Sfinks mačka

O

na je svestrana i umiljata, društvena poput psa. Njeno golo telo je ustvari njen najvažniji znak prepoznavanja. Fanovi popularnog sitkoma “Prijatelji” iz devedesetih prepoznaju Sphynx primerak kao mačku Rejčel Grin, ili im je to asocijacija na nezaboravnu Džojevu odrednicu „ne-mačka”. Ipak, rasa sfinks definitivno je prava mačka – ali sasvim originalna pojava jer na njenom telu nema krzna. I dok su neke mačke ćelave usled genetske mutacije, sfinks je nastao namernom selekcijom koja je započeta šezdesetih godina.

Najbitnija karakteristika rase sfinks jeste toplota njenog tela, a ona je posledica izostanka krzna. Usled nedostatka dlake, ova mačka gubi telesnu temperaturu više nego ijedna druga vrsta. Ukoliko provedete i malo vremena sa sfinksom, zaključićete da je njena najvažnija osobina izražena društvenost. Rušeći mit da su mačke rezervisana stvorenja, sfinks obožava naručje svoga vlasnika, skoro kao pas. Druga „pasja” navika kod ove mačke jeste da izlazi da pozdravi vlasnika ispred ulaznih vrata, kao i da obožava da ostvaruje kontakt i s nepoznatim osobama. 

Njeno golo telo zahteva kupanje najmanje jednom sedmično kako bi nadoknadila nedostatak telesnog ulja koje se uobičajeno stvara zahvaljujući krznu

Možda njena najznačajnija osobina koja je karakteristična za psa jeste jaka povezanost s vlasnikom koji mora potpuno da joj se posveti. Upravo njeno golo telo zahteva kupanje najmanje jednom sedmično kako bi nadoknadila nedostatak telesnog ulja koje se uobičajeno stvara zahvaljujući krznu. Druga značajna stvar jeste da se preduprede oštećenja na koži uzrokovana toplotom usled boravka na suncu tokom leta. Kao i kod ljudi, mačke svetlije puti imaju više šanse da izgore na suncu u odnosu na njihove tamnije rođake. Takođe, nikako se ne sme smetnuti sa uma da se moraju paziti od vrelih spoljnih površina koje mogu spržiti njihove osetljive šape.

Ljubazne i pokretne, sfinks rasa se lako uklapa u društvo drugih mačaka i pasa

Drugi veliki problem mačaka bez krzna jeste osetljivost ušiju. Bez dlačica na ušnoj školjki, ušni kanal biva otvoren za prljavštine i strana tela, što uzrokuje stvaranje više masti. Vlasnici sfinksa trebalo bi češće da koriste štapiće za čišćenje,u proseku jednom nedeljno, i time spreče eventualne slušne probleme. Uprkos podužojlisti šta se sve ne sme raditi, većina zaljubljenika ove rase će vam reći da one čine neodoljivi deo svake porodice. Ljubazne i pokretne, sfinks rasa se lako uklapa u društvo drugih mačaka i pasa. Njihova želja za privrženošću često ih čini anksioznim u slučaju razdvajanja, tako da je zanjih najbolje da su u kućnom okruženju s porodicom ili sa drugim svojim najboljim sfinks prijateljem.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1