Ovih pet sportskih konja promenilo je istoriju

P

lemenite životinje su veliki takmičari, čija moć i izdržljivost fasciniraju

Otkad su konji pripitomljeni pa do danas, kroz ratove i mir, beskrajne ravnice i neprohodne šume otisci kopita ostali su po čitavoj istoriji čovečanstva. Kako se konjički sport razvijao i popularizovao, reke ljudi žurile su na hipodrome da podrže svoje četvronožne favorite. Trke i druge konjičke sportske discipline privlačile su mnogo pažnje, a na nekim od ovih događaja gledaoci su svedočili ne samo velikim pobedama nego i menjanju istorije, te nastajanju modernog konjičkog sporta.


Ovo je pet sportskih konja koji su promenili istoriju.

  1. Man o’War

Davne 1917. godine u Sjedinjenim Državama rodio se pastuv koji će postati jedan od najčuvenijih konja svih vremena. S temperamentom ratnika i fantastičnim sposobnostima, on je u svojoj dvogodišnjoj karijeri učestvovao u 21 trci, od kojih je 20 završio kao pobednik. Nakon penzionisanja, postao je i otac mnogim budućim zvezdama, dobio spomenik i zauvek ostao upamćen kao globalni fenomen.

  1. Red Rum

Još jedan crveni konj (rođen 1965) slavu je stekao pobedama u disciplini steplčejs (trka s preponama) u Velikoj Britaniji. Zanimljivo je da je rođen s teškom bolesti i da za njega nikad nije planirana velika ili čak bilo kakva karijera. Prodat je 1972. sa sedam godina, a godinu dana kasnije na velikoj nacionalnoj trci, uprkos svim šansama, bio je pobednik. Ovaj neverovatni uspeh crveni kastrat ponovio je 1974. i 1977. Samo godinu dana kasnije je penzionisan, a uginuo je u dubokoj starosti 1995. godine.

  1. Ruffian

Tamnosmeđa kobilica rođena je 1972. godine u Kentakiju, SAD. Debitovala je na proleće 1974, kada je ostavila svoje protivnike za čak petnaest dužina iza sebe, što je neverovatan uspeh uzimajući u obzir da su pastuvi i kastrati najčešće ti koji se okite zlatom. U narednih devet trka ova neverovatna kobila obarala mnoge rekorde. Posle povrede noge tokom jeseni, Ruffian se spremna vraća na stazu, gde je za nju isplanirana meč trka protiv pobednika Kentaki derbija prethodne godine, mužjaka po imenu Foolish Pleasure, što je činilo ovaj duel drugačijim od svih ranije. Takođe, ovo nadmetanje bilo je emitovano na nacionalnoj televiziji. Rufian i Foolish Pleasure trčali su rame uz rame do momenta kad je ona povela. Nekoliko sekundi kasnije, na apsolutni šok svih gledalaca, zglob njene prednje desne noge puca dok ona nastavlja da trči. Uprkos trenutnoj veterinarskoj pomoći kao i teškoj operaciji, Ruffian je prvi put izgubila. Već sutradan je sahranjena, s glavom okrenutom prema cilju.

  1. Seabiscuit

Unuk konja Man o’War rođen je 1933. i uprkos impresivnom pedigreu nije delovalo da će imati uspešnu karijeru. Bio je nepravilne građe i izuzetno mali, a time i sve što uspešan trkački konj ne treba da bude. Nije voleo treninge, a u svojoj prvoj godini takmičenja prvu pobedu je odneo tek u osamnaestoj trci. Međutim, trener Tom Smit prepoznao je njegov potencijal kao i njegove specifične potrebe. Tako je Seabiscuit dobio štalskog drugara, ponija po imenu Pumpkin, a štalskom osoblju bilo je naloženo da nikada ne prekida njegov san jer se onda budi loše raspoložen. Džokej Red Pollard bio je odlična edicija ovom neobičnom timu i uprkos mnogobrojnim bivšim problemima koje je mladić imao, izgleda da je baš on bio ono što je bilo potrebno ovom konju. 

Seabiscuit je počeo da pobeđuje, a u čuvenom duelu je za četiri dužine prestigao šampiona i favorita po imenu War Admiral, osvojio trostruku krunu i bio proglašen za konja godine. Priča o neočekivanom prvaku privukla je ogromnu pažnju. Pastuv se penzionisao 1940. godine, ostavio za sobom veliko potomstvo, a zanimljivo je i da je u svojim mirnim danima imao hiljade posetilaca.

  1. Secretariat

Pastuv rođen 1970. godine nosio je nadimak Big Red. Iako je svoju prvu trku izgubio, svaka sledeća je bila zlatna. Bio je prvi konj koji je sa samo dve godine poneo titulu konja godine, a bio je i nosilac trostruke krune. Postavio je rekorde koji do danas nisu oboreni uključujući i čuvenu pobedu pri kojoj je svoje protivnike ostavio iza sebe za neverovatnu 31 dužinu. Postao je prava medijska zvezda i našao se na naslovnicama mnogih poznatih svetskih magazina.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1