TOP 6 najpopularnijih vrsta ribica

M

nogo više od toga što plivaju po akvarijumu, ribice mogu biti fantastični ljubimci. Postanite akvarista iz fotelje pomoću ovog mini-vodiča

Originalna i najpoznatija – laka za održavanje
Zlatna i poznata, kada se brinete o njoj, ona može postati savršen kućni ljubimac. Osim što izgleda prelepo, ona ne iziskuje previše troškova. U svakom slučaju, zaslužuje mnogo više od akvarijuma u obliku staklene okrugle kugle. Nažalost, takav akvarijum je najgore moguće okruženje za ove ribice. Zlatne ribice su biljojedi i iza sebe ostavljaju puno otpada, tako da im je neophodan akvarijum sa dobrim filterima i opremom koja će im obezbediti dovoljno kiseonika i čiste vode. Imajte na umu da ove ribice mogu dostići iznenađujuću veličinu, zbog toga u startu nabavite dovoljno prostran akvarijum.

Neon tetra

Neonska po imenu, takva i po prirodi

Sa blještavom intrigirajućom plavom bojom i šokantnom crvenom, ove male mršave ribice mogu živeti u bilo kojem tropskom akvarijumu sa svežom vodom. Poreklom su iz Južne Amerike i po prirodi su veoma miroljubive, ali se ne mogu držati u kombinaciji sa većim, agresivnijim ribicama. Najbolje je da budu u društvu 10‒15 svojih vršnjaka.

Japanski šaran

Graciozna i džinovska, ova riba je idealna za ljubimce koji se drže napolju

Japanski šaran, poznat i kao koi carp ili nishkigo carp, u stvari su varijante poznate vrste šarana. Poreklom su iz Kine, ali Japanci su odgojili raznovrsne vrste šarana različitih prelepih boja. Danas se može naći dosta različitih vrsta, koje se razlikuju I po svom karakteru. Idealne su da se uzgajaju u spoljašnjim vodenim površinama, mini-jezercima, ove velike narandžaste ribe rastu veoma brzo i mogu postići zadivljujuće dimenzije. Potrebne su im veće površine sa vodom, takođe dovoljno duboke da bi preživele zimu. Iako su izdržljive, ove ribe su veoma zahtevne,tako da je potrebno dosta voditi računa o ribnjaku, posebno o kvalitetu vode koja je ključna za njihovo zdravlje.

Angelfish

Jedna od najveličanstvenijih tropskih slatkovodnih ribica

Sa svojim spljoštenim telima koja podsećaju na disk i dugim elegantnim perajama, ove slatkovodne tropske ribice jedne su od najlepših u svakom akvarijumu. Ove graciozne ribice preferiraju da borave u mirnijim vodama, pa se dobro uverite da vaš sistem za filtriranje ne proizvodi jake talase, a prilikom ukrašavanja akvarijuma, potrudite se da izbegnete oštre predmete. One takođe vole da budu u grupama, pa je najbolje, kao i uvek, osigurati im dovoljno prostora, gde bi mogle da borave kao odrasle jedinke. Zbog svog oblika, visok i dubok akvarijum pogodniji je za čuvanje ovih ribica.

Guppy

Mali, ali moćni, ovi minijaturni plivači predstavljaju sjajan dodatak vašem akvarijumu

Poznate su i kao rainbow fish i spadaju u sortu slatkovodnih tropskih ribica. Zahvaljujući njihovim raskošnim bojama i popriličnoj izdržljivosti, ove ribice ne samo da čine tropski akvarijum izuzetno lepim, već je i veoma lako brinuti se o njima. Guppies mogu da borave u vodi temperature od 17 do 28 stepeni Celzijusa. Kao i mnoge druge ribice, vole tragati za hranom, tako da će šljunak i biljke u akvarijumu činiti ih srećnim. Lepo žive u društvu ukoliko je veličina akvarijuma adekvatna, ali mužjaci umeju da uznemiravaju ženke, tako da je najbolje da se odlučite za odnos 1:21 kako biste smanjili njihov stres.

Riba klovn

Šašave i preslatke, ali nisu za šalu!

Zahvaljujući Diznijevom filmu U potrazi za Nemom riba klovn je jedna od najpopularnijih grebenskih vrsta za tropske akvarijume. Imajući u vidu da je ovo morska vrsta, postavljanje akvarijuma za njihov boravak je zahtevnije nego priprema akvarijuma za slatkovodne vrste, ali vredno je truda gledati ih kako se razvijaju.Ribe klovnovi nisu poznate po dugotrajnom plivanju, pa je manji akvarijum sasvim dovoljan – naročito ako im dodate sase, tada
će se osećati kao kod kuće. Kada je akvarijum postavljen i uravnotežen, one postaju poprilično izdržljiva vrsta. Ove slatke ribice takođe mogu biti i veoma zanimljive – poznate su da vas „prate” po akvarijumu ili čak traže hranu u vreme ručka.

 

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1