Da li je bezbedno spavati s psima?

O

ni su mekani, topli i obožavaju da vam se ušuškavaju u postelji. A da li je u redu dozvoliti vašem dlakavom ljubimcu da sa vama deli postelju?

Deljenje posteljine s vašim psećim prijateljem (sve dok on nije ispod pokrivača) može poboljšati vaš san – ustanovilo je istraživanje Klinike Majo (Mayo Clinic Proceedings). Iako naučnici nisu proučavali uticaj mačaka na spavanje sa svojim vlasnicima, veterinari sugerišu da su rezultati uglavnom pozitivni (iako vas mačka noću može više ometati).

„Danas su mnogi vlasnici daleko od svojih kućnih ljubimaca veći deo dana, tako da oni žele maksimalno da iskoriste vreme kada su kod kuće sa njima“, izjavila je Luis Kran, specijalista medicine spavanja u Centru za spavanje na Klinici Majo u Arizoni. „To je veoma primamljivo ukoliko su kućni ljubimci u spavaćoj sobi sa vama tokom noći. Na taj način vlasnici pronalaze utehu, znajući da to ne utiče negativno na njihov san.“

Spavanje s ljubimcem važan je ritual za mnoge vlasnike. I to ne treba izbegavati ukoliko su i ljubimac i vlasnik zdravi

Studija je, međutim, ostavila mnoge vlasnike kućnih ljubimaca zbunjenim.

Stručnjaci za kućne ljubimce već dugo savetuju vlasnike kućnih ljubimaca da ne spavaju sa svojim psima ili mačkama zbog najmanje dva razloga – to može podstaći loše ponašanje kod životinja, ali i može dovesti do ozbiljnih bolesti kod ljudi.

Mnogi veterinari sada veruju da je zabrinutost oko takvih pitanja prenaglašena ili jednostavno netačna. Posledično ponašanje može negativno da utiče i na vlasnike, kao i na četvoronožne prijatelje, izjavila je doktorka En Hoenhaus, lekar medicinskog centra za životinje u Njujorku. „Spavanje sa  ljubimcem važan je ritual za mnoge vlasnike“, istakla je ona. „Ne treba to izbegavati ukoliko su i ljubimac i vlasnik zdravi.“

Šta mogu biti problemi u ponašanju kućnih ljubimaca koji spavaju na krevetu?

Uprkos onome što ste prethodno pročitali, puštanje psa ili mačke u krevet ne izaziva probleme u njihovom ponašanju. Postoje agresivne životinje koje možda ne želite da pustite u krevet. Njihova agresija često je ukorenjena u njihovom strahu i nije uzrokovana time što im dozvoljavate da budu u krevetu ili na kauču, naglasio je diplomirani konsultant za ponašanje pasa i profesionalni trener Rasel Hartstajn.

„Postoji hronična konfuzija oko ovog pitanja. Sasvim je u redu imati ljubimce na krevetu“, kaže Hartstajn. „Zapravo je smešno što se ovo pitanje uopšte nameće. Ovakve teorije dominacije su (davno) razotkrivene. Jedini razlog zašto vlasnici veruju u nešto od ovoga jeste zato što voditelji TV emisija o životinjama ne prate nauku zasnovanu na činjenicama.“

„Veći problem je životni stil vlasnika kućnih ljubimaca“, tvrdi Hartstajn. Da li im smetaju dlake kućnih ljubimaca na nameštaju? Da li im je udobno da spavaju sa ljubimcem pored nogu? Da li će im pomeranje mačke poremetiti san? Ukoliko vlasnicima ne smetaju ove neprijatnosti, ljubimac će uživati u krevetu poput samog vlasnika.

„Kućni ljubimci vole svoje vlasnike i njih privlače njihovi mirisi“, kaže on. „Oni takođe više vole da spavaju na povišenim delovima nameštaja u stanu.“

Ukoliko zajedničko spavanje na krevetu nije udobno za vlasnika, Hartstajn predlaže da postavite udoban, čist krevet za pse u blizini spavaće sobe. Stavite komad svoje odeće (poput majice) u njihov krevet kako bi ljubimac mogao da uživa u vašem mirisu.

Ukoliko zajedničko spavanje na krevetu nije udobno za vlasnika, razmislite o postavljanju udobnog, čistog kreveta za pse u blizini spavaće sobe. Stavite komad svoje odeće (poput majice) u njihov krevet kako bi ljubimac mogao da uživa u vašem mirisu

Da li deca mogu da dele krevet sa ljubimcem?

Poput odraslih vlasnika, mala deca često žele da legnu s porodičnim psom ili mačkom u krevet. Slučajevi se, naravno, razlikuju, međutim, nije pametno da dete od šest godina (ili mlađe) spava samo s ljubimcem.

„Pre nego što dete samo spava s kućnim ljubimcem, po mom mišljenju, treba da dokaže da može da podnese odgovornost“, istakla je dr Kerol Ozborn, veterinarka koja radi u veterinarskom centru Chagrin Falls u Ohaju.

Vučenje kućnog ljubimca za rep, gruba igra ili zanemarivanje njihovih potreba neki su od pokazatelja da dete još nije spremno da spava s ljubimcem. Psi i mačke mogu tolerisati neke nestašluke iz detinjstva, ali mogu biti uplašene i lako prestati to da rade. Sačekajte da dete sazri pre nego što mu dozvolite da spava s kućnim ljubimcem.

Ipak, jedna stvar o kojoj ne morate da brinete jeste da će mačka da uguši bebu koja spava. To je mit starih baba. Priča o takvom incidentu ispričana je pre više od 300 godina i još kruži. „Većini mačaka bebe nisu interesantne. One prave nasumične pokrete i loše mirišu.“

Ipak, i dalje je dobra ideja držati kućne ljubimce podalje od beba. Bebe, posebno one mlađe od tri meseca, podložne su određenim vrstama infekcija zbog nerazvijenog imunološkog sistema.

Dobro zdravlje kućnog ljubimca podrazumeva da nema buve, krpelje ili druge parazite, nema bolesti, sve vakcine prima u određeno vreme i često posećuje veterinara

Zdravstveni problemi spavanja s kućnim ljubimcem

Možda je najveća briga vlasnika koji spavaju sa svojim kućnim ljubimcem ta da će od njega dobiti neku bolest. Takvi slučajevi veoma su retki ukoliko su i vlasnik i ljubimac zdravi, potvrđuju stručnjaci.

Dobro zdravlje kućnog ljubimca podrazumeva da nema buve, krpelje ili druge parazite, da nema bolesti, da sve vakcine prima u određeno vreme i često posećuje veterinara.

Što se tiče ljudi, dobro zdravlje se u ovom slučaju definiše tako da ljudi koji nemaju problem sa imunitetom smatraju se zdravim. Pacijenti koji boluju od raka, primaoci transplantacije i HIV pozitivni jesu oni koji bi trebalo da zaobiđu spavanje s kućnim ljubimcem.

Iako je nedavno objavljeno da je pas zarazio čoveka kugom, takav prenos je izuzetno redak. Centri za kontrolu bolesti izveštavaju da većinu slučajeva kuge prenose zapravo glodari.

„Imajte na umu da sam CDC smatra da je zaražavanje od kućnog ljubimca retkost“, nastavlja Ozborn. „Spavanje s kućnim ljubimcima ima svoje prednosti. Pseća telesna temperatura viša je od naše, pa je posebno tokom hladnih noći prijatno maziti se s psom. Na sve to, psi nam pomažu da se opustimo i omogućavaju ljudima koji pate od nesanice da konačno zaspe bez lekova.“

Pacijenti koji boluju od raka, primaoci transplantacije i HIV pozitivni trebalo bi da zaobiđu spavanje s kućnim ljubimcem

TOP