Korisni saveti: Kako da vaš pas lako podnese let avionom

P

oželeli ste da vašeg psa povedete na put avionom kako bi i vreme odmora proveo sa vama. Evo šta je potrebno sve uraditi kako bi let i za njega bio prijatan i siguran

Odlučili ste da odete na odmor i čini vam se da je odlična ideja da povedete svog psa. Jedva čekate da dovedete svoje ljubimce do novih znamenitosti i slikate se sa njima. Međutim, putovanja su uglavnom malo komplikovanija.

Letovanje sa psom je izazovniji i duži proces od samostalnog letenja, ali nije neizvodljivo. Evo šta treba da znate pre nego što odlučite da li da povedete svog krznenog prijatelja na odmor ili da ga pak ostavite kod kuće.

Kenel treba da bude nepropustljiv, izdržljiv, da ima dovoljno ventilacije, jake ručke, a poželjno je i da bude dovoljno velik da se vaš ljubimac može kretati

Odmerite svoje mogućnosti

Letenje sa ljubimcem se definitivno razlikuje od šetnje u parku. Ima toliko stvari koje se moraju razmotriti i pripremiti, a da ne spominjemo koliki je to stres za vašu krznenu bebu.

Jedna od stvari o kojima treba razmišljati jeste da li je temperament vašeg psa zaista pogodan za letenje. Ukoliko je vaš pas energičan i voli mnogo da laje, možda ćete razmisliti da li je letenje idealan način putovanja za vas. Lakše je putovati sa psima koji su poslušniji u bučnim i stresnim situacijama. Vi najbolje poznajete svog psa, te znate i šta je za njega najbolje, zato dobro razmislite.   

Pored toga, ukoliko idete na kratak put, možda će i vama i vašem psu biti lakše da unajmite dogisitera koja će brinuti o njemu kod kuće.

Prilikom rezervisanja leta, obično morate da pozovete avio-kompaniju unapred jer većina ima maksimalan broj kućnih ljubimaca koje mogu da prime u kabinu

Izaberite odgovarajući kenel (transporter za pse)

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA), čije smernice većina avio-kompanija poštuje, ima listu zahteva za transport kućnih ljubimaca. Upravo ova lista vam može pomoći da izaberete odgovarajući kenel. Uopšteno, kenel treba da bude nepropustljiv, izdržljiv, da ima dovoljno ventilacije, jake ručke, a poželjno je i da bude dovoljno veliki da se vaš ljubimac može kretati.

Pre leta obavezno proverite sa svojom avio-kompanijom njihove smernice, uključujući i dimenzije kenela. To je posebno važno ukoliko svog ljubimca nosite sa sobom kao ručni prtljag. Nažalost, imajte na umu da nekim rasama nije dozvoljeno da lete, pa to unapred proverite sa avio-kompanijom.

Neke avio-kompanije zahtevaju zdravstvene sertifikate za kućne ljubimce (imajte na umu da su ti dokumenti ispravni samo 30 dana). Ovaj sertifikat potreban vam je prilikom dolaska, kao i prilikom odlaska, te ako putujete više od 30 dana, moraćete da obezbedite još jedan setrifikat tokom odmora

Pametno rezervišite let

Kada je reč o odabiru leta, pokušajte da nađete direktan let (bez presedanja) kako biste ublažili vaš stres, kao i stres ljubimca. Ukoliko je vašem ljubimcu dozvoljeno da putuje sa vama u kabini, želećete da izbegnete letove tokom praznika, kada su aerodromi prometniji. Imajte na umu da je i temperatura jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir. Upravo to znači da treba da vodite računa i o vremenskim uslovima u mestu u koje putujete, jer može biti prevruće ili prehladno za vašeg psa u kabini.

Prilikom rezervisanja leta obično morate da pozovete avio-kompaniju unapred jer većina ima maksimalan broj kućnih ljubimaca koje mogu da prime u kabinu. Zbog toga je neophodno put planirati unapred.

Odvedite svog psa kod veterinara

Kada rezervišete unapred isplaniran let, neophodno je i da posetite veterinara, kako biste dobili odgovarajuća putna dokumenta. Neke avio-kompanije zahtevaju zdravstvene sertifikate za kućne ljubimce (imajte na umu da su ti dokumenti ispravni samo 30 dana). Ovaj sertifikat potreban vam je  prilikom dolaska, kao i prilikom odlaska, pa ako putujete više od 30 dana, moraćete da obezbedite još jedan setrifikat tokom odmora.

Ovaj sertifikat neophodan je kako biste dokazali da je vaš kućni ljubimac dovoljno zdrav da leti, kao i da je primio sve neophodne vakcine.

Neposredno pre leta, neophodno je izmoriti psa jer im je u kenelu teško da izbace višak energije, te ih pre leta izvedite u šetnju ili se izigrajte sa njima

Spakujte osnovne stvari

Baš kao kada idete u šetnju sa svojim krznenim prijateljem, neophodno je poneti i njegove osnovne potrepštine tokom leta. Ukoliko idete u nepoznato područje, naročito ćete poželeti da ponesete i njegovu omiljenu hranu za slučaj da ona nije dostupna na vašoj željenoj lokaciji. U zavisnosti od vrste hrane za pse – da li je suva, mokra ili sveža, moraćete da prilagodite njeno pakovanje. Pakovanje sveže hrane je znatno komplikovanije jer možda nije dozvoljena na letu, te je najpametnije da proverite sa lokalnom prodavnicom na destinaciji i naručite hranu unapred.

Ostale osnovne stvari koje treba da spakujete jesu flaša za vodu, povodac, poslastice, činija za vodu i igračke. Takođe, tokom dugih letova poželećete da ponesete i pelene za pse.

Pripremite psa za let

Kada ste u avionu, kenel će biti novi dom vašeg ljubimca. To znači da je neophodno da se ljubimac navikne na njega, kao i da bude obučen kako se koristi – te je najbolje obučiti ga najmanje nedelju ili dve pre leta. Vaš ljubimac će morati da se oseća bezbedno u svom kenelu jer će tamo provesti najviše vremena tokom putovanja.

Neposredno pre leta, neophodno je izmoriti psa jer im je u kenelu teško može da izbaci višak energije, te ga pre leta izvedite u šetnju ili se izigrajte sa njim. Postarajte se i da nuždu obave pre leta kako biste sveli na minimum šanse da to obave u njemu.

Poslednji način za umirivanje pasa jeste da mu date sedativ. To će vam značajno pomoći da smirite bučne ili uznemirene ljubimce. Ako se odlučite za ovaj korak, neophodno je da se konsultujete sa veterinarom o odgovarajućoj dozi.

 

Preuzmite svog psa odmah po dolasku

Kada konačno sletite i preuzmete svoj prtljag, odmah se uputite na lokaciju za preuzimanje tereta, gde ćete preuzeti svog krznenog prijatelja. Ne zaboravite i da postoji vremensko ograničenje kada možete pokupiti svog ljubimca – obično u roku od četiri sata nakon sletanja, te ako se ne preuzme odmah, vaš ljubimac može biti odveden u pansion ili kod veterinara.

Nakon što preuzmete psa, dajte mu vodu, kao i malo vremena da se privikne na novo okruženje. Takođe, potrebno je i izvesti ga u šetnju kako biste se protegnuli nakon dugog, nepoznatog putovanja.

 

Putovanje sa psom zaista može biti dug i komplikovan proces, ali ukoliko ga isplanirate kako treba, biće potpuno vredno. Osim toga, stvorićete nove uspomene sa vašim krznenim prijateljem. Potrudite se da uvek stavite bezbednost i zdravlje vašeg psa na prvo mesto, pa ćete lagodno uživati u odmoru.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1