Alpake: Preslatke životinje meke dlake

J

edan od primarnih razloga zašto su alpake stekle veliku popularnost kao ljubimci u prethodnih nekoliko decenija jeste i inteligencija – ove životinje mogu se naučiti i trikovima koje rado izvode kako bi dobile poslastice

Krupne oči i mekana i pufnasta dlaka jedna je od prvih asocijacija kada je reč o alpakama. Za ljude koji žive na imanjima i imaju uslove za brigu o domaćim životinjama, kao i za one radoznale koji žele da nauče više o ovoj, za naše prostore definitivno nesvakidašnjoj vrsti, našli smo značajne i interesantne podatke o alpakama. Alpake su vrsta koja je u najbližem srodstvu s lamama, još jednom odomaćenom životinjom, ali bliska je i divljim srodnicima, vrstama vikunja i guanako. Ove preslatke životinje vode poreklo iz Južne Amerike, te se može reći da su za taj kontinent hiljadama godina bile ono što su ovce za Evropu, uključujući i to da im se upotreba u velikoj meri poklapala. Alpaka je vrsta koja je pre 6.000–7.000 godina dobijena na Andima pripitomljavanjem divlje vikunje.

U njihovom prirodnom staništu, na planinskim obroncima, alpake se bez problema snalaze i kreću, a gusta i mekana dlaka štiti ih od surovih vremenskih uslova. Alpake su u proseku visoke tek oko 90 centimetara u grebenu, što ih čini neznatno višim od prosečne ovce. Teške su najčešće između 55 i 65 kilograma. Još jedna karakteristika koja ih razlikuje od lama jeste što im trup deluje ovalno – za razliku trupa lame, koji je donekle pravougaonog oblika. Takođe, alpake imaju tendenciju da svoj rep drže privijen uz telo, dok je rep lame najčešće podignut uvis. Kada je reč o boji dlake, ona u velikoj meri varira, pa postoje jedinke bele, svetlije ili tamnije smeđe, te crne dlake, ali i drugih varijacija.

Alpake su u proseku visoke tek oko 90 cm u grebenu, što ih čini neznatno višim od prosečne ovce

Mi smo se prvi put susreli sa njom pre nekoliko godina u Zvezdarskoj šumi, dok je bila u šetnji sa svojom Vasi, koju smo tada prvi put upoznali. Sada je rado srećemo na Dunavskom keju i znamo da je Vasi vajmarski ptičar i verni pratilac Nele kroz sve pomenute aktivnosti. Da, gotovo baš sve! Ona i Vasi zajedno idu na jutarnje trčanje jer i Vasi je trkačica, zatim Vasi ide sa njom na posao od devet do pet, kasnije je na večernjem treningu i snimanju, a neretko je viđamo u kafićima kako sedi u fotelji pored Nele ili u njenom krilu iako ima oko 25 kilograma. Da je veza između njih dve posebna, vidi se odmah, već pri prvom susretu, a kako je Vasi ušla u njen život i kako zapravo izgleda njihov zajednički život danas i van ovoga što vidimo na društvenim mrežama, otkriva Yugoslovenka u razgovoru za Pet Svet Magazin.

Na nadmorskim visinama između 4.000–5.000 metara alpake su na svom terenu. Iako se razlikuju od svojih rođaka lama i kamila po veličini, sve tri životinje imaju oči uokvirene dugim trepavicama i sve pljuju kada se osećaju ugroženo

Iako za razliku od svojih rođaka nemaju grbu, alpake i lame su zapravo u bliskom srodstvu s kamilama. Sličnost nije teško uočiti kada im pogledate lice – i alpake i kamile imaju krupne i veoma izražajne oči uokvirene dugačkim trepavicama, koje, osim što lepo izgledaju, takođe imaju i važnu ulogu da im zaštite oči od vetra koji nosi pesak. Osim toga, i jedna i duga vrsta imaju poprilično dugačak vrat i dva prsta na nogama, odnosno papke.

Zbog duge dlake, alpake kućni ljubimci takođe zahtevaju redovno šišanje. Preporuka je da se ono obavlja minimum jednom godišnje kako bi se sprečilo mršenje i ućebavanje dlake

Veoma slično ovcama, dlaka alpake i lame koristila se hiljadama godina za proizvodnju najrazličitijih tkanina. Ipak, u velikoj meri različita od donekle grube ovčije vune, dlaka alpake je izuzetno nežna i meka. Jedna interesantna sličnost alpaki, lama i kamila jeste da sve ove vrste pljuju (alimentarni sadržaj) kada su uplašene i kada se osećaju ugroženo. To je prirodni mehanizam zaštite ovih vrsta od predatora. Ipak, ove životinje su i dalje plen, te ukoliko se drže na područjima gde ima potencijalnih predatora, treba preduzeti sve zaštitne mere kao kod držanja ovaca.

Alpaka je vrsta koja je pre 6.000–7.000 godina dobijena na Andima pripitomljavanjem divlje vikunje

Alpake su veoma društvene životinje kojima je prirodno da život provode u grupama. Ukoliko se odlučite da nabavite ovu lepu i nesvakidašnju životinju, primetićete da na samom početku mogu da budu nepoverljive i rezervisane. Međutim, kada se naviknu na vas i svoje novo okruženje, te prestanu da se osećaju potencijalno ugroženo, ove životinje postaju prave maze. Veoma su razigrane i mogu se odlično slagati sa drugim životinjama.

TOP
Broj 4
Broj 2
Broj 1