Kupanje psa u kućnoj režiji

Z

a razliku od mačaka, većina pasa voli vodu, a i u vezi sa njima važi pravilo da je higijena pola zdravlja. Koliko puta bi valjalo kupati psa, zavisi od nekoliko faktora, a mi vam otkrivamo kako to da uradite na suptilan i bezbedan način

Redovno kupanje psa suštinski je deo stalne nege i dobre higijene. Naravno, kupke pomažu u uklanjanju vidljive prljavštine koju je vaš pas sakupio u toku šetnje i igre u prirodi. Ali osim što održava dlaku psa čistom, kupanje pomaže i u održavanju zdravlja. Iako je kupanje važno za sve pse, nije svim psima potrebna ista učestalost kupanja. Dužina intervala između dva kupanja zavisi od više faktora, kao što su: rasa, vrsta dlake, okruženje u kom pas obitava, vremenske prilike, godišnje doba itd.

A za to imamo nekoliko korisnih saveta.

 

Kako da se pripremite za kupanje psa

Pre nego što pustite vodu, odvojite vreme da napravite atmosferu u kome će se vaš pas osećati prijatno, u kojoj će mu biti udobno i koja će kreirati pozitivno iskustvo. Jedan od načina da to uradite jeste da pripremite krzno vašeg psa za kupanje tako da mu proces ne izazove neprijatnost.

Preporučuje se da očešljate dlaku svog psa, posebno ako je rase sa dužom dlakom koja se mrsi i ćeba. Zamršena dlaka može da se slepi kada počnete da kupate svog psa, što samo kupanje čini neprijatnim iskustvom.

Kada odredite kada je potrebno okupati vašeg ljubimca, učinite sve da sam proces kupanja bude što prijatniji i bez stresa

Gde da kupate psa

Prvo, moraćete da odredite pravo mesto za kupanje psa. Naravno, mesto za kupanje zavisi od same veličine psa. Za male pse umivaonik je dobro rešenje, ali za srednje i velike pse verovatno će biti potrebna kada ili tuš-kabina. Važno je samo da podloga na kojoj pas stoji tokom kupanja ne bude klizava.

Kupanje psa napolju umesto u zatvorenom može biti dobar izbor za određene rase u letnjim mesecima.

 

Idealna voda za kupanje psa

Bilo da je posredi crevo ili glava tuša, uverite se da je pritisak vode nizak i da je voda prijatno topla. Voda treba da bude dovoljno topla da bi vašem psu bilo udobno, a sa druge strane topla voda ima bolju sposobnost čišćenja. Imajte na umu to da ako vi ne volite tuširanje hladnom vodom, to ne voli ni vaš pas. Efekat hladne vode stvara veću neprijatnost kod psa jer je njegova telesna temperatura viša nego kod ljudi.

 

Oprema za kupanje i nakon kupanja

Pripremite se da okupate svog psa tako što ćete obući udobnu, ležernu odeću koju možete i da pokvasite vodom. Zatim prikupite svu neophodnu opremu za kupanje. Mnogo je bolje da to uradite pre nego što kupanje počne nego da pokušavate da pronađete stvari koje vam nedostaju kada pas počne da prska vodu po vama.

Biće vam potrebni peškiri za upijanje vode, uključujući i dodatni na kome će vaš ljubimac stajati još mokar posle kupanja. Trebaće vam specijalan šampon namenjen psima. Nemojte štedeti na šamponu i nabavite neki što kvalitetniji. Šamponi lošeg kvaliteta mogu izazvati iritacije i svrab.

 

Sušenje psa

Bez obzira na to gde kupate psa, ne zaboravite da mu je neophodno sušenje. To je veoma važan deo kupanja kako biste očuvali i udobnost samog procesa, ali i zdravlje psa. Bez obzira na to gde kupate psa, u zatvorenom ili napolju, važno je da ga osušite peškirom. Pse sa gustom dlakom treba temeljno osušiti kako bi se sprečilo zadržavanje vlage u nekim tačkama u poddlaci koje mogu dovesti do oboljenja kože, hot spot. Ovo je uobičajeni poremećaj kože psa poznat i kao akutni vlažni dermatitis, a javlja se u vidu bolnih rana.

Nabavite set češljeva i četki koji odgovaraju rasi i tipu dlake vašeg psa

Saveti za bezbedno kupanje psa:

Bez obzira na to da li vaš pas redovno uživa u kupatilu ili je uvek nervozan tokom celog procesa kupanja, potrebno je da ispratite neke bezbednosne mere kako bi se kupanje od početka do odvijalo bezbedno i sigurno.

Možda vaš pas miran i sedi mirno tokom kupanja, ali ako to nije slučaj, potrebno je da imate gde da ga privežete kako biste ga sprečili da pobegne usred kupanja.

Nikada ne ostavljajte psa bez nadzora.

Obratite pažnju da pri šamponiranju ne nanosite šampon na oči, njušku i usta psa. Šampon može da izazove iritacije navedenih organa i biti veoma neprijatan za psa.

Veoma je važno da se šampon dobro ispere iz krzna jer ostaci šampona mogu da izazovu iritaciju i svrab kože.

Detaljno sušenje i četkanje psa veoma je važno za zdravlje kože i dlake.

Imajući na umu ove savete, bićete spremni za bezbedan i uspešan proces kupanja pasa bez stresa. Ukoliko ipak niste sigurni da možete da obavite kupanje kako treba, posao prepustite profesionalcima u gruming salonima za pse. Oni će vam dati i dobre savete za održavanje higijene psa, ali će i primetiti promene na koži zbog kojih bi trebalo da se obratite veterinaru.

Camon Ingenya

Šampon za pse sa dugom dlakom.

Sadrži: ekstrakt bambusa, ulje pamuka, ekstrakt kestena. Pruža zaštitu, volumen i omogućava lako raščešljavanje duge dlake. Ovaj hidratantni šampon promoviše svilenkastu, sjajnu i meku dlaku.

 

Camon Ingenya

Šampon za belu dlaku.

Sadrži: ekstrakt ruzmarina, ekstrakt zelenog čaja i antioksidanse iz pamukovog ulja. Pojačava belinu snežno belog krzna i sprečava pojavu pigmentnih fleka.

Camon Ingenya

Šampon za štence.

Sadrži: ulje čajevca, pamukovo ulje, ulje kleke i ekstrakt lipe. Ingenya šampon je posebno formulisan sa zaštitnim efektom na kožu. Čuva, neguje i hidrira osetljivu kožu štenaca.

Vladimir Hadžić, doktor
veterinarske medicine, ekspert i stručni
konsultant Pet Svet Magazina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1