U

koliko ste pomislili da je to ljubimac najkraćeg veka, grdno ste se prevarili

Zlatne ribice su obično izbor osoba koje tek kreću da se bave akvaristikom, i to zbog upečatljive boje i niske cene. Ali ne dozvolite da vas to zavara, da pomislite da su to kratkoročni kućni ljubimci! U stvari, zlatne ribice su jedna od najdugovečnijih vrsta domaćih ribica. Većina zlatnih ribica trebalo bi da živi više od deset godina u zatočeništvu, pod uslovom da su u bezbednom i zdravom okruženju.

Koliki je prosečan životni vek zlatne ribice?

Zlatna ribica može dugo da živi! Prosečan životni vek zlatne ribice razlikuje se od sorte do sorte, ali u bezbednom okruženju treba da živi od 10 do 15 godina. Neke vrste zlatnih ribica žive i duže, životni vek im je do 30 godina. Nažalost, ipak mnoge ne žive toliko dugo. Loši uslovi života i nedostatak odgovarajuće nege, mogu dramatično skratiti životni vek zlatne ribice.

Prosečan životni vek zlatne ribice razlikuje se od sorte do sorte, ali zdrava zlatna ribica u bezbednom okruženju treba da živi od 10 do 15 godina. Neke vrste zlatnih ribica žive i duže, do 30 godina

Sedam razloga zašto neke zlatne ribice žive duže od drugih

Iako bi zdrava zlatna ribica trebalo da živi najmanje 10 godina, mnoge ne žive toliko dugo. Zdravstveni problemi mogu nastati iz različitih izvora, ali većina faktora koji skraćuju životni vek zlatnih ribica su pod kontrolom vlasnika. Neprikladni uslovi životne sredine su uzrok broj jedan njihove prerane smrti.Zdrave zlatne ribice su jarke boje i imaju uspravna peraja. One su aktivne i provodiće veliki deo svog vremena plivajući po rezervoaru. Zlatna ribica koja ima mutnu ili tamnu boju, opuštena ili otrcana peraja ili ostaje na dnu akvarija ili na jednom mestu verovatno ima nezadovoljene potrebe i postoji rizik od njene prerane smrti. Evo nekih od razloga zašto bi neke zlatne ribice mogle da žive duže od drugih:

Ishrana 

Specijalizovana hrana za zlatne ribice napravljena je da obezbedi dobru hranljivu osnovu za zlatne ribice. Iako one mogu da napreduju samo na jednoj vrsti hrane, mnoge su najsrećnije i najzdravije kada se hrane raznim pahuljicama i peletima. Njihova ishrana se takođe može dopuniti živim ili smrznutim škampima. Zlatnu ribicu treba hraniti od dva do tri puta dnevno.Prejedanje je veliki problem za zlatne ribice. One koje se previše hrane često će patiti od zdravstvenih komplikacija i imaće kraći životni vek. Dobro pravilo je da zlatne ribice treba hraniti samo onoliko koliko mogu da pojedu za dva minuta. Posle dva minuta, svu nepojedenu hranu treba ukloniti iz akvarijuma kako bi se sprečilo raspadanje hrane ili prejedanje.

Zlatne ribice su najzdravije u vodi koja ima temperaturu od 20–24 °C, iako mogu kratko da prežive u hladnijoj ili toplijoj vodi

Kvalitet vode

Zlatne ribice će živeti duže u akvarijumu koji zadovoljava njihove optimalne ekološke potrebe. Životno okruženje sa odgovarajućom temperaturom i kvalitetom vode važno je za njihovo zdravlje.Zlatne ribice su najzdravije u vodi koja ima temperaturu od 20 do 24 °C, iako mogu kratko da prežive u hladnijoj ili toplijoj vodi. Pošto većina domova ima temperaturu u tom opsegu, grejač rezervoara obično nije potreban. Međutim, važno je pratiti temperaturu akvarijuma i paziti na neočekivane izvore grejanja, kao što su direktna sunčeva svetlost ili obližnji izvori toplote.Zlatne ribice proizvode veliku količinu otpada u obliku amonijaka, nitrita i nitrata. Ovi otpadni proizvodi će se nakupljati u vodi bez odgovarajuće filtracije. Filter vašeg akvarijuma treba da bude srazmeran, a treba ih čistiti po potrebi ili otprilike jednom mesečno da bi pravilno funkcionisali, dok delimičnu zamenu vode treba obavljati otprilike jednom nedeljno. Kada menjate vodu, uklonite oko 20–25 odsto vode u akvarijumu. Koristite sifon za čišćenje šljunka ili podloge za rezervoar. Zamenite svežom vodom koja je tretirana balzamom.

Veličina akvarijuma

Zlatne ribice treba držati u akvarijumu od oko 50 litara ili više. To je mnogo više prostora od prosečnog akvarijuma! Pored kapaciteta, važno je da akvarijum bude dovoljno velik za vaše ribice. Akvarijumi se mogu meriti u odnosu na dužinu tela odrasle jedinke kako biste znali koliko bi trebalo da bude. Vaš akvarijum treba da bude najmanje tri puta veći od dužine tela odrasle zlatne ribice, dva puta širi od dužine tela odrasle ribe i četiri puta duži od dužine njenog tela.Ove dimenzije su važne, jer daju vašoj ribici dovoljno prostora da bude aktivna, da se okreće i ima dosta mesta za skrivanje. Akvarijum koji je preuzak ili plitak negativno će uticati na opšte zdravlje vaše zlatne ribice jer neće imati prostora za pravilno vežbanje.

Pokrivač biljaka može poboljšati kvalitet vode u vašem akvarijumu i obezbediti idealnu sredinu za zlatne ribice

Drugi uslovi životne sredine

Zlatne ribice su najsrećnije i najzdravije u okruženju koje je i bezbedno i stimulativno. Pokrivač biljaka može poboljšati kvalitet vode u vašem akvarijumu i obezbediti idealnu sredinu za zlatne ribice. Pošto one imaju mnogo prirodnih predatora, nedostatak pokrivača može povećati stres i smanjiti njihovu aktivnost. Ovaj pokrivač treba da sadrži prave biljke ili njihovu imitaciju, zajedno sa drugim vrstama pokrivača kao što su naplavljeno drvo, kamenje i drugi ukrasi. Neke zlatne ribice uživaju u igri sa igračkama kao što su plutajuće lopte.Iako prazan akvarijum nije dobar dugoročni dom za zlatnu ribicu, sve što ide u njega treba pažljivo proceniti radi sigurnosti. Ne stavljajte u akvarijum ništa što ima oštre ivice po kojima bi se ribica mogla poseći ili otvore koji su premali da bi ona bezbedno plivala. 

Veličina

Zlatne ribice će nastaviti da rastu tokom života ako im se pruži prostor. Iako veličina zdrave odrasle jedinke zavisi od zlatne ribice do zlatne ribice, ova veličina nije maksimalna i zdrava zlatna ribica može nastaviti da raste kako stari. Zlatne ribice koje imaju prostor da rastu često su zdravije i dugovečne.

Zlatne ribice bubble eye su uzgajane tako da imaju velike vrećice iza očiju. Ove vrećice su vizuelno upečatljive, ali imaju ozbiljne zdravstvene nedostatke

Pol

Iako ne postoji definitivan odgovor na ovo pitanje, mnogi onlajn izvori tvrde da ženke zlatne ribice žive malo duže od mužjaka. Ova varijacija je prilično mala ako uopšte postoji, tako da se može očekivati da će i mužjaci i ženke zlatne ribice živeti 10–15 godina. 

Geni

Neke vrste zlatnih ribica žive duže od drugih. Uopšteno govoreći, zlatne ribice sa visokomodifikovanim repovima, očima i drugim karakteristikama neće živeti toliko dugo kao prirodnije rase. Na primer, zlatne ribice bubble eye su uzgajane tako da imaju velike vrećice iza očiju. Ove vrećice su vizuelno upečatljive, ali imaju ozbiljne zdravstvene nedostatke, uključujući poteškoće sa vidom i ograničeno kretanje. Zbog toga zlatne ribice bubble eye često žive samo od pet do osam godina. Ako odlučite da kupite fensi rasu zlatne ribice, obavezno istražite sve zdravstvene probleme koji bi mogli doći sa tom vrstom.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1