N

eka naizgled sitna oboljenja oka mogu izazvati trajna oštećenja te je neophodna stalna kontrola i održavanje higijene

Vratili ste se kući nakon duge šetnje sa psom, skinuli ste sa njega odelce i povodnik i krenuli ste da ga pomazite. U tom trenutku primetili ste veoma ružan žućkastozeleni iscedak u uglu oka?! Taj neprijatan iscedak je znak da je oko pod infekcijom ili da higijena oka nije održavana na pravilan način.

Suze su pogodna podloga za razvoj bakterija čiji produkti oksidiraju na vazduhu bojeći područje oko očiju

Oko psa je veoma složen organ i neka istraživanja pokazala su da je pseće čulo vida psa značajno bolje od čovekovog. Ugao gledanja kod nekih rasa je znatno veći nego kod čoveka, a posebne strukture u njihovom oku pomažu im da vrlo dobro vide u uslovima slabe osvetljenosti.

Neophodnost kontrole i higjene

Problemi koji se mogu javiti s očima psa jesu raznovrsni. Tu treba pomenuti: infekcije oka, konjuktivitise, alergijske manifestacije, povrede, urođene deformitete očnih kapaka, parazite oka, kao i druga oboljenja poput glaukoma, katarakte ili tumora. Treba imati u vidu da i neka naizgled zanemarljiva oboljenja oka mogu da dovedu do trajnog oštećenja vida ili slepila. Iz tog razloga potrebno je stalno kontrolisati stanje očiju kod ljubimca, održavati higijenu oka i regije oko njega i, naravno, javiti se svom veterinaru čim primetite da s okom nešto nije u redu.

Neke rase pasa kao što maltezeri, bišoni, pudle često mogu imati urođen problem s odvodnim kanalima za suze. One se u normalnim situacijama preko suznih kanala odvode u nosnu duplju, međutim, kada su ovi kanali zapušeni ili je količina suza prevelika, izlivaju se u područje oko očiju. Suze su pogodna podloga za razvoj bakterija čiji produkti oksidiraju na vazduhu bojeći područje oko očiju. Ova braonkasta ili mrka boja posebno se primećuje kod belih pasa i estetski je veoma neprijatna.

Iz gorenavedenih razloga potrebna je pravilna i svakodnevna kontrola i higijena ove regije.

Kako pravilno da negujete oči svog ljubimca

Nakon svake šetnje pregledajte oči svog psa. Pogledajte da li u oku ili oko oka postoje neka strana tela. Da li su se pojavili krmelji u uglovima očiju i da li je dlaka oko očiju vlažna od suza. Obratite pažnju da li postoji neko crvenilo ili svrab. Neki psi imaju dugu dlaku oko očiju koja može da iritira oko. Ono može biti i suvo kao posledica slabog lučenja suza. Neke rase sklone su uvrtanju očnih kapaka, pa dolazi do iritacije oka sopstvenim trepavicama. Dakle sve su ovo detalji na koje biste trebali da obraatite pažnju kako biste na vreme mogli da reagujete.

Kako da očistite oko

Čišćenje oka i područja oko oka treba da bude svakodnevna aktivnost. Na tržištu postoje veoma efikasna sredstva u obliku tečnosti koja su namenjena za čišćenje područja oko oka ili za ukapavanje i ispiranje samog oka. Obavezno se pre upotrebe ovih sredstava posavetujte sa vašim veterinarom i pročitajte uputstvo proizvođača. Čišćenje područja oko oka je veoma važno jer se bakterije lako sa dlake premeste u oko. Obično se ova sredstva koriste tako što se nakapaju na čistu pamučnu vatu i jednostavno se prebriše regija oko oka. Na taj način otklanjate višak suza, bakterije, prašinu i druge nečistoće koje je pas pokupio u toku šetnje.

Mere opreza

Ukoliko je potrebno ošišajte regiju oko očiju kako dlake ne bi ulazile i iritirale oko. Najbolje je da šišanje ove regije obavi profesionalni grumer kako ne biste povredili oko u toku šišanja.

Sprečite kontakt očiju s hemijskim materijama koje ih mogu iritirati. Ovde posebno treba voditi računa o šamponima u toku kupanja kao i o antiparazitskim sredstvima koja se primenjuju na telu psa.

Vrlo često u vrelim letnjim danima vlasnici dozvole svojim ljubimcima da proture glavu kroz prozor automobila dok je u pokretu. Ovo je jako loša praksa jer se na ovaj način značajno povećava šansa da se oči povrede insektima ili drugim stranim materijama koje velikom brzinom ulete u oko.

Crvići u oku

U oku psa se mogu naseliti paraziti. Ono sa čime se najčešće srećemo je parazit koji se naziva telazija (Thelazia). Ovaj parazit je u vidu tankih beličastih crvića koji se golim okom mogu videti u oku psa. Oni izazivaju ozbiljne iritacije oka praćene konjuktivitisom. Kada se primete ovakve promene na oku obavezno se javite svom veterinaru koji će ovaj problem relativno lako rešiti. Ono što je dobro je činjenica da danas na tržištu postoje moderni antiparazitski preparati širokog spektra koji pored spoljnih i unutrašnjih parazida deluju i na telaziju.

I na kraju jako je važan pregled oka od strane stručnjaka – veterinara. Svaka promena na oku bilo da se radi o zapaljenju, stranom telu, parazitima, prekomernom suzenju, žuto zelenim krmeljima, svrabu, bolu… je indikacija da što pre odvedete svog ljubima kod veterinara. On će posebnim oftamološkim procedurama determinisati o kakvom se problemu radi i započeće adekvatno lečenje oka. Svako odlaganje posete veterinaru kao posledicu može imati značajno i brzo pogoršanje oka psa sa posledičnim oštećenjem čula vida. Oči su svakako u fokusu i sistematskog pregleda zdravih pasa pred vakcinaciju.

Da rezimiramo, oko je važan čulni organ psa koji zahteva posebnu pažnju i svakodnevnu higijenu, kako ne bi došlo do ozbiljnijih oboljenja. Oboljenja oka u početku mogu da izgledaju beznačajno, ali se brzo komplikuju i na kraju mogu da dovedu do ozbiljnih posledica u vidu oštećenja vida ili slepila.

 

Iryplus® –

je sredstvo za čišćenje očiju pasa i mačaka. Sadrži ekstrakt hamamelisa (američka leska), nizak nivo hlorheksidina (antiseptik) i jone Na+ i K+ koji su u istoj koncentraciji kao u prirodnim suzama. Ovaj preparat se može koristiti za uklanjanje krastica, osušene sluzi, iscedka iz oka i suza u regiji oko očiju. Omekšava i uklanja nečistoće, hidrira kožu i ima umirujući efekat.

Vladimir Hadžić, doktor

veterinarske medicine, ekspert i
stručni konsultant Pet Svet Magazina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1