Zimski sportovi u kojima možete uživati sa svojim psom

T

eško je motivisati sebe da ostanete aktivni zimi. Prvenstveno zbog hladnoće, samo želite da se ušuškate na kauču sa psom i sačekate da se sneg otopi. Nema ništa loše u tome, ali ne možete provesti celu zimu u hibernaciji. Izađite napolje i povedite svog psa na zabavni, zimski trening u kojem možete uživati zajedno. Ova prilika je idealna da učvrstite odnos sa svojim psom, ali i da se pokrenete.

Izabrali smo nekoliko aktivnosti koje su prilagođene hladnijim temperaturama. Za neke od ovih zimskih sportova sneg je neophodan. Međutim, potrudili smo se da uključimo i ostale, koji ne zahtevaju snežni pokrivač, već samo nižu temperaturu.

Krpljanje

Cilj vam je da poradite na trbušnim mišićima, butinama i zadnjici? Vežite krplje, stavite psu povodac i prošetajte se zajedno po snežnoj tundri. Tokom ove aktivnosti znojićete se i aktivirati mišiće za koje niste ni znali da postoje. Ukoliko šetate psa na povocu koji ne zahteva funkciju vaših ruke (onaj koji se nosi oko struka), dodajte nekoliko štapova zarad vežbanja celog tela. Nakon sat-dva krpljenja sa svojim psom, oboje ćete zaslužiti ušuškano veče provedeno na kauču.

Planinarenje  

Sneg postavlja planinarenje na nov nivo. Zajedno sa svojim psom morate utrošiti više energije kako biste prošli kroz duboke nanose snega. Uvek odredite rutu planinarenja pre nego što se zaputite u planine, ali i obavestite nekog iz neposredne okoline o vašem planu. Takođe, proverite lokalne vremenske izveštaje pre nego što započnete avanturu. Ne zaboravite da ponesete sa sobom i zalihe hrane, vode, kao i dodatni komad odeće.

Sankanje

S obzirom na to da pokreće mnoge mišiće, ova vrsta sporta odlično sagoreva kalorije. Kako biste lako prešli zimske staze, neophodno je da radite zajedno sa psima. Bezbedno praktikovanje ovog sporta zahteva da prethodno pse naučite da reaguju na komande sankanja. Takođe, za sankanje je vašem psu potreban i poseban pojas koji mu je udoban i kreiran posebno za ovaj sport.

Skijoring

Skijoring potiče od norveške reči ­„skikjøring“, koja u prevodu znači „vožnja skijama“. Evo liste osnovnih stvari koje su vam potrebne: pas koji ima preko 14 kilograma, skije, pojas, uže, kao i pojas za kukove. Zamislite ovaj sport kao skijaško trčanje sa psom. Skijaš obezbeđuje svoju snagu uz pomoć skija i štapova, dok pas dodaje snagu tako što trči i vuče. Međutim, neophodno je da konstantno skijate uporedno sa psom da biste održali korak – ovo nije sport vuče. Takođe, pre nego što se opredelite za ovu vrstu sporta, vaš pas mora biti poslušan, ali i sam motivisan za trčanje.

Kanikros

Ukoliko ove zime ne očekujete sneg, kanikros je savršen sport za vas. U ovom sportu veličina pasa ne predstavlja problem – sve dok voli da trči, pas će obožavati kanikros. Vi nosite pojas, dok vaš pas nosi am. Oboje ste povezani rastegljivim (bungee) povocem ili nekom drugom elastičnom trakom koja smanjuje potrese dok pas vuče. Pošto su temperature zimi znatno niže, pas se neće prekomerno zagrejati.

Važno je napomenuti i da pored toga što sve rase pasa mogu da učestvuju u ovom sportu, ljudi različitih uzrasta i fizičke sposobnosti se lako mogu prilagoditi ovoj aktivnosti. Ovaj sport ohrabruje ljude, kao i njihove pse, da učestvuju u aktivnostima u prirodi, kao i da upoznaju nove prijatelje koji dele slična interesovanja. Takođe, kanikros lako održava formu i kondiciju.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1