Korak po korak – kako da naučite štene da piški na peleni

I

ako je idealno da vaše štene nauči da ide u toalet napolju, ponekad to jednostavno nije moguće, zato je potrebna obuka za štenad. Na primer, ako imate posao koji zahteva dugo odsustvovanje od kuće ili živite u mestu s jakim zimama, možda bi bilo zgodnije da obučite svog psa da koristi pelene. To, takođe, može pomoći da se izbegne situacija da vaše štene to radi svuda u kući

Obuka psa da koristi podlogu za štene može biti dugotrajan proces, ali to je jednostavnije nego što možete zamisliti. Važna stvar koju treba imati na umu jeste potreba za rutinom i doslednošću – baš kao i kod bilo koje obuke koju možete da uradite sa svojim psom. Sa ovim vodičem, korak po korak kako da naučite svog psa da piški na peleni, znaćete tačno šta da radite kada počnete da trenirate svoje štene.

Ako vidite da vaš pas počinje da piški negde gde ne bi trebalo, podignite ga i stavite na pelenu za štene

Pre nego što počnete da trenirate svog psa da koristi podlogu za štene moraćete da uradite nekoliko stvari:

Odlučite koju vrstu podloge želite da koristite. Ključni momenat pri odabiru idealne pelene jeste da vodite računa da je dovoljno velika da je vaš pas može udobno koristiti. Takođe,  podloga mora da bude upijajuća, tako da je čišćenje lako. Rasa pasa koju imate će takođe uticati na vašu odluku. Na kraju krajeva, nisu iste vrste pelena za minijaturnu rasu kao za veliku rasu. Možda biste takođe mogli da razmislite o korišćenju držača pelena da obezbedite dodatni sloj zaštite za svoje podove. Konačno, poželećete da upoznate svog psa sa pelenom, tako da zna gde se nalazi. Kada im dođe vreme da to obave, razmislite o korišćenju komande kao što je „idi na pelenu“, tako da počnu da shvataju čemu služi podloga. Nastavite da koristite komandu dosledno dok ih obučavate.

Stvorite rutinu

Možda je najvažniji aspekt svakog treninga stvaranje rutine. Trening za korišćenje pelene za štene se ne razlikuje od neke druge obuke. Vašem štenetu ne bi trebalo mnogo vremena da prihvati rutinu koju uspostavljate.

  1. Ustanovite koliko često štenad treba da piški. Da biste započeli rutinu, morate znati koliko često će vaš pas morati da ide u toalet. Opšte pravilo je da štenci mogu da kontrolišu bešiku jedan sat za svaki mesec svog uzrasta. Dakle, ako imate štene staro dva meseca, moraće da ide na svaka dva sata; štene od četiri meseca bi išlo na svaka četiri sata. Međutim, svako štene je drugačije, pa pazite na svog psa da vidite koliko često mu je potrebna pauza za nošu.

  2. Kada steknete predstavu o tome koliko često će vaše štene morati da ide u toalet, vodite ga redovno na pelenu za štene po tom rasporedu kako biste ga podstakli da piški. Osim što ih uzimate po njihovom individualnom rasporedu, takođe ćete morati da ih odnesete na podlogu nakon buđenja i nakon što popije vodu. Štenci imaju male bešike, tako da voda vrlo brzo prolazi kroz njih!

  3. Dajte svom štenetu obroke po redovnom rasporedu. Mališani će morati da odu u kupatilo prilično brzo nakon što jedu i piju. Dakle, održavanje obroka po redovnom rasporedu znači da će i oni odlaziti u kupatilo po redovnom rasporedu.

  4. Uklonite posudu za vodu vašeg ljubimca nekoliko sati pre spavanja da biste umanjili šansu da piški noću. Dok štenci ne počnu malo bolje da kontrolišu bešiku tokom spavanja, trebalo bi da budete spremni da ga odvedete na pelenu negde tokom noći, dok ne dobiju potpunu kontrolu. Ako vaš pas treba da piški tokom noći, najverovatnije će vas probuditi cviljenjem ili češanjem. Postavljanje alarma za ustajanje u nekom trenutku tokom noći može pomoći u održavanju rutine.

Ako koristite poslasticu kao nagradu, moraćete mu je dati odmah po obavljenom poslu

 

Nadzor

Moraćete da pazite na svoje štene da biste smanjili mogućnost nezgode.

 

  1. Uvek držite svoje štene na vidiku. Na ovaj način, ne samo da će biti lakše da ga odnesete na podlogu svakih sat vremena već ćete takođe moći da tražite bilo kakve znakove da mora da ode u kupatilo. Ako vidite da vaše štene cvili ili njuši , trebalo bi da ga odmah odnesete na pelenu za štene.

  2. Ako nećete biti kod kuće ili niste u mogućnosti da ga stalno pazite, ne dozvolite svom štenetu da luta po kući! Najsigurnija opcija je da ga stavite na neko ograđeno mesto dok se ne vratite. Pokušajte da ga ne ostavljate predugo, inače može doći do nezgode!

Nagradite njegovo dobro ponašanje

Psi imaju tendenciju da bolje reaguju na pozitivne reakcije, pa mu pružite mnogo pohvala i nagrada kada koristi pelenu.

Nagradite svog psa na neki način odmah nakon što uspešno koristi podlogu za štene. Možete ga pohvaliti ili mu dati poslasticu. Ako koristite poslasticu kao nagradu, moraćete mu je dati odmah po obavljenom poslu. Držite nekoliko poslastica na mestima gde imate pelenu, tako da ih uvek imate spremne.

Budite strpljivi

Vaše štene uči, a nezgode će se desiti, tako da je od

suštinskog značaja da ostanete strpljivi tokom treninga.

Proces zahteva vreme!

  1. Ne kažnjavajte svog psa. Vikanje na njega kada piški na nekom drugom mestu, osim na peleni, naučiće ga da idu u kupatilo samo kada je „bezbedno“ – kada niste u blizini. Ako dođe do nezgode, jednostavno očistite, bez obraćanja pažnje na psa. Obavezno koristite sredstvo za čišćenje koje će ukloniti bilo kakav miris urina. Ovo će osigurati da vaše štene ne bude ohrabreno da ponovo koristi to mesto.

  2. Ako vidite da vaš pas počinje da piški negde gde ne bi trebalo, podignite ga i stavite na pelenu za štene, a zatim ga nagradite kada tamo završi posao.

  3. Zapamtite da vaš pas neće moći u potpunosti da kontroliše svoju bešiku sve dok ne navrši oko 16 nedelja ili duže. Zato imajte malo strpljenja za ovo vreme.

  4. Ako trenirate više od jednog psa istovremeno, imajte na umu da je svako štene drugačije. Samo zato što neko brzo nauči da koristi pelenu za štene, ne znači da će drugi to isto učiniti.

Camon

Tečnost za učenje mačića i štenaca da obavljaju nuždu na odgovarajućem mestu. Trener za toalet za mačiće i štence razvijen je da privuče i nauči vaše ljubimce da vrše nuždu samo na mestu koje ste odredili za tu namenu. Naprskajte nekoliko kapi dnevno na posip za mace, na novinski papir ili na podne pelene za vršenje nužde.

GAMA Pet

Šestoslojna konstrukcija, dizajnirana za dodatnu apsorpciju vlage kod dužeg korišćenja. Specijalno osmišljen da neutrališe teške mirise urina. Brzo sušenje, napravljeno sa naprednom tehnologijom Poly Lock jezgra koja zaključavaju vlagu koja se brzo suši. Ubrzava trening i skraćuje vreme instinktivnog obeležavanja. Antibakterijska zaštita; stražari protiv mirisa mikroorganizama. GAMA pet pelene – prostirke za vaše kućne ljubimce imaju specijalne samolepljive stikere koji sprečavaju klizanje.

GAMA Pet DIAPERS

Jednokratne pelene za pse koje se navlače kao gaćice ranije su smatrane luksuzom, ali kako je sve veći broj ljubimaca koji žive sa nama u stanu, našle su svoju višestruku primenu.

Camon

Pet trening sprej (isparivač) za pse i mačke. Mirisom odbija pse i mačke od površina i objekata na kojima ne želite njihovo prisustvo. Sprečava grebanje i uriniranje na površinama zaštićenim ovim sprejom.

Camon

Sprej za učenje ljubimaca (sprečavanje nepoželjnog ponašanja).

Pet trening sprej je odličan repellent (odbija životinje) za pse i mačke, kako za unutrašnju tako i za spoljnu sredinu. Sprej drži ljubimce dalje od nameštaja, tepiha, drveća, ukrasnog žbunja i drugih za njih zabranjenih regija.

Vladimir Hadžić, doktor
veterinarske medicine, ekspert i stručni
konsultant Pet Svet Magazina

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1