Marianne J. (@malyva.the.mudi)

Život sa mudijem

Ova rasa je jako glasna i temperamentna bilo da živi na farmi ili u kući. Krzno mu je crno ili šareno, ima svestran karakter i idealan je da se takmiči u sportovima kao što su agilnost, reli, praćenje stada, u hvatanju frizbija, čak je pogodan i za lov. Jednostavno rečeno, prihvataju sve izazove, samo da im nije dosadno. Ako su suviše sami, nalaze svoju zabavu, jureći za svim što se kreće na zemlji i pod zemljom, a iza njih ostaju razrovani tuneli. Ukoliko razmišljate da ih vodite sa sobom na put, saznajte šta je važno da uradite pre polaska.

Krzno mu je crno ili šareno, ima svestran karakter i idealan je da se takmiči u sportovima kao što su agilnost, reli, praćenje stada, u hvatanju frizbija, čak je pogodan i za lov

Zaintrigirala vas je ova rasa?

Ako bismo morali ukratko da opišemo ovu rasu, rekli bismo da su: pametni, brzo uče, zaštitnički nastrojeni, smešni, pouzdani, odani, neobični. Mudi koji se dosađuje nije srećan mudi. I da, može da bude lajav, pošto je uzgajan tokom mnogih generacija koje su čuvale stoku i upozoravale pastire na uljeze ili opasnost. Budući da je stalno na oprezu, mudi će bez nadzora lajati bez prestanka.

Nakon svojih iskustava vlasnici ove rase ipak kažu da prosečan mudi nije ni stidljiv niti uplašen, ali nije ni presrećan kada upoznaje nove ljude… On je pre svega pastirski pas, pa kao što je svojstveno za većinu takvih rasa, može da pokaže izvesnu povučenost tokom prvih susreta. Međutim, kada jednom upozna osobu i stekne u nju poverenje, generalno je relaksiran, razigran i privržen. Mudi se dobro ponaša sa decom i drugim životinjama ukoliko sa njima raste od rođenja.

I pored toga što ima dugu gustu dlaku, lako se održava, ali ne treba izgubiti iz vida da se dosta linja. Dominantno je crne boje, ali i druge su dozvoljene.

Zbog toga što je rasa retka, u Sjedinjenim Državama ima manje od desetak uglednih uzgajivača i zbog toga se cene kreću od 1.500 dolara za primerak namenjen kućnom ljubimcu do 2.500 dolara za psa za izložbu.

I pored toga što ima dugu gustu dlaku, lako se održava, ali ne treba izgubiti iz vida da se dosta linja. Dominantno je crne boje, ali i druge su dozvoljene

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1