P

ripremili ste kavez,posude za hranu I vodu, ali još uvek ste u dilemi- koju pticu? Evo na šta treba da obratite pažnju, prilikom izbora vašeg pernatog ljubimca

 Ključan dodatak za svaku pticu jeste:

kavez odgovarajuće veličine za vrstu koju ste odabrali. Ubacite u njega interesantnu prečku ili stajalicu i igračke koje će zabaviti vašu pticu, a koji će za nju biti bezbedni. Takođe, obezbedite joj i kutiju ili zaklon gde će moći da se skloni od pogleda ljudi. Postarajte se da uvek ima svežu vodu i adekvatnu hranu. 

Koja je prava ptica za vas?

Pre nego što uzmete prvu pticu, suštinski je važno da znate koliko imate vremena i para, ali i šta očekujete od vašeg pernatog ljubimca, te da su neke vrste su mnogo zahtevnije od drugih. Za početnike odličan izbor predstavljaju male vrste, poput zebe ili kanarinca, jer je njih relativno lako negovati i ne traže društvo i interakciju.Ukoliko imate malo više vremena, uzmite nekog manjeg papagaja, koji i dalje nije zahtevan, a predstavlja izvanredno društvo.

Ako pak na raspolaganju imate sve vreme ovoga sveta i želite uzbudljivog letećeg ljubimca, onda možete da nabavite i zumbul aru. Lepo je gajiti najvećeg predstavnika svoje vrste.

Da li ptice vole da se ulepšavaju?

 

Vaša ptica će se često doterivati da bi njeno perje zadržalo pravi oblik, te da bi i perje i paperje bili sjajni. Održavanje perja u dobrom stanju za ptice je više stvar života nego lepote. Pošto se njihovo perje puno troši, one ga doterivanjem čiste, štite od parazita i uz to čuvaju njegova aerodinamična svojstva. U divljini, ptica grumingom pokazuje pripadnost familiji, a vama može pomoći da sa svojim ljubimcem ostvarite jaku vezu. Probajte da pomognete ptici u održavanju perja, ali samo ukoliko joj to prija. U doterivanje spada i sečenje noktiju, ali i to je važno da radite i da ne stresirate pticu. 

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1