Udomite mačku sa ulice, al’ nemojte parazite i viruse

K

ada udomite mačku sa ulice, udomljavate i potencijalne zoonoze, zato je važno da je očistite od parazita i da joj obezbedite imunizaciju protiv najčešćih mačjih bolesti, čak iako ste smislili da mačka ne izlazi napolje i ne dolazi u kontakt sa drugim jedinkama svoje vrste

Iako je ovo je jedna od teza o kojoj možemo raspravljati unedogled, jedno jeste sigurno – mačke su manje zahtevne od pasa…

Svako ko bi hteo da ima ljubimca, a nema vremena ili nema želju da se šeta tri puta dnevno, trebalo bi da razmisli da za ljubimca uzme mačku. Mačke su sjajni kompanjoni i prijatelji sa minimalnim zahtevima – da budu nahranjene i da im posip bude očišćen. Međutim, ako mislite da ste bolji od mačke, ona će vam dokazati suprotno, svojom tvrdoglavošću kojoj ne možete parirati. Ipak, ako se ponašate ispravno, uz povremena podsećanja da imate centralni nervni sistem, prihvatiće vas i omogućiti vam da uživate na njenoj teritoriji do kraja života…

E, sada… postoje neka pravila i neki običaji kada želite da usvojite mačku sa ulice. Pravila pišemo mi, a običaji vam dolaze u dom sa usvojenom mačkom. Ma koliko vam to izgledalo preterano i možda agresivno, vaš udomljeni ljubimac bi trebalo da prođe kroz golgotu testiranja i pregleda kod najvećih „neprijatelja“ savremenog ljubimca – VETERINARA. Ti strašni ljudi poseduju laku ruku i znanje latinskog jezika, kojima mogu lagano da vas ubede da to nije ništa strašno i da neće vaditi krv vašem ljubimcu, već da će izvršiti minimalnu minuo sangui, u cilju testiranja zdravstvenog stanja vaše mace.

Ma koliko mislite da vaš ljubimac nije imao gde da se zarazi jer ste ga uzeli kao mače, živo i zdravo, imajte na umu da zajedno sa ljubimcem unosite i ulicu u vaš dom. Budući da ne poznajete roditelje mačeta, njihov zdravstveni status, budite sigurni da je kod vašeg ljubimca sve u igri.

Ma koliko mislite da vaš ljubimac nije imao gde da se zarazi jer ste ga uzeli kao zdravo mače, imajte na umu da zajedno sa ljubimcem unosite i ulicu u vaš dom. Budući da ne poznajete roditelje mačeta, njihov zdravstveni status, budite sigurni da je kod vašeg ljubimca sve u igri

Sam početak vašeg druženja sa njim bi trebalo da bude čišćenje od parazita. Iako je crevnim parazitima potreban određeni vremenski period da ugroze zdravlje ljubimca, vrlo malo je potrebno da ti paraziti ugroze zdravlje i život vas i vaših ukućana. To nikako ne znači da ne treba da uzmete ljubimca sa ulice, već bi trebalo da vas usmeri na odgovorno vlasništvo i na očuvanje vašeg zdravlja.

Jednostavna aplikacija spot-on preparata potpuno isključuje mogućnost prenošenja parazita sa ljubimca na vas. Potrebno je da znate da su jaja parazita problem, a ne odrasli paraziti koje možete videti u stolici. Redovnom aplikacijom antiparazitika onemogućavate razvoj odraslog oblika parazita, čime jednostavno ukidate mogućnost sejanja jaja. Takođe, buve i krpelji mogu preneti neke od jako teških oblika zoonoza (bolesti koje se prenose sa životinja na ljude). Na primer, u srednjem veku kugu su prenosile buve sa pacova na ljude… Sigurno se sada češete dok ovo čitate. Naš pristup jeste da dva puta u roku od 15 dana očistite mače od crevnih parazita, a jednom od buva. U tom periodu bi mače trebalo da bude u opservaciji, bez vakcinacije i bilo kakvih testiranja.

Ukoliko planirate da vaš ljubimac bude u kontaktu sa uličnim macama, imajte u vidu da vakcina protiv mačije side još uvek ne postoji i da je ova bolest smrtonosna

Testiranje se vrši nakon mesec dana kako biste dozvolili da prođe inkubacioni period većine bolesti. Tada se izvadi mala količina krvi, urade se testovi na mačiju sidu, leukemiju i infektivni peritonitis (FiV, FeLV i FIP). Ako je mače negativno, a opšte kliničko stanje u tih mesec dana normalno,  moguće je sprovesti vakcinaciju protiv zaraznih bolesti. Vakcinacija kod mačaka vrši se standardno protiv panleukopenije (mačije kuge), herpesvirusa i kalicivirusa. Postoje vakcine koje, pored ova tri virusa, sadrže antigen Chlamidophyla felis. Iako je reč o kućnim mačkama koje ne izlaze napolje, ipak je potrebno vršiti imunizaciju bar jednom u tri godine.

Virus mačije kuge je iz familije Parvoviridae, RNK virus, vrlo je otporan i može u spoljnoj sredini da bude virulentan nekoliko godina. Lako se prenosi preko obuće i odeće, pa vaš ljubimac ne mora da izlazi napolje da bi se zarazio. Takva je situacija i sa crevnim glistama, pa se zbog toga vrši čišćenje na tri meseca, a vakcina se daje jednom godišnje – iako mačka ne napušta stan.

Postoje vakcine protiv mačije leukemije (FeLV), mogu se davati mačićima, pa ukoliko je mače zdravo posle perioda opservacije i test pokazuje negativan status, a planirate da mače izlazi i dolazi u kontakt sa drugim mačkama, bilo direktan ili indirektan, preporučuje se davanje ove vakcine. Međutim, ukoliko planirate da vaš ljubimac bude u kontaktu sa uličnim macama, imajte u vidu da vakcina protiv mačije side još uvek ne postoji i da je ova bolest smrtonosna.

Treći smrtonosan virus jeste virus infektivnog peritonitisa. To je takođe bolest čiji je uzročnik iz familije koronavirusa, pa je u poslednje vreme poistovećivan sa virusom koji izaziva Covid-19. Infektivni peritonitis može da se javi sa pleuritisom, kada dolazi do izlivanja tečnosti između pluća i pleure, čime se onemogućava širenje pluća, pa dolazi do gušenja. Iako srodan virusu Covid-19, ne prenosi se na čoveka jer bi u tom slučaju bio mali broj živih veterinara… Ova bolest je kod mačaka poznata duže od 50 godina. Postoje pomaci u lečenju ove bolesti jer je koronavirus dobio spektakularnu popularnost u poslednje dve godine, pa je i istraživanje terapeutika poodmaklo. Danas se u svrhu lečenja ove bolesti koriste novi lekovi čija se imena teško čitaju – Remdesivir. Naravno, pretpostavite koliko je jeftina terapija.

I sada mislite da smo sve završili, ali varate se…

Besnilo! Iako je mala šansa da vašu mačku ujede nešto besno u vašoj kući, vakcinacija je zakonski obavezna. Prilikom vakcinacije protiv besnila vaše mače će biti obeleženo mikročipom, dobiće pasoš i, ako ne planirate da putujete u zemlje EU, moći će da otputuje sa vama…

E sada ste sve završili što se tiče udomljavanja mačke sa ulice, pa sedite, opustite se, uživajte i izbacite lavandu iz kuće, naročito etarska ulja ove biljke jer su toksična za mačke, ali to je već neka druga priča.

Borislav Kecman, doktor

veterinarske medicine i ekspert i
stručni konsultant Pet Svet Magazina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1