Zašto psi jedu travu?

P

rimetili ste da vaš pas rado jede travu. Postoje razlozi zbog kojih to radi

Postoji nekoliko razloga zašto psi jedu travu. Psi jedu travu kako bi dodali vlakna svojoj ishrani, da izazovu povraćanje ukoliko se ne osećaju dobro, da odvrate pažnju zbog dosade, ili da popune prazninu u svojoj ishrani.

Zdravstveni benefiti

Trava sadrži dijetalna vlakna. Neki psi jedu travu kako bi popunili prazninu u svojoj ishrani. „Ako svog psa ne hranite vrhunskom hranom, možda jede travu da bi dobio dodatne nutrijente“, kaže dr Džim Kenedi iz Greencross Vets Beenefits.

„Tvrda hrana pomaže u stimulaciji crevnog trakta i vitalni je deo njihove ishrane.

 Pripremljeni obrok često je bogat vlaknima, ali ne nužno i čvrstom hranom.“

Trava obično nije štetna za zdravlje vašeg psa. Međutim, uverite se da držite svog ljubimca dalje od trave koja je tretirana pesticidima ili hemikalijama i nikada mu ne dozvolite da jede pokošenu travu

Zato što vaš pas uživa u tome

Vaš pas takođe može jesti travu samo zato što uživa u ukusu ili teksturi.

„Ponekad, štenci samo žele da jedu travu“, kaže dr Kenedi.

Budite sigurni – trava obično nije štetna za zdravlje psa. Međutim, uverite se da držite svog ljubimca dalje od trave koja je tretirana pesticidima ili hemikalijama i nikada mu ne dozvolite da jede pokošenu travu.

„Ukoliko pas jede travu, to nužno ne predstavlja problem, osim ako se ne dešava stalno“, kaže dr Kenedi.

Ako se vaš ljubimac stalno okreće travi kako bi popunio praznine u ishrani, dr Kenedi vam preporučuje: „Odvedite svog psećeg drugara kod lokalnog veterinara. Stalna potreba psa za travom može predstavljati problem ukoliko mu postane navika.”

Ako je vaš pas ceo dan sam i zatvoren u dvorištu, možda jede travu kako bi vam skrenuo pažnju na sebe

Da izazove povraćanjeNe povraćaju svi psi nakon što pojedu travu, ali neki psi jedu travu kako bi umirili uznemireni stomak.

„Ponekad je to upravo ono što vaš pas želi da uradi – pas se oseća bolesno i zna da bi trava mogla da dovede do povraćanja i da mu smiri stomak“, kaže dr Kenedi.

Problemi u ponašanju

Takođe, postoji šansa da je vašem psu jednostavno dosadno. Ako je vaš pas ceo dan sam i zatvoren u dvorištu, možda jede travu kako bi vam skrenuo pažnju na sebe.

Ponekad to može biti odvraćanje pažnje.

Većina pasa će takođe tragati za dužom travom ako borave u oblasti gde je trava inače kratka.

Da biste svog psa zabavili duže vreme, pobrinite se da mu obezbedite dosta igračaka. Pomozite mu da vežba tako što ćete se igrati zajedno najmanje 30 minuta svakog dana i izvoditi ga u redovne šetnje.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1