Greške koje najčešće pravimo dok odgajamo mače

P

ufnasti i mali, neodoljivo slatki i radoznali, ponekad trapavi, a nekad pravi gimnastičari, jednom rečju – mačići. Ako ni vi niste ostali imuni na par krupnih očiju i trouglasti nosić, postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju, a koje većina vlasnika ovih životinja radi ne baš dobro. Pre nego što počnemo sa listom najčešćih grešaka, nije naodmet naglasiti nešto što iskusni vlasnici mačaka vrlo dobro znaju – mace nisu jednostavni ljubimci. Iako ne zahtevaju svakodnevnu šetnju i imaju drugačije potrebe, potrebna im je ista količina brige i pažnje kao i psima.

  1. Uklanjanje kandži

Posmatrajući lavove u savani ili pak domaće mačke na svojim grebalicama, nije teško zaključiti da je korišćenje kandži sastavni deo prirodnog ponašanja svake mačke.  
Vlasnici se za ovu medicinsku proceduru odlučuju kako bi izbegli oštećenja nameštaja i eventualne ogrebotine pri igri, najčešće pri tome ne znajući šta ona zapravo podrazumeva, te kakve će dugoročne efekte imati na njihovog ljubimca. Naime, uklanjanje kandži podrazumeva zapravo i uklanjanje čitave kosti, takozvane falange. To kod mačaka uzrokuje stalnu neprijatnost i bolnost, a pritom im onemogućava da ispoljavaju čitav dijapazon prirodnih oblika ponašanja, što dovodi u pitanje dobrobit ovih životinja.
Na svu sreću, danas je ova procedura u mnogim zemljama zabranjena, a sve manji broj veterinara pristaje da je uradi.

  1. Nepravilno upoznavanje sa drugim kućnim ljubimcima

Kada dovedete kući novo mače, to je momenat u kom ono postaje deo vaše porodice. Ipak, ukoliko imate druge ljubimce, oni se sa tim možda ne bi složili, te neretko ne prihvataju odmah novog ljubimca. Kako biste izbegli potencijalno neslaganje ili čak borbe koje se mogu završiti ozbiljnim povredama, od ključnog je značaja da mače na adekvatan način predstavite ostalim ljubimcima, naročito kada su u pitanju psi i druge mačke. Za to postoje različite metode o kojima možete čitati, ali najvažniji savet je da prvi susret životinja obavite na neutralnoj teritoriji, odnosno nekoj koju nijedan od ljubimaca ne smatra svojom.
Životinjama treba dati vreme da se priviknu, te susrete na početku treba vremenski ograničiti, kako situacija ne bi postala previše stresna za njih. Ono što posebno treba naglasiti jeste da novo mače dug vremenski period ne smete ostavljati sa drugim ljubimcima bez nadzora jer mačići mogu da budu donekle nasrtljivi u svojoj radoznalosti, što će potencijalno izazvati afektivnu reakciju drugog ljubimca.

  1. Nekorišćenje adekvatne zaštite protiv parazita i propuštanje vakcinacije

Nije retkost da se novi vlasnici mačeta zapitaju da li je zaista neophodno da primenjuju antiparazitike i da vakcinišu svoju macu koja će biti isključivo kućni ljubimac. Odgovor na to pitanje je bezuslovno „da“. Iako maca možda neće šetati po komšiluku niti dolaziti u blizak kontakt s drugim životinjama, to ne znači da različiti patogeni mikroorganizmi i paraziti ne mogu do nje doći. Na našoj odeći i obući, kao i sa stvarima koje u kuću unosimo, uvek postoji mogućnost da dođe do infekcije. Takođe, svako izlaženje predstavlja rizik za nezaštićenu životinju, a treba naglasiti da su i putovanja s macom nemoguća bez adekvatnog pasoša u koji se unose podaci o čipovanju, vakcinaciji i zaštiti od parazita.
Blagovremena vakcinacija i redovna zaštita antiparaziticima obezbediće vam da bez brige uživate sa svojim ljubimcem, znajući da ste mu pružili zaštitu od mnogih oboljenja, od kojih neka mogu biti i fatalna.

Kada dovedete kući novo mače, to je momenat u kom ono postaje deo vaše porodice. Ipak, ukoliko imate druge ljubimce, oni se sa tim možda ne bi složili, te neretko ne prihvataju odmah novog ljubimca. Kako bi izbegli potencijalno neslaganje ili čak borbu koje se mogu završiti ozbiljnim povredama, od ključnog je značaja da mače na adekvatan način predstavite ostalim ljubimcima, naročito kada su posredi psi i druge mačke.

  1. Nepravilna ishrana

Tema ishrane kućnih ljubimaca, naročito pasa i mačaka, veoma je aktuelna, te je vrlo lako pronaći bezbroj različitih i neretko oprečnih informacija o njoj. Kod ove dileme, kao i kod mnogih sličnih nedoumica, najbolji savet je poslušati svog veterinara.  
Iako to većina vlasnika mačaka zna, treba napomenuti da mačićima nipošto ne treba davati kravlje mleko. Ono nema sastav koji je za njih adekvatan i može da dovede do stvaranja obilnih gasova, dijareje i dehidratacije.
Iako postoje različita mišljenja i verovanja o tome, sirovo meso ne bi trebalo uključivati u ishranu mladih mačića, kako njihov crevni mikrobiom nije još potpuno formiran, a njihov imunski sistem nije dovoljno kompetentan. Kombinacija ovih činilaca dovodi do dispozicija ka infekciji mikroorganizmom poreklom iz sirovog mesa.
Takođe, količina hrane jeste nešto na šta treba da obratite pažnju. Mačići mogu biti izuzetno proždrljivi, i nekad pojesti više nego što im je potrebno, što svakako ne prija njihovom organizmu. Iz tog razloga najbolje je ne davati mačićima količinu hrane veću od preporučene, a koja zavisi od sastava same hrane, kao i telesne mase mačeta.

Blagovremena vakcinacija i redovna zaštita antiparaziticima obezbediće vam da bez brige uživate s svojim ljubimcem, znajući da ste mu pružili zaštitu od mnogih oboljenja, od kojih mnoga mogu biti fatalna

  1. Neredovno čišćenje kutije s peskom

Za neke buduće vlasnike važan faktor koji je doprineo izboru baš mace za kućnog ljubimca jeste činjenica da ih nije neophodno svakodnevno šetati. Ipak, greška je verovati da je dovoljno samo postaviti kutiju s peskom i čistiti je jednom mesečno. Dok je mače još mlado, „incidenti“ će se dešavati i van kutije i za to ih ne treba kažnjavati, već usmeriti na mesto predviđeno za vršenje nužde.
Važno je da pesak uvek bude čist jer mnoge mace odbijaju da koriste nedovoljno čiste kutije. Savet je da se bar jednom dnevno kutija očisti, a da jednom nedeljno i temeljno opere. Takođe je važno obratiti pažnju na broj kutija s peskom. Naime, ukoliko imate više od jedne mace, biće vam potrebno i više kutija. To ne samo da obezbeđuje znatno viši nivo higijene, već i pruža macama sigurnost da nikada neće morati da čekaju svoj red ili potraže neko drugo mesto za svoje fiziološke potrebe.

Iako to većina vlasnika mačaka zna, treba napomenuti da mačićima nipošto ne treba davati kravlje mleko. Ono nema sastav koji je za njih adekvatan i može da dovede do stvaranja gasova, dijareje i dehidratacije

  1. Nedovoljno igre

Mačići su prirodno vrlo radoznali i razigrani, ali važno je znati da baš svako mače ima sopstveni jedinstven karakter. Neki su pomalo stidljivi i potrebno im je vremena da se naviknu na novo okruženje, dok će drugi već nekoliko minuta nakon što dođe u novi dom već veselo jurcati.
Važno je mače od početka stimulisati na igru kako bi na adekvatan način utrošilo energiju i usmerilo svoje prirodne oblike ponašanja.
Igra bi trebalo da bude svakodnevna aktivnost koja predstavlja idealnu bazu za izgradnju odnosa s vašim ljubimcem. Od najrazličitijih uzica i pertlica do malih lopti, mačiće nije teško zabaviti. Treba ipak pritom imati u vidu da mače ne razume razliku između, recimo, vašeg priveska za ključeve i loptice namenjene njegovoj igri. Zato im nemojte zameriti kada odluče da se zabavljaju nečim što za to nije predviđeno, već im preusmerite pažnju na neki drugi predmet.
Još jedna značajna napomena jeste da će mačići takođe rado grickati vaše prste u igri. Ipak, koliko god to slatko bilo dok su mali, može se pretvoriti u naviku koja je svakako nepoželjna kod odraslih mačaka. Zato, odmalena treba naučiti mace da ruke nisu igračka i da služe samo za maženje.

  1. Igra s laserom

Iako nam je svima poznato da većina mačaka može, ponekad i satima, juriti crvenu tačku, činjenica je da ovaj vid igre za njih zapravo nije dobar. Naime, razlog iz kog mace za nečim jure zapravo predstavlja instiktivni lov. Lov na plen se, osim vrebanja i jurenja, sastoji i od darivanja, hvatanja, odnosno ulova samog plena, a ovaj deo je onaj koji izostaje kod lasera. Zbog toga, mačke se mogu osećati frustrirano i ovaj način igre im ne pruža zadovoljstvo. Postoji i nezanemarljiv broj primera mačaka koje su ostale izrazito reaktivne na senke i svetlo, baš zbog česte igre laserom. Iz navedenih razloga, znatno je više preporuka da se odlučite za neku od više „staromodnih“ mačjih igračaka, poput obične pertle, loptice ili zgužvanog papira. Takva igra im pruža i zadovoljstvo hvatanja, pa neretko možete da vidite vaše mače kako po domu nosi u ustima „plen“ u obliku omiljene igračke.

Važno je da pesak uvek bude čist jer mnoge mace odbijaju da koriste nedovoljno čiste kutije. Savet je da se bar jednom dnevno kutija očisti, a da jednom nedeljno i temeljno opere. Takođe je važno obratiti pažnju na broj kutija s peskom

  1. Nedozvoljavanje mačetu da bude mače

Važno je znati da mačići nisu ni deca ni štenci i da imaju svoje, potpuno jedinstvene ličnosti, ali i određene osobine zajedničke svakoj mački. Neka od ponašanja koje mace ispoljavaju za vlasnike mogu biti neobična ili čak frustrirajuća jer ne razumeju šta njihovog ljubimca navodi da se ponašaju tako. Umesto da interpretirate neke stvari koje mace rade kao tvrdoglavost ili neposlušnost, pokušajte svet da posmatrate iz perspektive jednog mačeta. Jer sve što rade za njih ima apsolutnog smisla.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1