Da li psi i mačke sanjaju?

I

ako smo uspeli da otkrijemo razna značenja ponašanja pasa i mačaka tokom dana, njihovi snovi su misterija, baš kao i ljudski

Kada noću zatvorimo oči, odlazimo u zemlju snova. Ali šta je sa psima i mačkama? Da li i naši ljubimci sanjaju? Evo šta znamo!

Šta su snovi?

Proces sanjanja izgleda kao magija. Kada zatvorimo oči nakon dugog dana i zaspimo, vidimo slike. Ponekad prijatne ili smešne, ali ponekad stresne ili čak užasne u slučaju noćne more. Dok spavate, prolazite kroz nekoliko faza sna – kao što su lagani, duboki i REM san.

REM je skraćenica od Rapid Eye Movement (brzo pomeranje oka) i to je glavna faza u kojoj se odvijaju snovi. Tokom REM spavanja mozak je izuzetno aktivan, gotovo jednako kao i kada smo budni. Još uvek se dovoljno ne zna o procesu sanjanja, ali dobro poznata pretpostavka je da nam snovi pomažu da obradimo svoj dan. Kaže se da se emocionalno pamćenje obrađuje dok sanjamo.

Da li psi sanjaju?

Da li ste ikada posmatrali svog psa koji spava? Primetićete kako će ponekad pomerati šape, cviliti ili režati? To verovatno znači da sanja! Psi mogu sanjati kao i ljudi. Psi takođe spavaju u nekoliko faza, što uključuje REM fazu spavanja, što dalje znači možda i teške snove. Možete je prepoznati po tome kada vaš pas reži, cvili, pomera šape ili rep, a posebno po ubrzanom ili nepravilnom disanju.

REM je skraćenica od Rapid Eye Movement (brzo pomeranje oka) i to je glavna faza u kojoj se odvijaju snovi

Da li mačke sanjaju?

Ne bi trebalo da vas iznenadi da mačke zaista doživljavaju snove, uključujući REM fazu. Mačje snove proučavalo je nekoliko profesora i gotovo su sigurni da mačke sanjaju tokom spavanja. Pošto mačke spavaju nekoliko puta dnevno, one će i sanjati nekoliko puta dnevno, baš kao i psi.

Zanima vas kako da prepoznate mačku koja sanja?

Obratite pažnju dok spava. Da li vidite pokrete šape ili vibracije brkova? To znači da vaša mačka verovatno sanja.

Istraživanje snova

Pretpostavlja se da mnoge životinje sanjaju. One možda neće moći da nam kažu ništa o tome, ali se to ipak može proučavati. Možemo saznati da li životinja sanja posmatrajući njenu moždanu aktivnost dok spava. Ne znamo sa sigurnošću da li sve životinje sanjaju, niti da li to funkcioniše na isti način kao i kod ljudi. Istraživanja su još u toku. Na primer, ljudi često sanjaju o stvarima koje su iskusili tokom dana, ali ne možemo sa sigurnošću reći da li životinje doživljavaju istu stvar. Možda vaš ljubimac jednostavno sanja o ogromnoj činiji ukusne hrane!

Psi spavaju u proseku 12 sati dnevno, a mačke spavaju i 14 sati na dan, i to nekoliko puta, što varira u zavisnosti od starosti

Zašto je spavanje važno za životinje

Ljudima je u proseku potrebno oko osam sati sna. I psima i mačkama takođe je potrebno spavanje. Psi spavaju u proseku 12 sati dnevno, a mačke u proseku u spavanju provedu i 14 sati u toku dana, što može varirati u zavisnosti od starosti. Štenci, mačići i stariji psi i starije mačke imaju tendenciju da spavaju mnogo više, i do 18 sati dnevno. Oni ne spavaju jednu dugu sesiju kao mi, već će spavati više puta dnevno. Spavanje pomaže da se vaš ljubimac smiri i to je veoma važno. Ne uznemiravajte svog ljubimca dok spava i pobrinite se da vaš pas ili mačka imaju prijatno, mirno mesto za spavanje.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1