Deset pravila za igru u kojoj će vaša mačka sigurno uživati

M

ačke su neobična bića, toliko da ćete, kad jedna postane deo vašeg domaćinstva, morati da proverite ko je gazda u kući i da usvojite deset pravila zlata vrednih. Drugim rečima, kada vam u kuću dođe mačka, počinje zabava

Gotovo svi će vam reći da su mačke izuzetno inteligentna i zahtevna bića i da, ukoliko želite da ih usrećite, osim dobre hrane i toplog kutka, treba da im obezbedite puno igre i uzbudljive avanture. Predstavljamo vam deset zlatnih pravila koja će, ako se poštuju, maksimizirati prednosti igre za vašu mačku i zauzvrat vam pružiti najveću nagradu.

  1. Igrajte se sa svojom mačkom svakoga dana

Ako ste nabavili svoju mačku misleći da će se ona sama zabaviti, brzo ćete shvatiti da je to sasvim pogrešno. Uprkos činjenici da svakodnevno provode mnogo vremena spavajući, mačke se moraju zabaviti. Suprotno tome, nedovoljno angažovane šape dovešće do mnogobrojnih problema kao što su polomljeni ukrasi ili izrezbaren nameštaj. Da biste to izbegli, važno je isplanirati interaktivnu igre sa njom, drugim rečima – vi i vaša mačka se morate igrati zajedno.

Reč „raspored“ izabrana je sasvim namerno. Zakazivanjem igre u određeno doba dana kreiraćete rutinu, što je, kao što znate, nešto što mačke vole. Odrasle mačke sa otvorenim pristupom imaće koristi od najmanje jedne interaktivne igre dnevno, dok se za odrasle mačke u zatvorenom preporučuju najmanje dve aktivnosti ovog tipa. Mačićima je potrebno onoliko interakcije, uključujući igru, koliko vam energija dozvoljava! 

Nedovoljno angažovane šape dovešće do mnogobrojnih problema kao što su polomljeni ukrasi ili izrezbaren nameštaj

3. Odredite pravo vreme

Da biste maksimalno iskoristili igru, izaberite vreme kada je vaša mačka prirodno aktivna. Mačke su lovci u sumrak, što znači da su najaktivnije u zoru i sumrak. Ako vreme dozvoljava, preporuka bi bila da se igrate sa svojom mačkom posle njenog doručka ili tokom večeri. 

GL Mačke su lovci u sumrak, što znači da su najaktivnije u zoru i sumrak 

4. Budite mudri prilikom izbora igračaka

Uvek možete podstaći mačku da se igra, samo je važno da pronađete pravu igračku. Pogrešna je kupovina igračaka koje se slažu sa dekorom jer će najverovatnije ostati netaknuta u korpi za igračke. Lako je biti zaveden izgledom igračaka, umesto toga razmišljate više o svojoj mački kao o vrhunskom predatoru. Šta voli da radi? Da uhodi, juri, sakriva se, gricka i presreće? Takođe razmislite o tome koje bi teksture mogle da joj se dopadnu: krzno, perje i tkanine u koje zaista može da uvuče svoje kandže. Ako već ima sklonosti prema određenoj vrsti ili teksturi igračke, držite se toga. Bolje je za nju da ima iste vrste igračaka u kojima uživa nego mnogo različitih, koje ne voli. Takođe, razmislite o veličini igračke jer ne mora nužno da bude u vezi sa veličinom mačke.Razmislite i o kupovini igračke štapa za pecanje koji ima krzneni ili perjani dodatak pričvršćen na kraj užeta ili elastične vrpce. Ako ste u iskušenju da vašoj mački nabavite lasersku igračku, u ruci držite igračku ili poslasticu koju možete da bacite kako biste omogućili vašoj mački da uhvati, ugrize i završi „ubistvo“! 

 

Bolje je za mačku da ima manje istih igračaka u kojima uživa nego mnogo različitih koje ne voli

5. Ne zaboravite varijantu – uradi sam

Većini mačaka igračka jeste stvar koju već imamo kod kuće. I apsolutno je tačno da su najbolje igračke često najjednostavnije.Neke mačke vole da se igraju sa zgužvanim papirom, dok druge možda vole slamčice.  Omiljene igračke mogu biti stare pertle zapletene po celoj dužini, sa dodatkom na kraju. Slamke mogu imati tanke pertle provučene kroz njih kako biste mogli da ih povlačite po podu, a ako naiđete na pero, razmislite koliko bi vaša mačka mogla da uživa skačući na njega dok leprša na podu. Lagane loptice, kao što su one za pingpong, takođe su odlična zabava, a kartonske kutije ili papirne kese bez drški, s poslasticama, igračkom ili prstohvatom mačje trave mogu učiniti istraživanje zabavnim.Ako znate šta vaša mačka voli i ako imate vremena i kreativnosti, može biti veoma korisno da napravite nešto za nju. Mašta nema granice – od najneverovatnijih dvoraca napravljenih od kartonskih kutija do kreativnih igračaka napravljenih od vune, pa čak i starih čarapa. 

Ako znate šta vaša mačka voli i ako imate vremena i kreativnosti, možete da napravite nešto za nju – od dvorca od kartonske kutije do igračaka od vune, pa čak i starih čarapa 

6. Neka pokret odgovara vašoj mački

Da biste svoju mačku zaista uključili u igru, trebalo bi da težite da pomerite igračku na način koji simulira kretanje prirodnog plena. Pokušajte da pomerate igračku u nepredvidivim pravcima; vucite je duž poda na kratkom rastojanju, zatim je držite nepokretno nekoliko trenutaka, a zatim naglo pomerajte levo ili desno, dozvoljavajući joj da nakratko leti, a zatim je ponovo vucite po podu. Ili možete staviti igračku ispod tepiha ili komada papira, tako da kraj viri. Zatim je povucite unazad tako da kraj bude sakriven i posle nekog vremena  dozvolite vašoj mački da je vidi.  

7. Menjajte igračke u igri 

Da biste zadržali interesovanje vaše mačke za igračke (i da biste izbegli da trošite više novca nego što je potrebno na nove igračke), zatvorite ih u vrećicu sa zatvaračem koja sadrži prstohvat mačje trave ili valerijane. Zatim iznesite dve ili tri različite igračke svakog dana. Noćne igre mogu biti posebno zabavne jer su mačke tada veoma aktivne.

8. Razmišljajte kreativno

Za igru nisu potrebne samo igračke, mačke se mogu veoma zabaviti i s granulama u slagalicama ili u kutijama gde treba da traže hrane. Pokušajte da sakrijete brojne poslastice u domu, u  poluotvorenim kutijama za jaja, plastičnim čašama za jogurt, kutijama sa žitaricama, u unutrašnjosti toalet rolni, i pustite je da ih nanjuši! Ovo je odličan način da svoju mačku animirate u vreme kada niste kod kuće.  

Pokušajte da sakrijete brojne poslastice po kući – u poluotvorenim kutijama za jaja, plastičnim čašama za jogurt, kutijama sa žitaricama, u unutrašnjosti toalet rolni, i pustite je da ih nanjuši

9. Igrajte na sigurno

Razmislite kojim se igračkama vaša mačka igra, a koje mogu ugroziti njenu bezbednost i uvek nadgledate igru. Kada vaša mačka završi sa igrom, uverite se da je svaka igračka koja bi mogla da se obmota oko njenog vrata sklonjena na sigurno. Ovo se pre svega odnosi na pertle, konopac i gajtan koji su deo igračke kao što je štap za pecanje. 

10. Nikad ne zaboravite da igra ne može da reši probleme u ponašanju mačke

Iako igra pruža neverovatnu zabavu, ona ne  može rešiti dugoročne probleme u ponašanju, kao što su hronična anksioznost i problemi u odnosima sa drugim mačkama. U ovim slučajevima potrebna je dodatna pomoć

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1