Najstarije mačke svih vremena

S

vi mi priželjkujemo da sa svojim četvoronožnim prijateljima provedemo što više srećnih godina kvalitetnog života. Mačke, voljeni ljubimci širom sveta i obožavane još od starog Egipta, tu su da nam svaki dan učine boljim i uvek se nadamo da će baš naša biti rekorder u broju godina koje će proživeti sa nama.

Prosečan životni vek mačaka je između 12 i 14 godina, ali značajno varira u zavisnosti od genetskih predispozicija, opšteg zdravlja i, naravno, načina ishrane i držanja. Donosimo vam listu na kojoj su neke od najdugovečnijih maca na svetu, ali i savete kako da svom ljubimcu kroz pravilnu negu produžite život.

  1. Crème Puff – 38 godina

Najdugovečnija maca svih vremena bila je domaća mačka po imenu Crème Puff, rođena davne 1967. godine. Ova žuto-bela mačka život je provela u Ostinu, gradu u američkoj državi Teksas, gde je sa ostatkom svoje (dvonožne i četvoronožne) porodice uživala u satima sunčanja, ali i pentranju po specijalnim merdevinama koje je njen vlasnik postavio baš za tu namenu. Zanimljivo je, takođe, da je Džejk Peri, vlasnik ove impresivne mačke, takođe imao i mačka po imenu Granpa Rex Allen, tri godine starijeg od Crème Puff i koji je doživeo ništa manje zadivljujuće 34 godine.

  1. Baby – 38 godina

Crnoj ženki Baby izmakao je svetski rekord za samo nekoliko dana. Bez obzira na to, njen život je bio i više nego dug, a provela ga je Minesoti u Sjedinjenim Američkim Državama. Vlasnik ove mace podelio je da je dobar način za ubeđivanje starije mačke da se kreće – postavljanje posuda s hranom i vodom i kutije s peskom na neko malo udaljenije mesto. Tako je Baby morala da siđe niz 14 stepenika (i kasnije se uz njih popne) kako bi došla do svog obroka.

  1. Ma – 34 godine i 5 meseci

Prugasta ženkica imala je puno sreće – kao mače, pronašli su je zaglavljenu i teško povređenu. Novi vlasnici su se pobrinuli da se Ma izvuče, iako su govorili da su povrede koje je pretrpela kao mače ostavile određene posledice. Živela je do 1957. godine u Engleskoj, kada je na veliku žalost njene porodice zbog bolesti uspavana.

  1. Sasha – trenutno 32 godine

Sasha trenutno živi u Severnoj Irskoj i uživa u povlasticama i slavi koju joj je donela njena dugovečnost. Međutim, njen život na početku nije delovao tako lepo. Pronađena je u štali, povređena i u lošem opštem stanju, ali uspešno se oporavila uz dugotrajnu brigu i pažnju svojih udomitelja.

  1. Rubble – trenutno 30 godina

Rubble živi u Velikoj Britaniji i sa svojom ljudskom porodicom upravo je proslavio 30. rođendan. Vlasnica Mišel Foster kaže da je Rubble predivan mačak, ali da s vremena na vreme može da bude pomalo namrgođen. Veterinar koji se brine o zdravlju ovog neverovatnog mačka komentariše da je, iako pije lekove za povišen krvni pritisak, Rubble u fantastičnoj kondiciji s obzirom na to da je ekvivalent njegovoj starosti otprilike 137 ljudskih godina.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1