20 neverovatnih činjenica o delfinima (1. Deo)

O

ni su ljudima omiljeni stanovnici mora jer su dobronamerni i inteligentni. U svetu postoji 40 vrsta delfina, a neke žive čak i u slatkim vodama

Delfini su sisari poznati po svojoj pitomosti. Postoji više od 40 vrsta delfina, žive širom sveta i bliski su srodnici kitova. Iako je prosečan životni vek delfina oko 17 godina, neki mogu da žive i do 50 godina! Poznato je da su delfini odlični ronioci. Budući da su morska stvorenja, mogu zaroniti i na dubinu do 300 metara. Ova vrsta sisara ima dva stomaka, jedan koristi za skladištenje hrane, a drugi za varenje. To su samo neke od mnogo interesantnih stvari o delfinima.

  1. Delfini žive u slatkim i slanim vodama širom sveta

Postoji 36 vrsta morskih delfina, a žive u skoro svim vodenim sredinama, uključujući okeane, priobalne i slatke vode, i na temperaturama od manje od 0 °C do više od 30 °C. U Britaniji se dobri delfini mogu sresti oko zapadnog Velsa, a Škotska im je najseverniji dom.

  1. Ne koriste zube za žvakanje

Delfini nikada ne žvaću hranu već je gutaju celu. Njihovi zubi služe samo za hvatanje plena.

  1. Prijateljski su nastrojeni prema ljudima i životinjama

Oni vole da se igraju sa članovima svoje vrste i prijateljski su raspoloženi čak i prema ljudima. Mogu da se vide kako se igraju i zadirkuju druge životinje koje žive pod vodom.

  1. Dobrice iz vode reke Amazon

Reka Amazon je dom četiri vrste rečnih delfina koji se ne nalaze nigde drugde na Zemlji.

  1. Naopako i pametno jedu ribu

Za razliku od ljudi, delfini prvo progutaju glavu ribe kako im se riblji skelet ne bi zaglavio u grlu.

  1. Sami sebi daju imena

Naučnici su dokazali da delfini sebi daju imena. Razvijaju svoje individualne zvižduke i prepoznaju svoja imena i imena drugih delfina.

  1. Prete im zagađenje i podvodna buka

Pomorski saobraćaj oko Britanskih ostrva je među najintenzivnijim u svetu. Zagađenje i buka izazvana pomorskim aktivnostima, industrijom nafte i gasa, seizmičkim istraživanjima i podvodnom izgradnjom mogu izazvati stres delfinima i naneti im povrede. Takođe, čovekove aktivnosti u blizini mora ozbiljno ometaju njihovu sposobnost komunikacije, reprodukcije, navigacije i pronalaženja plena.

  1. Dugo ostaju sa svojim jatom

U prirodi delfina je da se dugo drže svojih majki pre nego što napuste jato. Neki ostaju sa svojim majkama tri godine, pa čak i osam godina!

  1. Koji je najugroženiji delfin na svetu?

Vakuita na španskom znači „mala krava“ i to je vrsta najmanjeg delfina na svetu, koja je i najugroženija. Vakuita živi samo u meksičkim priobalnim vodama, u maloj oblasti severnog Kalifornijskog zaliva. Vrsta je u strašnoj nevolji i pred neposrednim izumiranjem. Ostalo je samo oko 30 jedinki vakuite.

  1. Mogu da isključe pola mozga

Delfini spavaju sa jednom polovinom mozga i drže jedno oko otvorenim. Veruje se da to rade kako bi pazili na svoju grupu – zbog sigurnosti se drže zajedno – i da bi bili na oprezu zbog predatora, poput ajkula

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1