Buć, buć! Brčkanje u reci tokom tropskih dana

I

psi vole da se brčkaju u vodi, ali pod određenim uslovima i – zapamtite – bez nasilnog starta. Kao i veliki broj ljudi, i većina pasa voli vodu i svaki kontakt sa njom im je veoma zabavan. Plivanje u letnjim mesecima, osim prijatnosti, psima donosi i druge zdravstvene benefite. Ono aktivira gotovo sve mišiće na telu psa, ali, za razliku od trčanja, ne opterećuje zglobove. Na taj način se veoma dobro podiže nivo kondicije i troši višak energije. Osim tih koristi boravka u vodi, potrebno je biti veoma oprezan i pridržavati se određenih pravila:

Da li su psi rođeni plivači?

Iako većina ljudi misli da su psi odlični plivači i da im je veština plivanja urođena, to baš i nije tako. Nisu svi psi dobri plivači. Neke rase pasa, posebno one koje imaju relativno kratke noge ili rase sa krupnom glavom i širokim masivnim grudima (buldog, mops…), prilično su loši plivači. Istraživanja su pokazala da je smrtnost buldoga od utapanja odmah iza smrtnosti od srčanog udara.

Pas pre kupanja ne sme da bude izložen težem fizičkom naporu jer se povećava razlika između temperature tela i vode, što nepovoljno utiče na njegov kardiovaskularni sistem

Koja temperatura reke je idealna za psa?

Pre nego što se uputite na plažu s psom, nije loše raspitati da li se vaša rasa psa dobro snalazi u vodi. Ukoliko je vaš pas neplivač, i dalje će biti interesantna interakcija sa njim u plitkoj vodi, a postoji mogućnost da mu nabavite prsluk za plivanje koji će mu omogućiti da pliva kao i psi plivači.

Kupanje u reci ne treba da bude van sezone kupanja za ljude. Temperatura vode bi trebalo da bude što viša. Treba obratiti pažnju da pas pre kupanja nije bio izložen težem fizičkom naporu jer se tada povećava razlika između temperature tela i vode, što može nepovoljno da utiče na kardiovaskularni sistem psa.

Šta je najvažnije prilikom prvog plivanja?

Ukoliko ste prvi put sa psom na reci, ne brzajte. Pustite psa da sam polako ušeta u plitku vodu. Možete ga podstaći zajedničkom igrom u plićaku. Ne insistirajte odmah na plivanju, ni slučajno ne bacajte psa u vodu. Nasilnim i grubim uvođenjem u vodu, pas će doživeti stres i posledičnu averziju prema plivanju. Kada dođe vreme, pas će sam zaplivati. Ukoliko dođete sa svojim psom na plažu u društvu psa koji je već navikao da pliva, to će kroz igru ubrzati i vašeg psa da propliva.

Nikada ne ispuštajte psa iz vidokruga kada je u vodi. Rečna struja može da bude veoma jaka, toliko  da pas sa njom ne može da se izbori.

Kakve još opasnosti vrebaju iz vode?

Treba imati na umu da rečna voda može da sadrži štetne materije, bakterije ili parazite koji mogu nauditi vašem psu. Iz tog razloga mu ne treba dozvoliti da pije rečnu vodu. Da biste to sprečili, pas mora pre ulaska u vodu da bude dobro napojen, odnosno da ne bude žedan.

Pri izlasku iz reke pas će se protresti kako bi odbacio višak vode. Nije loše da kod sebe imate flašu čiste vode i peškir kojim ćete prebrisati glavu psa kako biste sprečili zadržavanje rečne vode u blizini očiju i njuške. Vlagu sa krzna psa možete pokupiti čistim peškirom.

Da li je neophodno tuširanje po završetku plivanja?

Nakon kupanja u reci neophodna je higijena kože i krzna. Potrebno je da se krzno ispere većom količinom čiste vode ili da se pas okupa blagim rastvorom specijalizovanog šampona za pse. Preporučljivo je da se koriste i specijalni regeneratori za dlaku psa koji će omogućiti lakše raščešljavanje. Nakon kupanja potrebno je osušiti dlaku psa pamučnim peškirom i, kada se osuši, obavezno je iščetkati, kako bi se sprečilo ućebavanje.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1