Da li mačke jedu miševe?

M

ačka i miš – večiti rivali. A šta je sa savremenim kućnim mačkama. Da li i one imaju potrebu da jure i jedu miševe

Videli smo to u filmovima i crtanim filmovima: mačka juri miša u nadi da će imati laganu večeru. Ali ako nikada niste živeli na mestu sa miševima i vaša mačka je samo u zatvorenom prostoru, to je verovatno vaše pitanje…

Da li mačke jedu miševe?

Apsolutno da. U stvarnosti to nije tako smešno, ali mačke su lovci, a miševi su definitivno deo ishrane mačaka, posebno u divljini.

Razmotrimo zašto mačke vole da jedu miševe i da li treba da se brinete ako vaša mačka pojede jednog miša.

U genima mačke jeste da lovi, posebno mali plen. Svi smo to videli – čak i ako toga nije bilo u stvarnom životu, to je deo mačje igre. Mačke provode mnogo vremena jureći, vrebajući, nabacujući i grickajući igračke (a ponekad i naše ruke).

Mačke koriste dve metode prilikom lova. Jedan je aktivan, a drugi uključuje strpljenje i mir. Mačke provode većinu svog vremena ležeći, čekajući, skoro sasvim nepomične, duže vreme van staništa ili skrovišta svog plena.

One takođe koriste brze nalete energije da jure svoj plen. Jurnjava može početi uhođenjem (ili čekanjem) i završiti trčanjem i nasrtanjem i eventualnim hvatanjem.

Lov na miševe bukvalno je integrisan u biologiju, DNK i poreklo mačke. Za nju lov takođe može biti izvor zabave

Sve je u impulsu i opstanku. Mačke su najaktivnije u sumrak i zoru, zato tada provode vreme u lovu. Iako ljudi redovno hrane svoje mačke, to ne poništava njihove lovačke instinkte, iako mogu ili ne moraju da ubiju i pojedu svoj plen, u zavisnosti od toga koliko su gladne.

Univerzitet Džordžije sproveo je istraživanje koristeći male kamere pričvršćene za ogrlice 60 mačaka kućnih ljubimaca. Ove kamere otkrile su da su mačke provodile mnogo vremena loveći i ubijajući male sisare i guštere, ali su jele samo ono što su ubile u oko 30 odsto slučajeva, a otprilike u 20 odsto situacija svoj plen su donosile kući (i verovatno su ga ostavljale u blizini svog vlasnika).

Vekovima (neki spekulišu u poslednjih 12.000 godina) mačke su se polako pripitomljavale. Bile su zgodne za uklanjanje štetočina, posebno miševa, u skladištu žitarica, a ostalo je istorija.

Lov na miševe bukvalno je integrisan u biologiju, DNK i poreklo mačke. Za nju lov takođe može biti izvor zabave.

Deo razloga zašto mačke unose svoj plen unutra jeste da ga drže na bezbednom mestu. Ali u drugim slučajevima, ako ženka mačka to radi često, može biti da se ponaša instinktivno, donosi plen svojim mladima, a to ste vi, trenutak za podučavanje i izdržavanje. Ona zna da nema šanse da sami uhvatite miša.

Dakle, koliko god to bilo strašno za nas, to je laskav gest pun ljubavi u ime vaše mačke jer vam u suštini govori da ste deo njene porodice.

To je takođe dobar razlog da nikada ne kažnjavate svoju mačku kada vam donese poklon. Jurnjava, hvatanje i donošenja miša za mačku su stvar prirodnog instinkta, a nešto zbog čega ih treba kažnjavati.

Ako je vaša kućna mačka pojela miša koji je progutao otrov, da li bi trebalo da se zabrinete?

U principu ne, zato što se veruje da bi vaša mačka morala da pojede nekoliko miševa da bi bila pogođena otrovom, ali to nije nemoguće. Najbolje je da koristite humane ili obične mišolovke ili jednostavno pustite svoju mačku da

lovi miševe.

Da li je sirovi miš u redu za mačke?

Neki miševi mogu imati parazite, kao što su okrugli crvi, ili mogu izazvati toksoplazmozu kod vaše mačke, a koja se takođe može preneti na vašu porodicu. Generalno, verovatno je u redu ako je vaša mačka pojela miša, ali obratite pažnju na mačku nekoliko dana nakon toga. Ako primetite bilo šta problematično, ne oklevajte da mačku odvedete veterinaru.

Da li je bezbedno koristiti eterična ulja protiv miševa?

Nije! Mačkama nedostaje specifičan enzim u jetri za obradu eteričnih ulja, tako da mogu biti prilično toksični za njih. Eterična ulja mogu izazvati bolest, pa čak i smrt mačke.

Postoje li načini da se utiče da mačka prestane da lovi?

Postoji nekoliko metoda kojima možete pokušati da smanjite lovačko ponašanje vaše mačke, ali nikada nećete moći da ga u potpunosti sprečite jer je instinktivno.

Hranite svoju mačku redovnim, malim obrocima tokom dana. Ako koristite hranilice i slagalice, one mogu naterati vašu mačku da se trudi da dobije hranu i pružiće joj mentalnu stimulaciju. To može pomoći u smanjenju lovačkog nagona.

Obavezno hranite svoju mačku u zoru i sumrak i ne puštajte je napolje preko noći. Tada su mačke najaktivnije, kao i njihov plen.

Napravite mesta za zanimaciju mačaka kod kuće. Uverite se da vaša mačka ima dosta poslastica, igračaka, mačjeg drveća i mačje trave. Trebalo bi da žele da provode više vremena u zatvorenom prostoru.

Igrajte se sa svojom mačkom. Što se više igrate sa svojom mačkom i oponašate njen plen igračkama, ona će više moći da isproba svoje lovačke veštine i da se umori. Kada koristite igračke, pokušajte da razmišljate kao miš ili ptica, na primer kako se kreću. Pustite mačku da skoči i uhvati igračku, ali onda pustite da „pobegne“ i počnite iznova.

U genima mačke je da lovi, posebno mali plen. Svi smo to videli – čak i ako toga nije bilo u stvarnom životu, to je deo mačje igre. Mačke provode mnogo vremena jureći, vrebajući, nabacujući i grickajući igračke

Zaključak

Imajte na umu da bi, ako imate mačku na otvorenom, trebalo da redovno posećujete veterinara kako bi bila pod kontrolom zbog parazita koje je možda pokupila.

Lov na miša i potreba da ga pojede normalni su za svaku mačku. Možda nećete mnogo uživati, ali vaša mačka svakako uživa. Ako je to problem, provedite vreme igrajući se sa svojom mačkom i podstaknite igru koja zahteva lovačke veštine.

Stalno joj poklanjajte nove igračke, tako da joj ne postane dosadno. Mačka koja se dobro hrani i sa kojom se često igra biće srećna mačka – a miševi će vam biti zahvalni.

Zašto se mačke
igraju sa miševima?

Možda vam se čini okrutnim kada vidite mačku kako se igra sa mišem pre nego što ga ubije. U studiji iz 1979. istraživači su otkrili da što je veći plen sa kojim se mačka igrala, duže je ostala živa. Zaključili su da se mačke igraju sa svojim plenom kako bi ga izmorile, pa su zato bili bezbedni za mačke, i to na duži rok. Na primer, otkrili su da su pacovi ostali živi duže od miševa.

Mačke prilaze svom plenu sa određenom dozom opreza i igraju se s njim sve dok ne osete da je dovoljno bezbedno da mogu da ga ubiju. Međutim, takođe su otkrili da što je mačka bila gladnija, to će ga brže ubiti.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1