Holandski kunić: Upoznajte preslatke ljubimce s visećim ušima

K

unići iz dana u dan postaju sve popularniji ljubimci, a njihovi vlasnici sve posvećeniji kada je reč o ovim pufnastim uhonjama. Od malog i čupavog repa, pa do vlažnog nosića – kunići su neodoljivi. Baš zbog toga je teško izabrati rasu kunića svog budućeg ljubimca.

Rase u okviru ove vrste su mnogobrojne i iz dana u dan radi se na tome da se pažljivim selektivnim uzgojem postigne razvoj jedinki dobrog zdravlja i željenih karakteristika. Ako su neke od osobina za kojima tragate kod kunića te da zauvek bude izuzetno mali, a šarmirani ste spuštenim ušicama, onda je rasa Holland Lop ili holandski kunić baš za vas.

Ove kuniće karakteriše malo, ali kompaktno i mišićavo telo, čija masa u proseku iznosi oko dva kilograma, mada nisu retke ni jedinke čija masa ne prevazilazi jedan kilogram u odrasloj dobi

Postoje mnoge različite varijacije takozvanih lop kunića (Lop Rabbit), preslatkih pufnica sa spuštenim ušima, ali Holland Lop je najmanji od njih. Rasa vodi poreklo, kako joj ime i govori, iz Holandije, gde je poznati odgajivač kunića Adrijan de Kok (Adrian de Cock) 1949. godine započeo uzgoj ovih mališana sa idejom da napravi minijaturnu verziju French Lop rase, veoma popularne u severnoj Evropi. Kako bi se to postiglo, ova rasa ukrštana je s rasom Netherland Dwarf. Na početku proces nije bio uspešan jer su dobijeni kunići, iako sitnog rasta, imali podignute uši. Dalje ukrštanje sa rasom English Lop obezbedilo je drugačiji izgled, izgled koji danas poznajemo. Godine 1964. rasa je i zvanično priznata i ubrzo je stekla veliku popularnost, i kao izložbena i kao kućni ljubimac. Ove kuniće karakteriše malo, ali kompaktno i mišićavo telo, čija masa u proseku iznosi oko dva kilograma, mada nisu retke ni jedinke čija masa ne prevazilazi jedan kilogram u odrasloj dobi. Ipak, nemojte da vas njihova veličina zavara. Ovim kunićima je svakako potreban prostor za slobodno kretanje, gomila sena i dosta pažnje i igre. Kada je reč o boji, postoje brojne varijacije koje se smatraju standardnim, uključujući krem, sivu i plavu. Moguće su i mnoge druge varijacije krzna, koje uključuju različite kombinacije kod dvobojnih i trobojnih jedinki. Njihova izuzetno značajna karakteristika, osim malog rasta, jesu i spuštene, tj. viseće uši oblika badema, duge oko 12 centimetara. Ipak, zanimljivo je da su kod mladih jedinki uši podignute, a kod nekih se spuštaju tek kad navrše dve godine.

Karakter im je poznat kao izuzetno blag – prave su maze

Karakter

Karakter im je poznat kao izuzetno blag – prave su maze. Vole da provode vreme družeći se sa svojim vlasnicima, ali treba imati u vidu da blagovremena i adekvatna socijalizacija značajno utiče na kasnije ponašanje i osobine kunića. Uopšteno, mužjaci su velike maze, dok ženke, iako podjednako nežne, mogu pokazivati znakove teritorijalnosti ukoliko nisu blagovremeno sterilisane. Treba imati u vidu da sterilizacija ženki, osim što pozitivno utiče na njihove odlike kao kućnog ljubimca, takođe ima i velike zdravstvene benefite. Naime, oko 85 procenata nesterilisanih ženki razvije neki oblik tumorozne promene na materici do četvrte godine života. Tumori na materici kod kunića najčešće su maligni, tj. zloćudni, i metastaziraju na druge organe, najčešće pluća. Sterilizacija zdrave i mlade jedinke znatno je bezbednija procedura od one na odrasloj životinji s već prisutnim kliničkim promenama. Iz tog razloga, savet je da se za sterilizaciju ženke vlasnik odluči što ranije, odmah pošto postane polno zreo, odnosno nakon šestog meseca života.

Ponašanje
Kada je reč o upoznavanju s novim ljubimcem, s rasom Holland Lop nema naročitih problema. Ipak, svaki kunić je individua za sebe, i treba im pristupiti strpljivo, uz nagrađivanje pozitivnih oblika ponašanja. Govor mirnim tonom i izbegavanje naglih pokreta u blizini kunića odličan su prvi korak. Ne treba žuriti s procesom upoznavanja i navikavanja, pošto su kunići po prirodi plašljive životinje kojima je potrebno vremena da se naviknu na nove ljude i novo okruženje.

Postoje određena rasno zavisna oboljenja kojima su Holland Lop ili holandski kunići naročito predisponirani

Nega

Što se tiče nege koju ova rasa zahteva, ona se ne razlikuje značajno od one neophodne za druge kuniće. Potrebe su im iste, samo količina hrane i vode varira u zavisnosti od veličine. Ishrana mora da bude bazirana na senu, koje zbog sadržaja celuloze stimuliše funkciju mikrobioma creva kunića i na taj način, osim što im obezbeđuje sve potrebne nutritivne materije, sprečava razvoj začepa, dovodi do pravilnog trošenja zuba i sprečava prerastanje. Iako su svi kunići, uključujući i ovu rasu, veliki ljubitelji sveže zelene hrane, ona treba da čini samo mali udeo u njihovoj ishrani, u vidu nagradica.

Bez obzira na to što je u pitanju kratkodlaka rasa, četkanje četkom koja skida poddlaku je neizostavno, naročito u periodu linjanja. Kunići izuzetno drže do higijene, pa će sami skidati dlaku u periodu linjanja, što može da dovedete do stvaranja čepa od dlake u njihovom gastrointestinalnon traktu. To za posledicu ima nemogućnost pasaže sadržaja i začep.

Pošto su kunići životinje koje su u prirodi plen, oni imaju tendenciju da skrivaju simptome, te vlasnicima nije jednostavno da uoče problem na početku. Obično je momenat u kom vlasnici registruju promenu u ponašanju svog ljubimca zapravo onaj u kom je kunić iscrpeo sve kompenzatorne mehanizme organizma i više nije u mogućnosti da simptome sakrije. Zbog toga obratite maksimalnu pažnju na to koliko vaš ljubimac unosi hrane i vode u toku dana, kao i na količinu aktivnosti, budući da i najdiskretnije promene mogu zapravo biti indikatori zdravstvenog problema.

Postoje određena oboljenja kojima su kunići Holland Lop rase naročito predisponirani. Zbog specifičnog oblika glave ove životinje mogu biti sklone problemima sa sinusima i suznim kanalima. Takođe, problemi sa zubima su česti, te može doći do neadekvatnog razvoja korena zuba u vilici i potom do nepravilnog rasta. Ova stanja su ozbiljna i mogu izazvati ozbiljnu bolnost i infekciju, te kuniće treba redovno voditi na preglede koji uključuju i pregled usne duplje. Ishrana bazirana na velikoj količini kvalitetnog sena, te obezbeđivanje adekvatnih igračaka za grickanje osnovna su preventivna mera, mada ne mogu sprečiti razvoj patološkog stanja ukoliko je ono urođeno. Takođe, karakteristične spuštene uši onemogućavaju prolaz vazduha, pa može doći do nakupljanja sadržaja unutar ušnog kanala i razvoja upale uha. To stanje je izuzetno bolno i može predstavljati okidač za mnoge druge probleme. Zbog toga se savetuje da redovno pregledate uši svom kuniću, ali i da, ukoliko primetite da naginje glavu u jednu stranu, što pre kontaktirate sa svojim veterinarom.

Na kraju, koju god rasu kunića da odaberete, od ogromnih uhonja do malenih Holland Lop pufnica, život sa kunićima ispunjen je ljubavlju i veselim skakutanjem.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1