Top pet neobičnih rasa koje su nam i dalje nove

N

avikli smo se da na našim ulicama viđamo rase pasa koje se ovde odgajaju decenijama. Ipak u kinološkom svetu sve je više novih rasa pasa koje osvajaju svojim izgledom, šarmom i ponašanjem. Iako su se neke od njih prvi put pojavile devedesetih godina prošlog veka, za većinu su i dalje nepoznanica i iznenađenje

Biver terijer

Zbog malih dimenzija ova rasa često se naziva džepni terijer. Rasa je nastala u Nemačkoj 1984. godine. Vrlina ove rase jeste da je dugovečna, očekivani životni vek joj je od 12 do 15 godina, a što se tiče osobina, to je veoma radoznao i stabilan pas. Hrabar i uporan, ponekad može biti i veoma tvrdoglav, što praktično zavisi od vlasnika koji mora da bude autoritet. Biver terijer zahteva upornost i strpljenje, i tako će izrasti u poslušnog i urednog psa. Zbog duge dlake mora se redovno četkati, ali isto tako ne zahteva često kupanje. Njegovo ime u prevodu znači dabar, a ovaj pas igračka u stvari potiče od popularne rase jorkširskog terijera.

Kanan – izraelski ovčar 

To je srednje veliki pas, po izgledu kao špic rasa, sa gustom dlakom i repom koji se uvija preko leđa. Može biti težak do 25 kilograma. Poreklom je iz Izraela, služio je za okupljanje stoke, ali se takođe koristi i u vojsci za stražarske i patrolne poslove. Oni su teritorijalni, ali ne i agresivni psi, veliki zaštitnici svoje porodice. Potrebna je rana socijalizacija sa drugim psima jer u suprotnom mogu biti netrpeljivi prema drugim rasama. Veoma su aktivni, vole da treniraju i neophodna im je svakodnevna duga šetnja, od oko sat vremena. Mogu biti blagonakloni prema deci, ali potreban im stalan nadzor.Džon F. Kenedi Mlađi imao je kanana po imenu Fridej, što je verovatno doprinelo njegovoj popularnosti u Americi. Rasa je zvanično tamo priznata  1997. godine.

Parson raselov terijer  

Parson raselov terijer je blisko povezan sa džek rasel terijerom, ali ima četvrtastiju građu i duže noge. Radan, aktivan i agilan, stvoren da bude brz i izdržljiv. Hrabar je i prijateljski nastrojen, ali takođe je idealan za rad u rovu i hajkama. Mužjaci dostižu visinu grebena do 36 centimetara, a ženke oko 33 centimetra. U suštini je privržen pas, ali s jakom ličnošću. Odlični su ljubimci za aktivnu porodicu, ali moraju se socijalizovati od najranijeg doba. Kopanje je jedna od najomiljenijih zabava ovog psa!

Italijanski spinon

Ovo je jedna od omiljenih rasa u Italiji za lov. Vrlo je prilagodljiv na svim terenima poput vode, močvare ili kopna. Nežan, tolerantan i društven pas, uživa da bude sa ljudima, igrajući se ili dremajući u blizini nogu. Veoma je izdržljiv i uživa u svim vrstama treninga. Oštrog je njuha, prilagođen za sve vremenske prilike, što ga čini idealnim partnerom za lov u planinskim predelima kao što su Alpi. Ovaj psa ima dugu oštru dlaku, guste obrve, brkove i bradu, zbog čega zahteva redovno četkanje.

Poljski ravničarski ovčar 

Poljski ravničarski ovčar je niska, ali zdepasta rasa koja voli rad i vežbanje. To je snažan i mišićav pas izrazito duge dlake. Umerenog je temperamenta, inteligentan, ima dobro pamćenje, i uz to je veoma oprezan. Otporan je na nepovoljne vremenske uslove. Lak je za vođenje i u gradskim uslovima idealan je za pratnju. Kako je celo telo obraslo dugom gustom dlakom i mekom poddlakom, neophodno je stalno četkanje. Prepoznatljiv je po dugim šiškama koje mu padaju preko očiju.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1