Šta vam to mačka poručuje

O

Da li ste ikada poželeli da vi i vaša mačka govorite istim jezikom?

Može biti frustrirajuće ne znati zašto mjauče na vas, što je samo jedan od zvukova koje mačke proizvode. Međutim, postoje različite informacije za svaki od zvukova koje vaša mačka proizvodi. Neki označavaju pozitivne emocije, dok druge govore da se ona oseća uplašeno ili da joj nije udobno. Učenje šta koji zvuk znači može vam pomoći da odredite razlog za mjaukanje vaše mačke i reagujete u skladu s tim. To će takođe ojačati vašu vezu i povećati poverenje vaše mačke u vas.O tome šta pas čuje mogli ste da pročitate na našem portalu, a ovo je vodič o pet ključnih zvukova koje mačke mogu da proizvedu, te šta oni znače i kako da reagujete, a sve da biste lakše komunicirali sa svojom ljubimicom.

Mačke često mjauču tražeći pažnju svog vlasnika, tražeći igru, hranu ili izlazak napolje

Mjaukanje

Standardno mjaukanje je oglašavanje koje se najviše povezuje s mačkama, i može imati srednju visinu i dužinu. Odrasla mačka će uglavnom koristiti ovaj način za komunikaciju sa ljudima, ali ne sa drugim mačkama. Mačke često mjauču tražeći pažnju svog vlasnika i tražeći igru, hranu ili izlazak napolje. Kada mačke stalno mjauču, verovatno su uzbuđene.Ako mjaukanje postane visokog tonaliteta, mačka je možda bila iznenada preplašena ili povređena.Nisko mjaukanje ukazuje na stalnu pritužbu, na primer da mačija večera kasni prilično dugo.Kraće mjaukanje obično se koristi za pozdravljanje vlasnika, a može ga pratiti i trljanje nogu s puno ljubavi.Ako vaša mačka preterano mjauče, odvedite je veterinaru na pregled.

Jaukanje

Jaukanje ili zavijanje jeste duži tip mjauka koji mačke koriste da komuniciraju jedna s drugom. Jaukanje je često način na koji vam mačka govori da nešto nije u redu, na primer da ste zaboravili da promenite vodu ili da morate da očistite posudu za otpatke. Ako pratite svoju mačku, možda će vas odvesti do problema. To takođe može značiti nelagodnost i zabrinutost, što je često reakcija na novo okruženje ili loše osećanje. Mački koja urliče može biti dosadno, pa se pobrinite da ima dovoljno mentalne i fizičke stimulacije.Pored toga, mačke često viču kada osećaju teritorijalnu pripadnost ili zovu partnera.

Pokušajte da ograničite vreme provedeno na otvorenom i mačku držite u toplom mačjem ruksaku

Cvrkutanje

Mačke često ispuštaju cvrkut, poznat i kao brbljanje, kada posmatraju ptice ili druge vrste plena s prozora. Veruje se da to ili ukazuje na njihovo predatorsko uzbuđenje, stres zbog nemogućnosti da love plen ili je to način da se imitiraju zvukovi ptica kao taktika lova. Mačka može da cvrkuće kako bi privukla vašu pažnju da vam pokaže nešto što je videla.

Kada prede

Mačke često predu, što zvuči kao tiha tutnjava, kada ih vlasnik uznemirava da bi izrazio zadovoljstvo. Drugo ime za predenje je „mačji osmeh“.Međutim, mačke ponekad predu kao da je posredi samoumirujuća tehnika, i to u slučaju da su nervozne, da im je neudobno ili ako osećaju bol. Prema istraživanju, predenje zapravo može pomoći mačkama da se oporave kada su bolesne. Ako mjaukanje prati predenje, možda su gladne.

Potražite druge znakove ponašanja da biste utvrdili razliku između tih znakova da morate odvesti mačku veterinaru. Ako mačka veselo prede, često gnječi površinu na kojoj se nalazi i ima opuštene brkove i uši, leži na leđima sa otkrivenim stomakom, poluzatvorenim očima i mirnim repom.

Uznemirena mačka može imati razrogačene oči, brkove okrenute napred, naćuljene uši, sedeti u čučećem položaju ili se skrivati. Ako je mačka depresivna, njene uši i šapat mogu da klonu, a pogled je uperen nadole.

Mačke često predu, što zvuči kao tiha tutnjava, kada ih vlasnik uznemirava da bi izrazio zadovoljstvo. Drugo ime za predenje je „mačji osmeh“

Šištanje

Šištanje je način na koji mačke reaguju na osećaj ugroženosti i upozoravaju osobu ili životinju da se povuku. Šištanje može biti praćeno pljuvanjem i režanjem. Ostavite svoju mačku na miru ako ispušta bilo koji od ovih zvukova.

Biti svestan različitih zvukova koje mačke mogu da ispuštaju i značenja koja imaju mogu vam pomoći da razumete ponašanje vaše mačke kako biste razotkrili sve probleme i da bi ona bila srećnija. Kako vreme bude prolazilo, verovatno ćete naučiti potrebe vaše mačke i automatski prepoznati njihove različite oblike komunikacije.

Šištanje je način na koji mačke reaguju na osećaj ugroženosti i upozoravaju osobu ili životinju da se povuče

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1