Za tiši komšiluk: 15 rasa jako tihih pasa (2. Deo)

B

učan ili tih? Ovo je jedna od osobina ključnih za odabir rase psa. Predstavljamo vam najtiše rase pasa

Od velikih do malih, mnoge rase pasa nemaju tendenciju da izraze svoje emocije. Za potencijalne vlasnike pasa ovo može biti suštinski faktor. Uzmite u obzir ove rase pasa ako živite u stanu, imate bučnu porodicu ili vam je pas potreban kao pratilac.

Njufaundlend

Njufaundlend je jedna od dobroćudnih divoskih rasa. Prilično su mirni i vole pažnju, ali su svesni svoje veličine i toga šta im preti, a šta ne. Nikada nisu imali nikakvu agresiju, i poznati su po tome da su izuzetno mazni.

Ovi psi imaju dugu istoriju rada i snažnu privrženost svojim vlasnicima. Njihova gusta i duga dlaka trebalo je da ih zaštiti u ledenim vodama severa. Oni su jedna od najtiših rasa koje se mogu držati. Za one koji imaju ogromnu ljubav da poklone ovom gigantu i dovoljno vremena za brigu o njima ovi psi su pravi izbor.

Vipet

Vipet je mali pas, popularan i u SAD i Engleskoj. Poznat je po tome što je veoma mršav, po izgledu sličan hrtu, ali minijaturan. U početku su korišćeni kao lovački psi, ali sada ljudi imaju opušteniji stav o njima.

Psi ove rase nemaju tendenciju da budu glasni, delimično zato što se brinu samo o tome da se osećaju udobno, a delom zbog discipline i poslušnog temperamenta. Ovi psi se dobro slažu sa ukućanima jer su male veličine a mirni.

Rodezijski ridžbek

Rodezijski ridžbek potiče iz dugog niza neustrašivih i vrednih pasa. Oni su takođe nazvani afrički lavovski gonič zbog njihove navike iz prošlosti da jure lavove. Ridžbek je dobio ime  zbog dlake koja raste u suprotnim smerovima, duž kičme, i formira neku vrstu grebena. Oni su zaštitnički i izuzetno lojalni psi koji pokazuju privrženost svojim vlasnicima, posebno ako misle da su u opasnosti. Kao i mnogi psi, veruju da delo govori više od bilo kog zvuka, tako da će se bez razmišljanja postaviti između svojih voljenih i potencijalnog rizika, što je u skladu sa njihovom genetikom psa čuvara.

Čau-čau

Čau-čau je verovatno najstarija rasa na našoj listi, datira od pre više od 3.000 godina. Niko nije siguran odakle čau-čau dolazi, pretpostavlja se da je iz Kine, ali možda potiče iz arktičke Azije i migrirao je preko Mongolije i Sibira da bi stigao i do sadašnjih kineskih granica. Ovi psi izgledaju mudro, imaju ozbiljan temperament. Oni su nezavisna rasa i laju samo ako osete opasnost, a ponekad ni tada.

Bernski planinski pas

Bernski planinski psi su veliki psi, nežnog, smirenog duha. Imaju privlačno krzno sa dugom dlakom i trobojnim uzorkom tamnosmeđe, svetlosmeđe i krem ili bele boje. Štenci su dolazili sa bernskih planina i bili su radni psi, istorijski angažovani na poslovima vuče.

Ovi psi su inteligentni i sposobni da pronađu različite načine da saopšte šta žele. Njihovo strpljenje i mirno držanje znače da ipak nisu zahtevni psi. Lojalnost i vernost su takođe karakteristike povezane sa ovom prelepom rasom.

Doga

Postoji razlog što deo imena ove rase znači „sjajan“. Zovu ih još apolonski psi, iako imaju opuštenu, skromnu prirodu. Ako ste upoznati sa sindromom malog psa, ovaj pas je sve suprotno od toga. Doge mogu dostići visinu do 90 centimetara i težiti do čak 90 kilograma! Ovi psi ne moraju nikome dokazivati svoju dominaciju, ali to i nije deo njihove ličnosti.

Škotski hrt

Pas škotski hrt malo liči na jelena, barem rastom. Oni su lako prepoznatljivi psi, prekriveni gustom dlakom koja se preliva u kremastim nijansama, pa do sive ili bele. Visoki su i vitki, korišćeni su, uostalom kao i danas, za lov na jelene. Ovo je još jedan nežni džin. Izuzetno su druželjubivi i odani svojoj porodici. Sve dok imaju dovoljno prostora za trčanje, a ponekad čak i ako nemaju, ostaju tihi.

Buldog

Engleski i francuski buldozi su neverovatno tihi psi. Poznati su po svojoj lenjosti, jednostavno se ne trude da laju kada imaju mogućnost da urade nešto bolje, poput toga da jedu ili se maze.

Obe vrste buldoga su odlične rase za stan. Uz malo vežbe kako bi bili zdravi i srećni, oni su zadovoljni što svoje vreme provode na mekanoj fotelji ili krevetu. Čak i kada su razigrani i raspoloženi, ne izražavaju bučno svoje uzbuđenje.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1