Namirnice koje vaš pas ne bi trebalo nikako da pojede

K

ada smo za kuhinjskim pultom i pripremamo obrok, pas će biti naša uporna senka. Sedi tamo sa svojim psećim očima, samo čeka i gleda da li će nešto da nam ispadne. Većina nas ne može a da mu ne baci malo onoga što kuvamo u to vreme.

Iako naši psi mogu izgledati kao da žele više od svega hranu koju mi spremamo, to ne znači da to treba da dobiju. Naš digestivni sistem radi drugačije od njihovog. Mi ljudi uživamo u mnogim stvarima koje oni ne mogu da svare ili su za njih toksične.

Kada imate psa i znate da postoji šansa da ćete sa njim podelite nešto svoje hrane, neophodno je razumeti šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo da jede.

Opasna hrana koju vaš pas ne bi trebalo da jede

Psi su životinje kojima u ishrani nije potrebno mnogo više od mesa. Međutim, oni mogu dobiti neke korisne hranljive materije iz voća i povrća. Morate biti selektivni u pogledu toga čime ih hranite i posebno vodite računa da hrana nije opasna.

Kosti

Ne možemo da damo kosti psima? Ali šta je sa svim tim kostima koje prodaju prodavnice kućnih ljubimaca širom zemlje? Da li smo našim štencima davali opasnu hranu sve ovo vreme? Ne, ne mora da znači.
Kosti koje potiču direktno od životinja i koje su kuvane razlikuju se od kostiju koje obrađuju kompanije koje prave hranu za kućne ljubimce. I dalje možete dati svom psu kosti od nečega poput stoke, ali nikada ne bi trebalo da im date pileće kosti jer će se one rasprsnuti. Ne bi trebalo davati im kuvane kosti jer se i one mogu raskomadati i zaglaviti u grlu.

Alkohol

Na kraju dugog dana, pivo ili čaša vina mogu ljudima i te kako prijati. Međutim, alkoholna pića i hrana koja sadrži čak i tragove alkohola mogu biti neverovatno štetni za vašeg psa. Može izazvati povraćanje i dijareju.

Avokado

Avokado je možda superhrana za nas ljude, ali obično ne pristaje psima. Oni nemaju toliki problema sa tim kao konji i ptice, ali im je i dalje teško da ga svare. U velikim količinama može izazvati kardiovaskularne probleme.

Kofein

Možda živimo od kafe, ali naši psi ne bi trebalo. Kofein sadrži jedinjenje koje se zove metilksantini. Kada ga vaš pas proguta, može izazvati povraćanje i dijareju, prekomernu žeđ, mokrenje, dahtanje, hiperaktivnost, drhtanje, napade, pa čak i smrt. To samo znači da svoju kafu držite samo za sebe.

Slatkiši 

Šećer je u suštini nepotreban i opasan u ishrani vašeg psa. Možda im možete dozvoliti da probaju mali komad nečeg slatkog, ali čak i malo previše može izazvati neželjene reakcije. Šećeri i konzervansi u slatkišima mogu izazvati hiperaktivnost i ubrzan rad srca. Ako se prejedu, to na kraju može izazvati dijabetes i nezdravo povećanje telesne težine. 

Čokolada

Čokolada spada u obe kategorije slatkiša i kafe jer seme kakaoa koje se koristi za pravljenje čokolade takođe sadrži metilksantine. Čokolada je neverovatno toksična za pse i nikada ne bi trebalo da se prepuste ovoj ukusnoj poslastici. Tamna čokolada je najopasnija jer sadrži najveći procenat kakaa, uz čokoladu za pečenje. Čak ni belu čokoladu, koja ima najniži nivo metilksantina, ne treba davati psu.

Citrusi

Možda ste videli video-snimke na kojima osoba pokušava da nahrani svog psa limunom. Iako izgleda smešno i zabavno, to nije najbolji izbor za zdravlje vašeg šteneta. Citrusno voće sadrži limunsku kiselinu. Ova eterična ulja izazivaju iritaciju, pa čak i oticanje u ustima i grlu vašeg psa. Ako se prejedu od bilo kog dela biljke citrusa, to može izazvati depresiju u njihovom centralnom nervnom sistemu. Ipak, moraju da jedu velike porcije citrusa da bi se to dogodilo. Malo je verovatno da će im u malim dozama izazvati bilo kakve probleme osim uznemirenog stomaka. 

Kokos

Za razliku od čokolade ili kafe, ne morate biti previše oprezni sa kokosom. Kokos i njegovi proizvodi, kao što je kokosovo ulje, ne bi trebalo da naškode vašem ljubimcu u malim količinama. Sveže mleko iz kokosa ponekad može izazvati mekanu stolicu i dijareju. Najbolje je da budete oprezni kada svom psu nudite bilo šta sa kokosom.

Grožđe 

Grožđe i suvo grožđe su prilično toksični za pse. Naučnici tek treba da otkriju koje jedinjenje u grožđu izaziva reakciju. Međutim, ako vaš pas jede grožđe ili suvo grožđe, to može izazvati otkazivanje bubrega čak i u manjim količinama. 

Makadamija 

Da li ste ikada žudeli da osetite tropske obale Havaja? Orašasti plodovi makadamije mogu biti ukusna poslastica za nas, ali su praktično otrov za psa. Oni izazivaju slabost u udovima, povraćanje, depresiju, tremor, pa čak i hipertermiju. Ovi znaci će se obično manifestovati u roku od 12 sati nakon što pojedu orahe, ali obično neće trajati duže od 48 sati. 

Mlečni proizvodi 

Životinje poput pasa i mačaka ne mogu razgraditi značajne količine laktoze. Oni nemaju enzim laktazu koji im omogućava da pravilno svare protein. To često dovodi do dijareje i povraćanja. Trebalo bi da izbegavate da svom psu dajete sir, sosove na bazi mleka i samo mleko. 

Orašasti plodovi 

Ne bi trebalo da date svom psu bilo kakvu vrstu oraha. Imajte na umu da ovo ne uključuje kikiriki jer su mahunarke, a ne orasi. Orašasti plodovi kao što su bademi i orasi doprinose pankreatitisu ako ih jedu prečesto. Sadrže velike količine masti i ulja, od kojih oba obično izazivaju povraćanje i dijareju.

Crni i beli luk 

Bilo koja biljka iz opšte porodice Allium može izazvati iritaciju gastrointestinalnog trakta. Vremenom, to može dovesti do oštećenja crvenih krvnih zrnaca i na kraju do anemije. Mačke su još osetljivije na štetne efekte povrća poput luka, vlašca i belog luka. Ako se prejedu, psi se takođe mogu ozbiljno razboleti. 

Sirovo meso i jaja 

Možda mislite da zato što su preci vašeg psa, moćni vukovi mogli da napadnu i pojedu gotovo svaku životinju sirovo meso ne bi trebalo da predstavlja problem. Međutim, vremenom su psi evoluirali, a mnogi procesi koji im omogućavaju da jedu sirovu hranu su nestali. Sirovo meso i jaja mogu da sadrže bakterije poput salmonele i ešerihije koli. Oni mogu brzo da izazovu pustoš u digestivnom sistemu vašeg psa. Sirova jaja takođe imaju enzim koji se zove avidin. Ovaj enzim smanjuje sposobnost vašeg ljubimca da apsorbuje biotin. Na kraju, to dovodi do problema sa kožom i krznom. 

Slana hrana 

Mnoge naše grickalice danas su pune soli. Međutim, velika količina soli nije zdrava stvar za vašeg psa. To dovodi do prekomerne žeđi i mokrenja, slično kao kod ljudi.Previše natrijum jona u sistemu vašeg psa na kraju dovodi do trovanja vašeg ljubimca. Simptomi uključuju dijareju, povraćanje, depresiju, povišenu telesnu temperaturu, tremor, pa čak i smrt. Izbegavajte hranjenje pasa perecama, čipsom ili slanim kokicama. 

Aditivi 

Ksilitol je zaslađivač koji može biti sintetički ili prirodan. Koristimo ga u svim vrstama proizvoda da bismo poboljšali njihov ukus. To uključuje pečene proizvode, slatkiše, žvake, pa čak i pastu za zube. Nažalost, za naše ljubimce zaslađivač uzrokuje nezdravo oslobađanje insulina, što dovodi do otkazivanja jetre ako unose previše. Takođe se može razviti u hipoglikemiju ako se stalno konzumira tokom dužeg vremena.Ako vaš pas odmah reaguje na to burno, to će izgledati kao povraćanje, gubitak koordinacije i letargija. Simptomi takođe mogu napredovati u napade. Ako primetite bilo šta od ovoga, odmah ga odnesite veterinaru. 

Testa 

Testo s kvascem u sistemu vašeg psa može izazvati neprijatne količine gasa i pritiska. Može izazvati nadimanje, što može biti hitno stanje opasno po život ako uzrokuje uvijanje creva. Vaš pas nikada ne bi trebalo da jede sirovo testo za hleb ili hleb u kojem ima kvasca.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1