Nisu za psa praznične đakonije

D

a vas zbog praznične trpeze ne bi bolela glava, budite čvrsti i ne padajte na pogled kuce koja traži dom. Takozvani sindrom praznične ishrane možemo sagledati kroz tri najčešća oblika zdravstvenih problema

Novogodišnji i božićni praznici su možda najlepši deo godine. Porodice se okupljaju, dele se pokloni, priprema se velika količina preukusne hrane, kojoj čak i oni sa slabim apetitom ne mogu odoleti.

Ovo praznično vreme svakako pripada i našim ljubimcima kao ravnopravnim članovima porodice. I oni osećaju da se nešto oko njih dešava i vrlo često vole da su u centru pažnje tih događaja.

Međutim, u pogledu ishrane ovi praznici donose i određene rizike po zdravlje kako za ljude tako i za životinje. Vrlo često čujemo apel lekara da budemo umereni u unosu masti, da se ne prejedamo, da kontrolišemo unos alkohola itd.

Takav apel u potpunosti važi i za naše ljubimce. U toku praznika mi kao da zaboravimo na pravilnu i izbalansiranu ishranu naših ljubimaca. To je, naravno, razumljivo jer ko može da odoli tužnom pogledu vašeg psa dok se vi sladite ukusnim đakonijama.

Hrana koju spremamo je izuzetno privlačna za naše ljubimce i verovatno ne postoji granula tako savršenog mirisa kao što je miris koji stiže iz kuhinje za vreme praznika. Kao posledica svega navedenog, ljubimci vrlo često u toku praznika završe kod veterinara zbog gastrointestinalnih poremećaja nastalih neadekvatnom ishranom.

Takozvani sindrom praznične ishrane možemo sagledati kroz tri najčešća oblika zdravstvenih problema.

Vrlo često se desi da pas dohvati čokoladu koju deca ostave na njemu dostupnom mestu. Trovanja koja crna čokolada može da izazove kod psa su veoma opasna i mogu mu ugroziti život

1. Može doći do trovanja hranom koju ljudi jedu u toku praznika, a otrovna je za pse. Vrlo često se desi da pas dohvati čokoladu koju deca ostave na njemu dostupnom mestu. Trovanja koja crna čokolada može da izazove kod psa su veoma opasna i mogu mu ugroziti život. Kada se primeti da je pas pojeo čokoladu, odmah treba da se obratite veterinaru.

Pored čokolade postoji cela lista namirnica koje mogu da zadaju teže ili lakše zdravstvene probleme. Tako, na primer, namirnice koje pas ne bi trebalo da unosi jesu: kakao, crni čaj, kafa, crni i beli luk, živo testo, alkoholni proizvodi, orah, avokado, živa jaja, zeleni krompir, mleko…

2. Vrlo često u sezoni praznika dolazi do zaglavljivanja kosti u predelu jednjaka ili u drugim partijama digestivnog trakta. Razlog za to je što u toku praznika dajemo psima ostatke sa stola koje uključuju najčešće svinjske kosti. Pečene ili pržene kosti nemaju nikakav benefit za organizam ljubimca. One se oštro lome jer je tokom termičke obrade ostao samo mineralni deo kosti. Oblik ovih kosti, posebno oblik kakav imaju kosti iz krmenadli, idealan je za zaglavljivanje u ustima ili jednjaku psa. Preterana konzumacija kostiju može izazvati i stvrdnjavanje stolice i pojavu opstipacije, odnosno zatvora kod psa. Sva ova stanja jesu indikacije za hitnu veterinarsku intervenciju.

3. I treći oblik su gastrointestinalni poremećaji koji nastaju usled unosa velike količine masne hrane, pečenog ili prženog, uglavnom svinjskog mesa. Ovi poremećaji su najčešće praćeni simptomima kao što su: mučnina, povraćanje, dijareja, apatija i bezvoljnost, pa čak i povišena temperatura u nekim slučajevima. Postoji više razloga zbog čega nastaju ovi poremećaji.

Vrlo često ovakva hrana se unosi u velikim količinama, a pritom enzimski sistem nije spreman da je svari. Takođe, pri unosu velikih količina masti dolazi do pojačanog aktiviranja pankreasa, koji je odgovoran za lučenje enzima za varenje. Ovakva intenzivna aktivnost može da dovede do akutnog pankreatitisa, što može da bude veoma ozbiljno stanje koje ugrožava život životinje.

I na kraju, isključivo mesna hrana dovodi do poremećaja crevne flore s posledičnom pojavom proliva i drugih digestivnih problema.

Najbolje bi bilo kada bismo uspeli da u toku praznika iskontrolišemo i našu ishranu i ishranu naših ljubimaca. Međutim, ako dođe do poremećaja usled neadekvatne ishrane, potrebno je obratiti se svom veterinaru.

I na kraju možemo da zaključimo da je prevencija najznačajniji pristup u kontroli gastrointestinalnih poremećaja. Moramo da se potrudimo da koliko god tužni pogledi naših ljubimaca bili kada im uskratimo hranu sa stola, sigurno nisu ni blizu tužni kao oni koje bi nam uputili sa stola za pregled u veterinarskoj ambulanti.

Ukoliko ipak dođe do poremećaja zdravlja, nemojte čekati da samo prođe, već se što pre obratite svom veterinaru za pomoć.

Ukoliko nije urgentno stanje koje zahteva hitnu specijalizovanu intervenciju (hirurško odstranjivanje kostiju, terapija trovanja hranom…), mi sami u kućnim uslovima možemo pomoći svom ljubimcu. Uvek se preporučuje gladovanje u trajanju od 12 sati, kako bismo dali mogućnost digestivnim organima za oporavak i kako bismo smanjili opterećenje organa za varenje. Zatim se koriste specijalizovane gastrointestinalne dijete, koje su napravljene tako da daju organizmu sve neophodne hranljive materije, a sa druge strane ne opterećuju u velikoj meri digestivne organe.

Ono što je jako važno u ovakvim situacijama jeste i obnavljanje crevne flore koja je vrlo često poremećena usled nepravilne ishrane. To se postiže upotrebom probiotika. Probiotici su korisne bakterije koje su odabrane i zaštićene kako bi prošle digestivni trakt žive i kako bi počele svoje umnožavanje u debelom crevu. Njihova funkcija je višestruka. One sprečavaju prerastanje bakterija u digestivnim organima i sprečavaju razvoj loših, štetnih bakterija, koje su uvek prisutne. Probiotici stvaraju sredinu u debelom crevu koja je povoljna za razvoj drugih korisnih mikroorganizama. Ove bakterije produkuju materije koje sprečavaju zapaljenja creva i pojavu tumora na crevima, ishranjuju ćelije zida creva, a i vrlo efikasno mogu da pospeše i stabilizuju opšti imunitet organizma.

Zbog odsustva informacija, vlasnici pasa, kada koriste probiotike, oni svojim ljubimcima uglavnom daju probiotike za ljude. Primena probiotika za ljude ima mali ili gotovo nikakav efekat jer se sastav crevne flore drastično razlikuje kod pasa. Iz tog razloga preporuka je davanje proverenih i sertifikovanih probiotika namenjenih isključivo kućnim ljubimcima, psima i mačkama. Jedan od takvih probiotika jeste i Purina Pro Plan Fortiflora. To je trenutno jedini probiotik koji je odobrila Evropska komisija koji se bezbedno može davati psima i mačkama.

I na kraju možemo da zaključimo da je prevencija najznačajniji pristup u kontroli gastrointestinalnih poremećaja. Moramo da se potrudimo da koliko god tužni pogledi naših ljubimaca bili kada im uskratimo hranu sa stola, sigurno nisu ni blizu tužni kao oni koje bi nam uputili sa stola za pregled u veterinarskoj ambulanti.

Ukoliko ipak dođe do poremećaja zdravlja, nemojte čekati da samo prođe, već se što pre obratite svom veterinaru za pomoć.

Često u sezoni praznika dolazi do zaglavljivanja kosti u predelu jednjaka ili u drugim partijama digestivnog trakta jer psima dajemo ostatke sa stola koje uključuju najčešće svinjske kosti

Vladimir Hadžić, doktor
veterinarske medicine, ekspert i stručni
konsultant Pet Svet Magazina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1