Top 8 savršenih destinacija za letovanje sa ljubimcima!

Ž

elite put po Evropi sa vašim ljubimcem? Imamo savršene predloge! Najzad leto u svom pravom, tropskom okviru! Radujete se planiranju puta, ali istovremeno i strepite da li ćete moći da pronađete destinaciju i smeštaj gde će i vaš ljubimac biti dobrodošao. Lepa vest jeste da u većinu atraktivnih turističkih destinacija Evrope naši drugari sa četiri šape mogu poći sa nama.

Ono što je važno da znate, u većini hotela tražiće da platite i ekstra čišćenje sobe ili apartmana, u mnogim objektima neće praviti problem ako je vaš pas „džinovskih” dimenzija, a desiće vam se da, ako bude dovoljno šarmantan i n, zaborave na ekstraračun za održavanje higijene. Italija i Francuska, prema iskustvima vlasnika pasa, idealne su zemlje za putovanja sa njima, u većini restorana prvo će se obratiti njima i poslužiti im činijicu sa svežom, hladnom vodom, a na pitanje da li je u piceriji dozvoljeno psima, začuđeno će vas upitati: „Koliko ljudi, koliko pasa?” Ako ste još uvek u dilemi kuda da krenete, ovo su proverene destinacije za osobe koje na letovanje ne idu bez ljubimca.

Madrid, Španija

Ni glavni grad Španije nije ostao imun na naše saputnike sa šapama, uz jednu važnu ogradu da njihovi vlasnici, kako domaćini, tako i stranci, moraju biti izuzetno odgovorni. To se pre svega odnosi na održavanje čistoće. Pre nekoliko godina donet je propis da neodgovorni vlasnici, osim što moraju platiti drakonsku kaznu, neko vreme, za nauk, imaju obavezu da rade u gradskoj čistoći. Besplatnih kesica za pse ima na svakom gradskom ćošku, tako da nema izgovora. U ponudi je dosta pet friendly hotela, a neki imaju i pravu poslasticu – bazen na vrhu zgrade. Ljubimcima verovatno nije dozvoljeno plivanje, ali napravite sebi plezir!

Lisabon, Portugal

Mnogi ljudi u startu odustanu od putovanja sa kućnim ljubimcima, plašeći se da se njihovi domaćini prema njima neće odnositi s poštovanjem ili pažnjom. Ovakav scenario vam se neće dogoditi u Portugalu, zemlji koja voli ljubimce. Pored mnogih svojih kvaliteta, Portugalci se izdvajaju i po tome što su veliki ljubitelji pasa. Više od 400 objekata u Lisabonu prima kućne ljubimce, a rado će vas ugostiti sa psom i u mnogobrojnim kafićima i restoranima. Ukoliko se brinete da će se vaš ljubimac umoriti od šetnje, opustite se jer se ovde možete bilo kojim prevoznim sredstvom vratiti do hotela jer je transport pet friendly. Možda na mnogim portugalskim plažama nećete moći da uživate u kupanju, ali u trčanju, igri, bacanju frizbija i jurcanju do mile volje hoćete, garantujemo.

Dalmacija, Hrvatska

Dalmacija, prelepi hrvatski region, definitivno je savršeno mesto za odmor sa vašim psom. Učinite svoje leto nezaboravnim i posetite Trogir, Split ili Krk, ostrvo sa božanstvenim nacionalnim parkom, gde možete izabrati jedan od 1.000 pet friendly hotela koji se prostiru duž dalmatinske obale. Sa svojim psom možete posetiti i brojne plaže poput Kastalet i Kasjuni u blizini Splita, gde će vaš pas uživati u morskoj vodi i peskovitim plažama. Ukratko, aktivan odmor ispunjen jedinstvenim mirisima četinara, čistom morskom vodom i plažama sa najviše plavih zastavica. I vaš pas će sigurno dugo sanjati ovakav odmor!

Venecija, Italija

Venecija nije poznata samo kao grad zaljubljenih već i kao destinacija u kojoj su vlasnici sa kućnim ljubimcima i te kako dobrodošli. U jednom od najomiljenijih severnih italijanskih gradova možete naći više od 500 pet friendly objekata – od svetski poznatih hotela do pristupačnih apartmana, koji će rado ugostiti vas i vašeg najboljeg prijatelja. Priuštite svom ljubimcu nezaboravan boravak u Veneciji i uživajte u tradicionalnoj vožnji gondolom, gde vam neće dodatno naplatiti kartu za vašeg dragog saputnika. Takođe, možete zajedno uživati u jednodnevnom izletu na ostrvu Murano, gde lako stižete brodskim prevozom koji je dog friendly.

Santorini, Grčka

Ukoliko na jedno od najatraktivnijih grčkih ostrva, umesto avionom, rešite da krenete trajektom, morate znati da plovidba od Pireja do Santorinija može potrajati od sedam do 14 sati, zavisno od vrste plovila, kao i broja usputnih stanica. Egejsko more ponekad može da bude hirovito, sa većim talasima, tako da pripremite ljubimca da što laganije provede plovidbu. Ostrvo vulkanskog porekla puno je različitih izazova, ali i mnogobrojnih stepenica, na koje ne smete da zaboravite kada birate smeštaj. Čak 300 hotela i apartmana deklarisalo se kao pet friendly, tako da vam neće biti teško da pronađete idealni kutak i podjednako uživate u specifičnim belim građevinama i tirkiznoj boji mora i neba.

Pariz,Francuska

Pre samo nekoliko godina Pariz je bio jedan od gradova u kome je pseći otpad „krasio” bulevarske ulice. Uzdignite pogled i videćete prelepe fasade i balkone iz renesansnog perioda, koji čine ovu metropolu jednim od najlepših gradova. Spustite pogled, i primetićete da je vaša putanja ispresecana otpadom koji su ostavili za sobom vlasnici pasa. Imajući to na umu, psi nisu bili najpoželjniji gosti mnogih ugostiteljskih objekata, međutim, danas se situacija značajno promenila, a Pariz je postao najbolja destinacija za odmorsa vašim vernim prijateljem. Danas Pariz nudi vise od 1.000 pet friendly hotela i apartmana. Uživajte u ovoj prijatnoj dobrodošlici i prošetajte svog kućnog ljubimca po pariskim parkovima, parku Bit-Šamonu i Luksemburškom parku. Ukoliko želite da napravite predah i uživate u izvrsnoj francuskoj kuhinji, posetite različite restorane, kafiće i barove sa kućnim ljubimcem, pa punih stomaka krenite u šoping turu. Kada se vaš saputnik umori i poželi da uživa u hotelskoj sobi, svoju turu po Parizu nastavite sami posetom muzeja, poput„Luvra”, gde kućnim ljubimcima pristup nije dozvoljen.

Riga, Letonija

Glavni grad Letonije je prelepa destinacija koju su hiljade putnika proglasile za jednu od najboljih city break tura u Evropi. Sa više od 230 pet friendly smeštaja, Riga je takođe jedna od najboljih evropskih destinacija za ljubimce. Šetnjom otkrivate grad poznat po drvenim kućama, mnogobrojnim statuama, spomenicima. Veliki park u starom gradskom jezgru sa puno mostića mesto je na kojem će vam vaš ljubimac biti posebno zahvalan. Letonci posebno vole mačke, a dokaz za to je i jedna specijalna Mačja kuća, sa dve skulpture mačke, postavljene na krovu ove zgrade. O legendi vezanoj za ovo zdanje, saznajte tamo.

Briž, Belgija

Vlasnici ljubimaca koji su putovali sa njima po Evropi kažu da je Briž jedna od najboljih turističkih destinacija namenjena ljubiteljima životinja. U izboru je veliki broj hotela i privatnih apartmana gde ste dobrodošli sa svojim psom ili mačkom. Grad koji izgleda poput grada iz Diznijevog filma poznat je po odličnom pivu i čokoladi, pun je zelenila i idealan za duge šetnje čak i kad su temperature nesnosne. Pijačni trg I šetnje između tezgi s povrćem i voćem I rukotvorinama može biti zabavna za oboje, kao i ona po ivici kanala, po kojima je ovaj grad dobio naziv Venecija severa.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1