Otišao je Arči, junak dečjih knjiga

O

dlaze ljudi, o njima se pišu nekrolozi, odaju počasti. Neki od njih doneli su dobro svojoj zajednici i čovečanstvu, ali njihovi karakteri su različiti. To je deo njihove privatnosti, a ljudski kvaliteti i vrednosti nisu uvek spojivi sa delima kojima nas zadužuju.

Odlaze i životinje. Neke od njih su heroji u policijskoj službi, hrabri spasioci i psihološka podrška bolesnima i povređenima.

Međutim, postoje i životinje koje su junaci detinjstva. Oni su heroji prijateljstva, odanosti i dobrote prema čoveku, a te osobine su neprolazne vrednosti.

Takav je bio Arči, pas rase labrador retriver, ljubimac kolektiva Izdavačke kuće Pčelica i svog vlasnika Gorana Markovića. Od trenutka kada je prvi put zakoračio u dvorište Pčelice i nespretno uvalio šapice u posudu sa vodom, ušuškao se i u srca svih Pčelaraca. Šunjao je po kancelarijama, magacinu, rastao zajedno sa Pčelicom i knjigama. Zajedno sa svojom drugaricom Dorom postao je junak omiljenih knjiga za decu, koje podstiču negovanje pozitivnih ljudskih vrednosti. Od kada je Dora tragično stradala, nastavio je svoju misiju putem izdanja za decu, a gostovao je čak i na Sajmu knjiga.

Arči je bio čuvar i zaštitni znak Pčelice. Svako ko je bar jednom svratio u dvorište Pčelice, bio je dočekan toplim lavežom dobrodošlice. Svako ko je bar jednom čitao priče o Arčiju, poželeo je da dođe u Pčelicu da ga vidi. A on je svakoga dočekivao i ispraćao. Juče smo mi njega ispratili na put kod njegove drugarice Dore, da zajedno nastave svoje avanture.

Sigurni smo da će Arči još dugo živeti u srcima mnogih budućih mališana koji će tek čitati knjige u kojima je on glavni junak.

Trči, Arči, trči!

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1