Modni dizajneri i njihove pseće muze (1. Deo)

N

eki od najvećih modnih dizajnera našeg vremena ne samo da dovode svoje pse u modne ateljee i dozvoljavaju im da trče okolo tokom probe nego su i dizajnirali komade u svojim kolekcijama inspirisane njima. Evo nekih od naših omiljenih modnih dizajnera čiji psi nisu bili samo pratioci već i muze

Hektor i Tom Braun

Hektor, nakostrešeni jazavčar dizajnera muške i ženske odeće Toma Brauna, jeste Instagram zvezda koja se često može videti kako se šepuri Njujorkom u specijalnim džemperima Toma Brauna. Njegov drugi otac je Endrju Bolton, glavni kustos u Institutu za kostime Metropoliten muzeja umetnosti. To je veliki pritisak za jednog malog psa, ali on se drži sa toliko gracioznosti i stila. „Hektor je takođe moja muza“, rekao je Tom. „U stvari, 2016. godine Hektor me je inspirisao da napravim torbu po njegovom liku. I tako je rođena Hector Bag. „Sjajno se slažu, kao braća i sestre“, dodao je Tom, aludirajući na psa i njegovu istoimenu torbu.

Atelje Toma Brauna poznat je po svom uniformisanom izdanju – svi zaposleni nose uniformu Toma Brauna, uključujući i Hektora. „Svake sezone pojavi se nova inkarnacija Hector Baga“, rekao je Tom. Ali jazavičar Hektor je original.

Svi Valentinovi mopsovi

U dokumentarcu iz 2008. Valentino: Poslednji car, legendarni modni dizajner Valentino Garavani izjavio je sledeće: „Nije me briga za kolekciju. Moji psi su važniji.“ Valentino je toliko voleo svoje pse da je svoju konfekcijsku odeću za mlade nazvao po svom omiljenom mopsu Oliveru, i još uvek možete pronaći vintidž Oliver by Valentino dukseve, sa slikom mopsa.

Njegovi mopsovi uživaju da se brčkaju u jezercima vrtova njegovog kraljevskog doma iz 17. veka. Obično putuju avionom za 14 putnika i sa svojim vlasnikom i pužu oko modnih komada, a posebno su netrpeljivi prema deci Gvinet Paltrou.  Valentino nema samo mopsove, iako su oni svakako njegova omiljena rasa: „Uvek je imao mopse i sve im toleriše. Kada hrču, on to voli “, rekla je njegova dugogodišnja prijateljica Lin Vajat. Valentino je takođe spasao nekoliko pasa, među njima i mešanca Stelu, koju je pronašao kako luta u blizini aerodroma.

Roberto Kavali i njegov nemački ovčar Lupo

Roberto Kavali je poznat po svojim raskošnim životinjskim printovima. „Oboje volimo prirodu i životinje i bili smo uspešni u reprodukciji kože leoparda i jaguara“, rekla je njegova supruga i poslovna partnerka Eva. „Roberto je zaista bio veoma posvećen tome. Putovao je svetom fotografišući životinje, a mi smo reprodukovali životinjske šare na poseban način.“ Ali njegova najveća muza jeste njegov nemački ovčar Lupo: „On pomno prati svaki model na modnoj pisti, zatim se okreće prema meni, klima glavom i kao da mi potvrđuje da mu se sviđa haljina.“ Godine 2009. lansirana je kolekcija za pse Roberto Cavalli Pets, koja sadrži bademantile ukrašene satenom, prošivene torbe i kombinezon sa leopard printom.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1