Kako da pomognete svojoj maci da živi duže?

K

ao i kod ljudi, i kod mačaka genetika igra veoma značajnu ulogu u dužini života. Ipak, podjednako, a u nekim slučajevima i više važni, jesu faktori na koje mi zapravo možemo uticati, koji podrazumevaju način držanja, ishranu, aktivnost i slično.

Prosečan životni mačaka je između 12 i 14 godina, ali značajno varira u zavisnosti od genetskih predispozicija, opšteg zdravlja i, naravno, načina ishrane i držanja

  1. Rasa – Prema statističkim podacima, najdugovečnije rase su domaća kratkodlaka mačka, sijamska mačka i ruska plava mačka.
  2. Aktivnost – Treba što više da stimulišete svoju macu da se kreće, najbolje kroz redovnu igru. Kretanje je izuzetno važno kod starijih mačka, bez obzira na to što neke deluju kao da bi radije odremale nego jurcale za igračkama.

Najdugovečnija maca ikada zabeležena bila je domaća mačka po imenu Crème Puff, rođena davne 1967. godine

  1. Ishrana – Relativno kontroverzna tema među vlasnicima svakako jeste od čega bi trebalo da se sastoji idealno izbalansirana dnevna ishrana jedne mačke. Kako su sve mace pomalo različite, najbolje je da se o pravilnoj ishrani posavetujete sa svojim veterinarom. Ono što važi za sve, ipak, jeste da gojaznost nikako nije poželjna i da može ekstremno negativno da utiče na zdravlje vašeg ljubimca.
  2. Redovni kontrolni pregledi – Iako možda deluje sasvim očigledno, redovne veterinarske kontrole su jedini pouzdan način da držite zdravlje svoje mace najboljim mogućim. Ukoliko se odmalena navikne na povremenu vožnju autom, maci veterinarski pregledi neće predstavljati preveliki stres.

Treba što više da stimulišete svoju macu da se kreće, najbolje kroz redovnu igru

5. Socijalizacija – Vlasnici mačaka impresivnog životnog veka otkrivaju da su njihovi ljubimci bili u veoma bliskom odnosu i sa njima i sa ostalim dvonožnim i četvoronožnim ukućanima. Adekvatna socijalizacija je ključ za dug i, što je još važnije, srećan život vaše mace.

Adekvatna socijalizacija je ključ za dug i, što je još važnije, srećan život vaše mace

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1